НYТ: Ситију пријети избацивање из Лиге шампиона?!

УЕФА притерана уза зид, да ли ће заиста морати да реагује? Енглеске власти и званичници Европске куће фудбала већ месецима уназад истражују пословање Грађана због сумњи да су прекршене многе регулативе.

Фудбал 14.05.2019 | 10:59
НYТ: Ситију пријети избацивање из Лиге шампиона?!
Дани су велике радости у плавом делу Манчестера. Сити се поново окитио титулом шампиона Енглеске, по други пут узастопно, а шести у историји клуба, али само дан после великог резултата, такорећи и даље благо мамурне, све у клубу затекле су забрињавајуће вести. Боље рећи, требало би да буду забрињавајуће уколико се испоставе као тачне. 

Њујорк тајмс, колико год га сматрали једним од најутицајнијих медија на свету, није познат као лист који често (или успешно) обрађује фудбалске теме, но последњих дана плива на неком чудном таласу информација из извора блиских Европској кући фудбала (УЕФА), па тако после прича о реконструкцији Лиге шампиона од 2024. године, доноси вест да се Манчестер Сити сусрео са озбиљном казном због кршења финансијској фер-плеја: ЕЛИМИНАЦИЈОМ ИЗ ЛИГЕ ШАМПИОНА! 

Енглеске фудбалски власти и званичници УЕФА већ месецима уназад истражују пословање Грађана због сумњи да су прекршена многа правила и регулативе УЕФА које се тичу пословања - не само финансија - а након последњег састанка у Ниону, наводно, пала је одлука да председавајући истражног већа, некадашњи премијер Белгије Ив Летерм, предложи суспензију Манчестер Ситија из такмичења УЕФА на најмање годину дана. 

Њујорк тајмс даље наводи да Манчестер Сити очекује велика правна битка, без обзира на то шта ће предложити Летерм, пошто је досије овог клуба подебео. Против Грађана се, наиме, води и процес за незаконито довођење младих играча, а због тог прекршаја Челси, Барса, ПСЖ и још неки клубови кажњавани су протеклих година забраном трансфера. 

Лист наводи да је за сада неизвесно да ли би казна, уколико буде изречена, бити на снази већ за предстојићи циклус, за сезону 2020/21. Квалификације за наредну сезону Лиге шампиона почињу већ наредног месеца, што ће рећи да УЕФА улази у озбиљну трку с временом, јер после санкција потребно је оставити простора за жалбу спортском арбитражном суду у Лозани.   

У тексту још стоји да се УЕФА у случају Пари Сен Жермена једном већ озбиљно "слупала" и да је пољуљала сопствени кредибилитет. Неуспех у некој следећој правној бици која би требало да подразумева заштиту правилника који је сама поставила, значио би и нови снажан ударац за Европску кућу фудбала. А све би дошло у врло незгодном моменту, када ЕЦА (Еуропеан Цлуб Ассоциатион)врши озбиљан притисак на УЕФА око промена система такмичења и све већег уплива својих људи у управљачка тела. Простим језиком речено, много незгодан тренутак да се покаже слабост.   

То је, тврди Њујорк тајмс, још један од разлога због којих би у Ситију требало да дрхте. Јер деује да је УЕФА све угроженија и некоме ће морати да покаже зубе како би повратила статус неприкосновене газдарице у европском фудбалу. 

Подсетимо, наводи о финансијским неправилностима у многим клубовима испливали су на видело кроз медијске извештаје базиране на информацијама Фоотбалл Леакс-а. Када је Манчестер Сити конкретно у питању постоји документација која долазује да је клуб грубо кршио фер-плеј УЕФА  тако што је маскирао новчане инфузије из Уједињених Арапских Емирата кроз спонзорске уговоре. Пре свега кроз Етихад. Етихад је наведен као генерални спонзор након што је шеик Мансур преузео клуб. Али интерни мејл објављен од стране немачког листа Шпигл прошле године наводи да је авионска компанија дала само 8.000.000 фунти у клуб, од укупоно 59.000.000 колико је договорено, а да је остатак у клуб ушао незаконито, кроз инвестициони фонд АДУГ, помоћу ког је шеик и купио Сити. Шпиглови извештаји такође сведоче о великом броју уговора који су омогућили Ситију да изигра УЕФА прописе о финансијком фер плеју. 

НYТ закључује текст констатацијом да је отежавајућа околност за Грађане то што су 2014. на једвите јаде избегли казну због сличних прекршаја. Тада је УЕФА пристала на "поравнање" тако што јој је са рачуна Ситија уплаћено 49.000.000 фунти.

Лист на крају даје и практичан одговор на питање како се извукао Пари Сен Жермен...
"УЕФА и ПСЖ имају врло замршену везу. Власници француског тима контролишу и деонице беИН Спортс-а, емитера који је највећи купац Уефиних медијских права. Дакле и клуб и беиН Спортс су под шапом истог човека - Насера Ал Келаифија. Насер Ал Келаифи раније ове године изабран је у извршни одбор УЕФА". 

Сад да видимо Сити... 

Неко сумња да ће извући?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар