У Хрватској расту водостаји ријека

Врхунац водостаја на ријекама Купа и Корана у Карловцу очекује се данас, али права драма с поплавом одвија се у горњем току реке Коране, у општини Раковица.

Регион 14.05.2019 | 08:16
У Хрватској расту водостаји ријека
Како се наводи на Фацебоок страници те општине, село Корана је под водом и ватрогасци покушавају да из насеља извуку туристе који су одсели у туристичком насељу.

Наводи се да су и мостови тешко оштећени, па нема саобраћајне комуникације.

Послије интензивних падавина током викенда у већем дијелу Хрватске, водостаји су у порасту с тенденцијом даљег раста, посебно на сливу Саве, Уне и Купе, саопштиле су синоћ Хрватске воде, преноси Индеx.хр.

Иако стање још није критично, због наглог пораста водостаја реке Уне у Хрватској Костајници, која расте од пет до 10 центиметара на сат, у припреми су мјере одбране од поплава, а због замућености на извору, воду за пиће треба прокувавати.

У 20 сати измјерен је водостај од 361 центиметра, чиме се приближава уводењу ванредних мјера одбране од поплава.

У Суњи су већ проглашене ванредне мјере јер је водостај ријеке Слуњ још прије поднева прешао 200 центиметара.

Због временске ситуације у БиХ, водостаји у доњем току Саве такође ће бити у порасту.

Невријеме у Загребу:Више од 700 интервенција, пет повријеђених
Градске службе у Загребу имале су јуче више од 700 интервенција, а пет особа је повријеђено због јаког вјетра који дува од недјеље.

Ветар је на подручју Загреба током доброг дела дана рушио је стабла, рекламе, сунцобране, чупао кровове и дијелове фасада, преноси Индеx.хр.

Загребацке улице биле су пуне одломљених грана, а било је проблема и у градском превозу.

Понегдје је било и разбијених семафора, а хитне службе и ватрогасци интервенишу цијели дан. Полиција је упозорила грађане да не излазе ако не морају.

Државни хидрометеоролошки завод издао је упозорења за скоро цијелу земљу због могућности јаког вјетра и екстремних количина падавина.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар