NYT: Sitiju prijeti izbacivanje iz Lige šampiona?!

UEFA priterana uza zid, da li će zaista morati da reaguje? Engleske vlasti i zvaničnici Evropske kuće fudbala već mesecima unazad istražuju poslovanje Građana zbog sumnji da su prekršene mnoge regulative.

Fudbal 14.05.2019 | 10:59
NYT: Sitiju prijeti izbacivanje iz Lige šampiona?!
Dani su velike radosti u plavom delu Mančestera. Siti se ponovo okitio titulom šampiona Engleske, po drugi put uzastopno, a šesti u istoriji kluba, ali samo dan posle velikog rezultata, takoreći i dalje blago mamurne, sve u klubu zatekle su zabrinjavajuće vesti. Bolje reći, trebalo bi da budu zabrinjavajuće ukoliko se ispostave kao tačne. 

Njujork tajms, koliko god ga smatrali jednim od najuticajnijih medija na svetu, nije poznat kao list koji često (ili uspešno) obrađuje fudbalske teme, no poslednjih dana pliva na nekom čudnom talasu informacija iz izvora bliskih Evropskoj kući fudbala (UEFA), pa tako posle priča o rekonstrukciji Lige šampiona od 2024. godine, donosi vest da se Mančester Siti susreo sa ozbiljnom kaznom zbog kršenja finansijskoj fer-pleja: ELIMINACIJOM IZ LIGE ŠAMPIONA! 

Engleske fudbalski vlasti i zvaničnici UEFA već mesecima unazad istražuju poslovanje Građana zbog sumnji da su prekršena mnoga pravila i regulative UEFA koje se tiču poslovanja - ne samo finansija - a nakon poslednjeg sastanka u Nionu, navodno, pala je odluka da predsedavajući istražnog veća, nekadašnji premijer Belgije Iv Leterm, predloži suspenziju Mančester Sitija iz takmičenja UEFA na najmanje godinu dana. 

Njujork tajms dalje navodi da Mančester Siti očekuje velika pravna bitka, bez obzira na to šta će predložiti Leterm, pošto je dosije ovog kluba podebeo. Protiv Građana se, naime, vodi i proces za nezakonito dovođenje mladih igrača, a zbog tog prekršaja Čelsi, Barsa, PSŽ i još neki klubovi kažnjavani su proteklih godina zabranom transfera. 

List navodi da je za sada neizvesno da li bi kazna, ukoliko bude izrečena, biti na snazi već za predstojići ciklus, za sezonu 2020/21. Kvalifikacije za narednu sezonu Lige šampiona počinju već narednog meseca, što će reći da UEFA ulazi u ozbiljnu trku s vremenom, jer posle sankcija potrebno je ostaviti prostora za žalbu sportskom arbitražnom sudu u Lozani.   

U tekstu još stoji da se UEFA u slučaju Pari Sen Žermena jednom već ozbiljno "slupala" i da je poljuljala sopstveni kredibilitet. Neuspeh u nekoj sledećoj pravnoj bici koja bi trebalo da podrazumeva zaštitu pravilnika koji je sama postavila, značio bi i novi snažan udarac za Evropsku kuću fudbala. A sve bi došlo u vrlo nezgodnom momentu, kada ECA (European Club Association)vrši ozbiljan pritisak na UEFA oko promena sistema takmičenja i sve većeg upliva svojih ljudi u upravljačka tela. Prostim jezikom rečeno, mnogo nezgodan trenutak da se pokaže slabost.   

To je, tvrdi Njujork tajms, još jedan od razloga zbog kojih bi u Sitiju trebalo da drhte. Jer deuje da je UEFA sve ugroženija i nekome će morati da pokaže zube kako bi povratila status neprikosnovene gazdarice u evropskom fudbalu. 

Podsetimo, navodi o finansijskim nepravilnostima u mnogim klubovima isplivali su na videlo kroz medijske izveštaje bazirane na informacijama Football Leaks-a. Kada je Mančester Siti konkretno u pitanju postoji dokumentacija koja dolazuje da je klub grubo kršio fer-plej UEFA  tako što je maskirao novčane infuzije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kroz sponzorske ugovore. Pre svega kroz Etihad. Etihad je naveden kao generalni sponzor nakon što je šeik Mansur preuzeo klub. Ali interni mejl objavljen od strane nemačkog lista Špigl prošle godine navodi da je avionska kompanija dala samo 8.000.000 funti u klub, od ukupono 59.000.000 koliko je dogovoreno, a da je ostatak u klub ušao nezakonito, kroz investicioni fond ADUG, pomoću kog je šeik i kupio Siti. Špiglovi izveštaji takođe svedoče o velikom broju ugovora koji su omogućili Sitiju da izigra UEFA propise o finansijkom fer pleju. 

NYT zaključuje tekst konstatacijom da je otežavajuća okolnost za Građane to što su 2014. na jedvite jade izbegli kaznu zbog sličnih prekršaja. Tada je UEFA pristala na "poravnanje" tako što joj je sa računa Sitija uplaćeno 49.000.000 funti.

List na kraju daje i praktičan odgovor na pitanje kako se izvukao Pari Sen Žermen...
"UEFA i PSŽ imaju vrlo zamršenu vezu. Vlasnici francuskog tima kontrolišu i deonice beIN Sports-a, emitera koji je najveći kupac Uefinih medijskih prava. Dakle i klub i beiN Sports su pod šapom istog čoveka - Nasera Al Kelaifija. Naser Al Kelaifi ranije ove godine izabran je u izvršni odbor UEFA". 

Sad da vidimo Siti... 

Neko sumnja da će izvući?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar