U Banjaluci, Sanskom mostu i Tesliću vanredno stanje, voda odnijela most...

U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine stanje s poplavama znatno se pogoršalo tokom noćnih sati. U dijelovima Doboja naređena je evakuacija, u dijelovima Banjaluke proglašeno je vanredno stanje, a u nekim mjestima je otkazana školska nastava.

Bosna i Hercegovina 14.05.2019 | 07:46
U Banjaluci, Sanskom mostu i Tesliću vanredno stanje, voda odnijela most...
Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu gdje su se tokom noći oglasile sirene za uzbunu. Takođe, sirene za uzbunu zbog poplave oglasile su se poslije ponoći i u naselju Trn u opštini Laktaši.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić proglasio je sinoć vanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas. Ova odluka znači da se noćas podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotocima.

Vanredno stanje proglašeno je i u Tesliću.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Natalija Trivić poručila je da je obustavljena nastava u Banjoj Luci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

– Još se ne zna šta će biti u ostalim opštinama. Kada načelnici i gradonačelnici procijene da je sigurno, nastavit će se sa nastavom – poručila je Trivićeva i dodala da prate čitavu situaciju.

Opštine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzrokovala obilna kiša u posljednja dva dana.

Na sinoćnjoj vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) konstatovano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijelog kantona, s obzirom da je situacija u drugim gradovima i opštinama trenutno pod kontrolom.

– Zajedno sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem vanrednih mjera u svim gradovima i opštinama USK, iako smo odlučili da na dva dana prekinemo nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama. Najteža je situacija u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi i sinoć smo odmah donijeli odluku o financijskoj pomoći, tako da će obje općine dobiti po 20. 000 KM – rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Vanrednom sastanku u Bihaću prisustvovao je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu. 

– Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite stacionirano je u središtu Sanskog Mosta. Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju,medicinsku pomoć, pumpe za ispumpavanje vode, vreće za pijesak i ostala neophodna oprema. Pratićemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i opštinama ukoliko za to bude potrebe – istakao je Solak.

Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu tačku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću oko tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Doboj je ostao u redovnoj odbrani od poplava i nije bilo potrebe za vanrednim stanjem. I jutros je stanje pod kontrolom sa tendencijom pada vodostaja u gornjim tokovima Bosne, Usore i Krivaje. Vodostaj Bosne u 7 časova je 394 cm sa tendencijom daljeg pada.

Kako je rekao Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja nagli porast vodostaja na području ovog grada bio je sinoć između 20 i 21 čas kada je nivo Bosne povećan za 97 centimetara.

S druge strane, policija Opštine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji se domovi nalaze uz rijeku Usoru koja prijeti da se izlije iz korita, javlja SRNA.

Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola.

Takođe, sinoć je Iz Federalne civilne zaštite potvrđeno da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići, koje graniči sa gradom Doboj.

(Srna, Fena, Klix)
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

posavski gonic

14.05.2019 07:57

Dobojlije ne brinite sve ce to srediti vas dragi gradonacnelnik.covjek je svemoguci

ODGOVORITE
Name

sds

14.05.2019 08:20

Ja nmg vjerovati da ljudi mogu glasati onako za njega, i poslije izbora prelaze u snsd je li to prevara birača...

Name

bosanko

14.05.2019 08:00

ko ovde koga laze u Doboju kazu da rijeka Bosna opada i gornjim tokovima a na klix kazu u Kaknju https://www.klix.ba/vijesti/bih/rijeka-bosna-u-kaknju-raste-ali-zasad-nema-izlijevanja/190514009

ODGOVORITE
Name

Re

14.05.2019 08:25

To su vijesti iz Federacije i ne važe u RSu. Vodostaj na entitetskoj granici ne smije biti veći od dozvoljenog (ono što Bajini kažu). Zato se voda i nakuplja i raste vodostaj u Kaknju. (SRNA, RTRS)

Name

Baja veliki

14.05.2019 08:01

Ako zatreba tu sam da dodam koje milionce iz svojih rezervi. Proradila mi savjest..

ODGOVORITE
Name

Dm

14.05.2019 08:12

Svaka nevolja I muka naroda vlasti dobro dodje.Kao I u proslim poplavama sa novcem naroda popunice rupe u budjetu, a nasipa nigdje. Kupice mozda koje cizmice I kisnu kabanicu!!!

Name

Svrni navrni

14.05.2019 08:59

Laže baja. Uzeće pare narodne, i koje milionče svrnuti u svoje lične/familijarne rezerve.

Name

Sonja

14.05.2019 08:21

Sve ce to nas dragi Dodo namiriti, sta se brinete.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

14.05.2019 10:05

kako vas vise nije sramota pa izadjite i pomozite ljudima,vama pojedinima i za kisu krivite sve....

Name

bože sačuvaj

14.05.2019 09:09

Poplave usled vremenskih nepogoda, a vi botovi pišete ko je gradonačelnik i u kojoj je stranci, bože moj sačuvaj, treba nama ovo

ODGOVORITE