Олимпико ће још једном заплакати...

Данијеле де Роси на крају сезоне одлази у пензију.

Фудбал 14.05.2019 | 12:36
Олимпико ће још једном заплакати...
Две године после "вечитогх капитена", одлази и "вечити заменик".

Легендарни Данијеле Де Роси напустиће Рому после 19 година у бордо дресу, али за разлику од свог ментора Франческа Тотија неће завршити каријеру, већ наставити да игра на неком другом стадиону.

За сада није познато име другог клуба у каријери за 35-годишњег везисту, капитена "вучице" од Тотијевог повлачења 2017. године.

Де Росију до краја јуна истиче уговор и неће потписати нови, па ће му утакмица против Парме 26. маја бити последња у дресу вољеног клуба, објавила је Рома.

За укупно 19 година, рачунајући и једну у млађим селекцијама, Де Роси је одиграо 614 мечева и по томе је други у историји клуба, баш иза Тотија (786).

"Будући капитен", како гласи надимак Де Росију још док је играо са Тотијем, жалиће за само једном жељом - што са Ромом није освојио Скудето јер је у сезони 2000/2001 наступао за млади тим, а касније није успео да испуни велику жељу.

Судбина се поиграла са чињеницом да је тада Рома освојила титулу шампиона Италије победом над Пармом (3:1) у последњем колу, а "круг" затвара исти ривал на Де Росијевом опроштају, такође на стадиону Олимпико.

Освојио је два Купа Италије, уз један Суперкуп, а остаће уписано да је са репрезентацијом Италије узео трофеј Светског првенства у Немачкој 2006. године.

Рома није велики клуб у том смислу да ћете се дивити њеним трофејима и великим успесима, Рома је велики клуб због тога што је у својим редовима увек имала ванвременске асове, лидере који су одушевљавали фудбалске романтике. Величине којима су се клањали и многи славнији противници.

Након одласка Франческа Тотија у пензију било је јасно да Рим више никада неће бити исти, а данас, када је и званично објављено да његов вечити наследник Данијеле де Роси одлази у пензију, може да се каже "Била једном једна Рома..."

Не због тога што неке будуће генерације неће носити дрес чувених Ђалороса, већ што ће Рома и дефинитивно постати тим без истинског лидера. А ти лидери су могли да буду само они који истински познају душу клуба. То је остао још само Алесандро Флоренци, као рођени Римљанин, који има карактер који је неопходан Вучици, али и он сам је свестан да није таква величина каква су били Тоти и Де Роси.

Легендарни Капитан футуро може да жали само што се није родио пар година касније, јер би на знатно доминантнији начин предводио Рому. Овако, Тотијев одлазак у пензију дочекао је у позним играчим годинама, када више није могао да пружи оно што је пружао у протеклих десет и више година. Остао је вечити будући капитен Роме. Што такође није мала ствар за играча који је цео живот провео у Роми.

Закаснио је и на историјску доделу Скудета, пошто је у први тим ушао након њеног освајања и у првом тиму Роме остао пуних 18 година. Био је Тотијева десна рука, најбољи заменик и искрени пријатељ, али је на крају читаву каријеру играо у његовој сезнци. Оно што знамо јесте да му је то била велика част и да сигурно ништа не би мењао.

Де Роси је са Вучицом, баш као и Тоти, освојио премало. Тек два Купа Италије и један Суперклуп, али је успео да учини да сваки љубитељ фудбала скине капу када се помење његово име и презиме.

Оно што је сигурно, римски Олимпико ће још једном заплакати и то 26. маја против Парме у последњем колу Серије А.

Била једном једна Рома...

Извор: моззартспорт, мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар