Šarović: Ojačati saradnju zemalja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova Mirko Šarović razgovarao je danas sa britanskim komesarom za trgovinu za Evropu Andrew Mitchell-om i ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Field-om o većem povezivanju ekonomija dvije zemlje i brojnim potencijalima za ulaganje britanskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Ističući da je Bosna i Hercegovina ostvarila rekordnu pokrivenost uvoza izvozom sa EU od 71 posto, ministar Šarović je istakao važnost podrške V. Britanije u dostizanju neophodnih evropskih standarda.

„ Mi sada nesmetano izvozimo u EU, što prije samo par godina nismo mogli ni zamisliti. Sada imamo ispunjene najviše standarde za svu hranu biljnog i životinskog porijekla a s obzirom da nam je prihvaćen akcioni plan za crveno meso, očekujem da do kraja ove godine počnemo i sa izvozom ove, preostale vrste hrane, čime bi smo zaokružili ispunjenje zacrtanih ciljeva“, istakao je ministar Šarović.

Ispunjavanje evropskih standarda postignuto je i u oblasti energetike, gdje je udio obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji trenutno veći od evropskog prosjeka, rečeno je na sastanku. Istaknut je zajednički stav da je potrebno što hitnije od strane entitetskih vlasti „odblokirati“ usvajanje Zakona o električnoj energiji i gasu kako bi se uspostavilo organizovano tržište u BiH. Komesar Mitchell je izrazio veliku zainteresovanost za ulaganje britanskih firmi na ovom ali i na drugim poljima, ističući dosadašnje primjere dobre prakse ulaganja britanskih kompanija u BiH.

Sagovornici su se usaglasili da je suštinski važno da se kontinuitet saradnje dvije zemlje nastavi i u slučaju stvaranja nezavisne tržišne politike V.Britanije, po eventualnom izlasku iz članstva EU, te je istaknuta spremnost Bosne i Hercegovine da se saradnja nastavi i intenzivira i u mogućim, novim okolnostima.

(BN)

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Milan

14.05.2019 18:28

Ministar Sarovic dao je veliki doprinos jacanju saradnje izmedju zemalja .Velika je steta sto nece biti u novom sazivu Savjeta ministara BiH .

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.