Srbac: Na udaru Vrbasa 40 kuća

Obilna kiša koja pada već danima na području srbačke opštine dovela je do izlivanja Vrbasa koji je zaplavio oko 40 domaćinstava u Starom Martincu, Razboju, Liliću i Kukuljama dok je u jednu kuću u Starom Martincu ušla voda, a poplavljen je i veći broj poljoprivrednih površina.

Republika Srpska 14.05.2019 | 11:47
Srbac: Na udaru Vrbasa 40 kuća
Vodostaj rijeke Vrbas naglo raste na području opštine Srbac, a glavni val vode očekuje se u popodnevnim časovima. Na udaru su, uglavnom, priobalna naselja u mjesnim zajednicama Kukulje i Lilić. U Liliću je blokirano tridesetak kuća, do kojih se, za sada, može doći jedino čamcima kojih, po tvrdnjama mještanina Novaka Sivca nema. Poplavljene su i velike površine obradivog zemljišta.



Vrbas se izlio iz svog korita i poplavio briobalno područje, nizvodno do Mjesne zajednice Bajinci , gdje je po ko zna koji put poplavljena crkva i mjesno groblje. Ugroženo je i dvadesetak stambenih objekata.



Predstavnici srbačke Civilne zaštite prate stanje na terenu, kako bi se preduzele zaštitne mjere i pružila pomoć ugroženom stanovništvu, kaže načelnik ove službe u Srpcu Borivoje Vrsajković. On ne isključuje mogućnost ugrožavanja stambenih objekata na nezaštićenom području, što opet u mnogome zavisi i od HE „Bočac“, odnosno od kontrolisanog ispuštanja vode iz akumulacije Bočac.



Vrbas se izlio i u Starom Martincu gdje je uništen privremeno izgrađeni mjesni odbranbeni nasip u dužini od 100 metara. Poplavljena je i saobraćajnica u Šeškovcima, pa je došlo do prekidu saobraćaja na lokalnom putu Srbac – Laktaši preko Martinca, Šeškovaca i Kriškovaca .

Kiša u ovoj opštini i dalje pada ali manjim intenzitetom, pa nema opasnosti od pojave bujičnih voda i izlijevanja riječica Lepenica, Ina, Prosječka i Vrijeska. Vodostaj rijeke Save je u porastu.

Na mjernom mjestu u Srpcu jutros je iznosio 684 centimetra, 68 centimetara više od prethodnog mjerenja, ali daleko ispod kote kada se proglašava redovna odbrana od poplava. I pored toga, stanovništvu se preporučuje oprez i saradnja sa strukturama Civilne zaštite, jer ni nakon pet godina nisu sanirane posljedice katastrofalnih poplava 2014. godine, kada su štete u ovoj opštini iznosile oko 10 miliona maraka.

(BN/S.K.)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zzz

14.05.2019 10:19

Nas premijer kaze nema brige vrbas nece izliti daleko smo od toga.Njega nece poplaviti to znamo . Tesko narodu sa njima

ODGOVORITE
Name

xxx

14.05.2019 10:44

Sta panicite...kakve poplave. 113% da ih nece bit

Name

Direkt

14.05.2019 11:04

Ko (nakaradnom) rezimu vjeruje, poplavljen se budi.

Name

Poplave

14.05.2019 11:24

Zao mi je ovih ljudi. Ali budimo realni. Ove kuće se nalaze u nebranjenom dijelu. Nalaze se sa druge strane nasipa.

Name

Stojan

14.05.2019 10:50

Ma pusti poplave,de malo o zastavama i uniformama.

ODGOVORITE
Name

Darwill

14.05.2019 11:13

Ja mislim da je problem u Novaku Đokoviću. Prije pet godina za vrijeme velikih poplava pobijedio je na turniru u Rimu i svu nagradu / više od milion dolara / uplatio za stradale od poplava u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Turnir u Rimu je počeo juče, tako da je opet do Đokovića.