Темељи Кеопсове пирамиде крију велику тајну

Питање на које се одговор тражи већ деценијама, напокон би могло да добије одговор који се до сада скривао у темељима пирамиде.

Занимљивости 14.05.2019 | 08:34
Темељи Кеопсове пирамиде крију велику тајну
Археолози су дошли до невероватног открића које пружа нове идеје о томе како су Велике пирамиде у Гизи грађене пре више од четири хиљаде година. Велика пирамида у Гизи је најстарија и највећа од укупно три пирамиде комплекса у Ел Гизи у Египту, и једно је од седам светских чуда древног света.

Већина историчара верује да је ова колосална структура грађена у периоду дужем од 20 година, за фараона Кеопса који је сахрањен у гробници унутар исте.

Многи се чуде како је античка цивилизација, 2.500 година пре Христа, успела да пренесе велике кречњачке камене блокове и створи структуру која садржи више од шест милиона тона таквих блокова.

У сваком случају, питање на које се одговор тражи већ деценијама, напокон би могло да добије одговор који се до сада скривао у темељима пирамиде.

Археолози су, у документарном филму британског Канала 4 (Цханнел 4), под називом "Велика египатска пирамида: Нови доказ", открили о чему је реч.

"Прикупљање 170 хиљада тона високо квалитетних кречњачких камених блокова представљало је највећи изазов. То је могло да се допреми из далеких рудника, из места званог Тора. Нико није сигуран како се камење допремило у Гизу, како би се у тако кратком времену завршила пирамида", преноси британски Експрес.


Нови докази откривају да је Кеопс то успео да уради захваљујући флоти посебно направљених бродова и високо тренираних морнара.

Тим египатских археолога је боље успео да схвати откриће до кога се оригинално дошло 1954. године након што је, у јами близу темеља пирамиде, открио пажљиво растављане дрвене даске. Захваљујући напретку у технологији, сада се зна да оне припадају - броду.

У документарцу се додаје да откриће у подножју пирамиде баца јединствено ново светло на ту теорију.

"Делови дрвета заиста представљају расклопљени церемонијални брод којим би Кеопс командовао у загробном животу. Они дају јединствен увид у употребу бродова у то време", преноси Експрес.

"Ово је пројекат број један, не само у Египту већ у читавом свету. Према нашим анализама, датира из 2.600 године пре наше ере, што је једнако времену пирамида, па знамо и да је брод припадао фараону Кеопсу. Врло сам срећан због тога што сам први човјек који је додирнуо ово дрво након више од четири хиљаде година", рекао археолог Еиса Зидан који је надгледао пројект.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

здравко

14.05.2019 19:36

Пре би се рекло да су пре 4000=5000 хиљада била рестаурација а оне су градјене много прије.све се то зна како је то градјено од римски градјевина до пирамида.узмимо како се градила ајфелова кула ниједан стручњак данас се не усуди да потписе и да направи реплику ,а то није тако давно било .како се некад радило се са заковицама ,знаци буши жељезо и удри заковце.Данас се вари.сто се тиче пирамида и њених блокова узме се контра омјер вода ,цемент креч и добива с глинену смјесу резес ју жицом ко путар и тако добивас и правилне странице а та смијеса временом постаје тврда ко гранит.редјај камене блокове ислази једну на другу и етоти пирамиде.Легенда каже да су пирамиде некад биле обложене златом да сјају ноћу кад је мјесецина а касникје су опљацкане,осим тога радјене су напамет из главе,а зашто су служиле то је друга прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

14.05.2019 22:03

има веома доста логике!! Римљани су правили бетон који је сгодинама само тврдји и јаци наспрам данасњег који пропада из године у годину. колико год имали радне снаге теско је са бакарним алатом ископати толике блокове а не тако исполирати као најбоље данасње масине. кеопсова гробница је израдјена од таквог гранита и тако прецизно да би обрада тих блокова престављала изазов и данасњој технологији. мислим да смо ми и наса цивилизација само микроцестица у овоме универзуму. одговор це доци са њима кад опет додју по оно због цега је то све ту!

ОДГОВОРИТЕ