U Hrvatskoj rastu vodostaji rijeka

Vrhunac vodostaja na rijekama Kupa i Korana u Karlovcu očekuje se danas, ali prava drama s poplavom odvija se u gornjem toku reke Korane, u opštini Rakovica.

Region 14.05.2019 | 08:16
U Hrvatskoj rastu vodostaji rijeka
Kako se navodi na Facebook stranici te opštine, selo Korana je pod vodom i vatrogasci pokušavaju da iz naselja izvuku turiste koji su odseli u turističkom naselju.

Navodi se da su i mostovi teško oštećeni, pa nema saobraćajne komunikacije.

Poslije intenzivnih padavina tokom vikenda u većem dijelu Hrvatske, vodostaji su u porastu s tendencijom daljeg rasta, posebno na slivu Save, Une i Kupe, saopštile su sinoć Hrvatske vode, prenosi Index.hr.

Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja reke Une u Hrvatskoj Kostajnici, koja raste od pet do 10 centimetara na sat, u pripremi su mjere odbrane od poplava, a zbog zamućenosti na izvoru, vodu za piće treba prokuvavati.

U 20 sati izmjeren je vodostaj od 361 centimetra, čime se približava uvodenju vanrednih mjera odbrane od poplava.

U Sunji su već proglašene vanredne mjere jer je vodostaj rijeke Slunj još prije podneva prešao 200 centimetara.

Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save takođe će biti u porastu.

Nevrijeme u Zagrebu:Više od 700 intervencija, pet povrijeđenih
Gradske službe u Zagrebu imale su juče više od 700 intervencija, a pet osoba je povrijeđeno zbog jakog vjetra koji duva od nedjelje.

Vetar je na području Zagreba tokom dobrog dela dana rušio je stabla, reklame, suncobrane, čupao krovove i dijelove fasada, prenosi Index.hr.

Zagrebacke ulice bile su pune odlomljenih grana, a bilo je problema i u gradskom prevozu.

Ponegdje je bilo i razbijenih semafora, a hitne službe i vatrogasci intervenišu cijeli dan. Policija je upozorila građane da ne izlaze ako ne moraju.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za skoro cijelu zemlju zbog mogućnosti jakog vjetra i ekstremnih količina padavina.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar