У Бањалуци, Санском мосту и Теслићу ванредно стање, вода однијела мост...

У појединим дијеловима Босне и Херцеговине стање с поплавама знатно се погоршало током ноћних сати. У дијеловима Добоја наређена је евакуација, у дијеловима Бањалуке проглашено је ванредно стање, а у неким мјестима је отказана школска настава.

Босна и Херцеговина 14.05.2019 | 07:46
У Бањалуци, Санском мосту и Теслићу ванредно стање, вода однијела мост...
Набујала ријека Врбања однијела је привремени пјешачки мост у Челинцу гдје су се током ноћи огласиле сирене за узбуну. Такође, сирене за узбуну због поплаве огласиле су се послије поноћи и у насељу Трн у општини Лакташи.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић прогласио је синоћ ванредно стање у дијелу града, односно у насељима уз водоток Врбање и низводно од ушћа ове ријеке у Врбас. Ова одлука значи да се ноћас подиже комплетан састав Цивилне заштите и сва расположива техника како би се одбраниле критичне тачке на водотоцима.

Ванредно стање проглашено је и у Теслићу.

Министар просвјете и културе у Влади РС Наталија Тривић поручила је да је обустављена настава у Бањој Луци, Теслићу, Новом Граду, Челинцу, Трну и Лакташима.

– Још се не зна шта ће бити у осталим општинама. Када начелници и градоначелници процијене да је сигурно, наставит ће се са наставом – поручила је Тривићева и додала да прате читаву ситуацију.

Општине Босанска Крупа и Сански Мост прогласили су стање природне несреће због поплава, које је проузроковала обилна киша у посљедња два дана.

На синоћњој ванредној сједници Штаба цивилне заштите Унско-санског кантона (УСК) констатовано је да ипак нема елемената да се донесе таква одлука за подручје цијелог кантона, с обзиром да је ситуација у другим градовима и општинама тренутно под контролом.

– Заједно са припадницима Федералне управе цивилне заштите процијенили смо да тренутно нема потребе за увођењем ванредних мјера у свим градовима и општинама УСК, иако смо одлучили да на два дана прекинемо наставни процес у свим основним и средњим школама. Најтежа је ситуација у Санском Мосту и Босанској Крупи и синоћ смо одмах донијели одлуку о финанцијској помоћи, тако да ће обје опћине добити по 20. 000 КМ – рекао је премијер УСК Мустафа Ружнић.

Ванредном састанку у Бихаћу присуствовао је и директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, који је потврдио значајан ангажман припадника, механизације и помоћне опреме у Санском Мосту. 

– Око 120 припадника Федералне управе цивилне заштите стационирано је у средишту Санског Моста. На располагању су нам моторни чамци, екипа за евентуалну евакуацију,медицинску помоћ, пумпе за испумпавање воде, вреће за пијесак и остала неопходна опрема. Пратићемо ситуацију, а спремни смо за реакцију и у другим градовима и општинама уколико за то буде потребе – истакао је Солак.

Када су у питању водостаји ријека, Сана је надмашила прву кризну тачку од 380 центиметара, док је Уна у Бихаћу око тридесетак центиметара испод критичног нивоа од једног метра. Евидентирано је неколико мањих одрона у Бихаћу и Цазину, а тренутно је због излијевања рјечице Хорљаве одсјечено насеље Вилењача у Цазину.

Добој је остао у редовној одбрани од поплава и није било потребе за ванредним стањем. И јутрос је стање под контролом са тенденцијом пада водостаја у горњим токовима Босне, Усоре и Криваје. Водостај Босне у 7 часова је 394 цм са тенденцијом даљег пада.

Како је рекао Борис Јеринић, градоначелник Добоја нагли пораст водостаја на подручју овог града био је синоћ између 20 и 21 час када је ниво Босне повећан за 97 центиметара.

С друге стране, полиција Општине Добој Југ наредила је синоћ евакуацију становништва насеља Матузићи чији се домови налазе уз ријеку Усору која пријети да се излије из корита, јавља СРНА.

Становништво је обавијештено да напусти домове, а као алтернативни смјештај наведена је локална школа.

Такође, синоћ је Из Федералне цивилне заштите потврђено да се ријека Босна излила на подручју мјеста Мравићи, које граничи са градом Добој.

(Срна, Фена, Клиx)
Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

посавски гониц

14.05.2019 05:57

Добојлије не брините све це то средити вас драги градонацнелник.цовјек је свемогуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс

14.05.2019 06:20

Ја нмг вјеровати да људи могу гласати онако за њега, и послије избора прелазе у снсд је ли то превара бирача...

Name

босанко

14.05.2019 06:00

ко овде кога лазе у Добоју казу да ријека Босна опада и горњим токовима а на клиx казу у Какњу хттпс://www.клиx.ба/вијести/бих/ријека-босна-у-какњу-расте-али-засад-нема-излијевања/190514009

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.05.2019 06:25

То су вијести из Федерације и не важе у РСу. Водостај на ентитетској граници не смије бити већи од дозвољеног (оно што Бајини кажу). Зато се вода и накупља и расте водостај у Какњу. (СРНА, РТРС)

Name

Баја велики

14.05.2019 06:01

Ако затреба ту сам да додам које милионце из својих резерви. Прорадила ми савјест..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дм

14.05.2019 06:12

Свака невоља И мука народа власти добро додје.Као И у прослим поплавама са новцем народа попунице рупе у будјету, а насипа нигдје. Купице мозда које цизмице И кисну кабаницу!!!

Name

Сврни наврни

14.05.2019 06:59

Лаже баја. Узеће паре народне, и које милионче сврнути у своје личне/фамилијарне резерве.

Name

Соња

14.05.2019 06:21

Све це то нас драги Додо намирити, ста се бринете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

14.05.2019 08:05

како вас висе није срамота па изадјите и помозите људима,вама појединима и за кису кривите све....

Name

боже сачувај

14.05.2019 07:09

Поплаве услед временских непогода, а ви ботови пишете ко је градоначелник и у којој је странци, боже мој сачувај, треба нама ово

ОДГОВОРИТЕ