Temelji Keopsove piramide kriju veliku tajnu

Pitanje na koje se odgovor traži već decenijama, napokon bi moglo da dobije odgovor koji se do sada skrivao u temeljima piramide.

Zanimljivosti 14.05.2019 | 08:34
Temelji Keopsove piramide kriju veliku tajnu
Arheolozi su došli do neverovatnog otkrića koje pruža nove ideje o tome kako su Velike piramide u Gizi građene pre više od četiri hiljade godina. Velika piramida u Gizi je najstarija i najveća od ukupno tri piramide kompleksa u El Gizi u Egiptu, i jedno je od sedam svetskih čuda drevnog sveta.

Većina istoričara veruje da je ova kolosalna struktura građena u periodu dužem od 20 godina, za faraona Keopsa koji je sahranjen u grobnici unutar iste.

Mnogi se čude kako je antička civilizacija, 2.500 godina pre Hrista, uspela da prenese velike krečnjačke kamene blokove i stvori strukturu koja sadrži više od šest miliona tona takvih blokova.

U svakom slučaju, pitanje na koje se odgovor traži već decenijama, napokon bi moglo da dobije odgovor koji se do sada skrivao u temeljima piramide.

Arheolozi su, u dokumentarnom filmu britanskog Kanala 4 (Channel 4), pod nazivom "Velika egipatska piramida: Novi dokaz", otkrili o čemu je reč.

"Prikupljanje 170 hiljada tona visoko kvalitetnih krečnjačkih kamenih blokova predstavljalo je najveći izazov. To je moglo da se dopremi iz dalekih rudnika, iz mesta zvanog Tora. Niko nije siguran kako se kamenje dopremilo u Gizu, kako bi se u tako kratkom vremenu završila piramida", prenosi britanski Ekspres.


Novi dokazi otkrivaju da je Keops to uspeo da uradi zahvaljujući floti posebno napravljenih brodova i visoko treniranih mornara.

Tim egipatskih arheologa je bolje uspeo da shvati otkriće do koga se originalno došlo 1954. godine nakon što je, u jami blizu temelja piramide, otkrio pažljivo rastavljane drvene daske. Zahvaljujući napretku u tehnologiji, sada se zna da one pripadaju - brodu.

U dokumentarcu se dodaje da otkriće u podnožju piramide baca jedinstveno novo svetlo na tu teoriju.

"Delovi drveta zaista predstavljaju rasklopljeni ceremonijalni brod kojim bi Keops komandovao u zagrobnom životu. Oni daju jedinstven uvid u upotrebu brodova u to vreme", prenosi Ekspres.

"Ovo je projekat broj jedan, ne samo u Egiptu već u čitavom svetu. Prema našim analizama, datira iz 2.600 godine pre naše ere, što je jednako vremenu piramida, pa znamo i da je brod pripadao faraonu Keopsu. Vrlo sam srećan zbog toga što sam prvi čovjek koji je dodirnuo ovo drvo nakon više od četiri hiljade godina", rekao arheolog Eisa Zidan koji je nadgledao projekt.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zdravko

14.05.2019 21:36

Pre bi se reklo da su pre 4000=5000 hiljada bila restauracija a one su gradjene mnogo prije.sve se to zna kako je to gradjeno od rimski gradjevina do piramida.uzmimo kako se gradila ajfelova kula nijedan stručnjak danas se ne usudi da potpise i da napravi repliku ,a to nije tako davno bilo .kako se nekad radilo se sa zakovicama ,znaci buši željezo i udri zakovce.Danas se vari.sto se tiče piramida i njenih blokova uzme se kontra omjer voda ,cement kreč i dobiva s glinenu smjesu rezes ju žicom ko putar i tako dobivas i pravilne stranice a ta smijesa vremenom postaje tvrda ko granit.redjaj kamene blokove islazi jednu na drugu i etoti piramide.Legenda kaže da su piramide nekad bile obložene zlatom da sjaju noću kad je mjesecina a kasnikje su opljackane,osim toga radjene su napamet iz glave,a zašto su služile to je druga prica.

ODGOVORITE
Name

Beli

15.05.2019 00:03

ima veoma dosta logike!! Rimljani su pravili beton koji je sgodinama samo tvrdji i jaci naspram danasnjeg koji propada iz godine u godinu. koliko god imali radne snage tesko je sa bakarnim alatom iskopati tolike blokove a ne tako ispolirati kao najbolje danasnje masine. keopsova grobnica je izradjena od takvog granita i tako precizno da bi obrada tih blokova prestavljala izazov i danasnjoj tehnologiji. mislim da smo mi i nasa civilizacija samo mikrocestica u ovome univerzumu. odgovor ce doci sa njima kad opet dodju po ono zbog cega je to sve tu!

ODGOVORITE