Србац: На удару Врбаса 40 кућа

Обилна киша која пада већ данима на подручју србачке општине довела је до изливања Врбаса који је заплавио око 40 домаћинстава у Старом Мартинцу, Разбоју, Лилићу и Кукуљама док је у једну кућу у Старом Мартинцу ушла вода, а поплављен је и већи број пољопривредних површина.

Република Српска 14.05.2019 | 11:47
Србац: На удару Врбаса 40 кућа
Водостај ријеке Врбас нагло расте на подручју општине Србац, а главни вал воде очекује се у поподневним часовима. На удару су, углавном, приобална насеља у мјесним заједницама Кукуље и Лилић. У Лилићу је блокирано тридесетак кућа, до којих се, за сада, може доћи једино чамцима којих, по тврдњама мјештанина Новака Сивца нема. Поплављене су и велике површине обрадивог земљишта.



Врбас се излио из свог корита и поплавио бриобално подручје, низводно до Мјесне заједнице Бајинци , гдје је по ко зна који пут поплављена црква и мјесно гробље. Угрожено је и двадесетак стамбених објеката.



Представници србачке Цивилне заштите прате стање на терену, како би се предузеле заштитне мјере и пружила помоћ угроженом становништву, каже начелник ове службе у Српцу Боривоје Врсајковић. Он не искључује могућност угрожавања стамбених објеката на незаштићеном подручју, што опет у многоме зависи и од ХЕ „Бочац“, односно од контролисаног испуштања воде из акумулације Бочац.



Врбас се излио и у Старом Мартинцу гдје је уништен привремено изграђени мјесни одбранбени насип у дужини од 100 метара. Поплављена је и саобраћајница у Шешковцима, па је дошло до прекиду саобраћаја на локалном путу Србац – Лакташи преко Мартинца, Шешковаца и Кришковаца .

Киша у овој општини и даље пада али мањим интензитетом, па нема опасности од појаве бујичних вода и излијевања ријечица Лепеница, Ина, Просјечка и Вријеска. Водостај ријеке Саве је у порасту.

На мјерном мјесту у Српцу јутрос је износио 684 центиметра, 68 центиметара више од претходног мјерења, али далеко испод коте када се проглашава редовна одбрана од поплава. И поред тога, становништву се препоручује опрез и сарадња са структурама Цивилне заштите, јер ни након пет година нису саниране посљедице катастрофалних поплава 2014. године, када су штете у овој општини износиле око 10 милиона марака.

(БН/С.К.)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ззз

14.05.2019 10:19

Нас премијер казе нема бриге врбас неце излити далеко смо од тога.Њега неце поплавити то знамо . Теско народу са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

14.05.2019 10:44

Ста паниците...какве поплаве. 113% да их неце бит

Name

Директ

14.05.2019 11:04

Ко (накарадном) резиму вјерује, поплављен се буди.

Name

Поплаве

14.05.2019 11:24

Зао ми је ових људи. Али будимо реални. Ове куће се налазе у небрањеном дијелу. Налазе се са друге стране насипа.

Name

Стојан

14.05.2019 10:50

Ма пусти поплаве,де мало о заставама и униформама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

14.05.2019 11:13

Ја мислим да је проблем у Новаку Ђоковићу. Прије пет година за вријеме великих поплава побиједио је на турниру у Риму и сву награду / више од милион долара / уплатио за страдале од поплава у Србији, БиХ и Хрватској. Турнир у Риму је почео јуче, тако да је опет до Ђоковића.