Црнадак: Косово показује нервозу

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је због изостанка именовања парламентарне делегације за Савјет Европе нанесена велика штета БиХ, због чега је потребно уложити огроман дипломатски напор да се негативне посљедице колико-толико ублаже.

Босна и Херцеговина 13.05.2019 | 19:30
Црнадак: Косово показује нервозу
„Формирање Савјета министара БиХ, како су покушали да представе, нема никакве везе с тим. Руководство парламента требало је само да се договори и саопшти који ће парламентарци представљати БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе. Ове седмице учествујем на састанку Комитета министара Савјета Европе у Хелсинкију и учинићу све да штету сведемо на минимум", рекао је министар Црнадак.

Говорећи о реторици која долази са Косова, министар иностраних послова БиХ рекао је да представници Косова показују огромну нервозу, што је уназадило односе у региону.

„Бесмислене таксе које су увели су антицивилизацијски потез против Србије и БиХ. Видјећемо шта ће се дешавати на наредним важним састанцима у Паризу и Познану, али ако и послије 5. јула, на Самиту о Западном Балкану у Пољској таксе остану на снази, неће више имати смисла сједати. То је минимум да се врати у повјерење у регион", рекао је Црнадак.

Што се тиче питања активације МАП и НАТО интеграција, Црнадак је рекао да се одлуке у БиХ могу доносити само консензусом између представника три народа и два ентитета.

"Поновићу чињенице, нећу давати оцјене. Чињеница је да је 2009. Небојша Радмановић потписао захтјев за МАП и упутио га у Брисел. Рекао је тада - 'молимо вас, примите нас у чланство што прије јер је то стратешки циљ ове земље'. Након тога, одлазак Шпирића, предсједавајућег Савјета министара на састанак са генералним секретаром НАТО-а у Брисел, гдје је рекао 'дајте нам МАП што прије, јер ће то обезбиједити унутрашњу снагу земље'. Врло директно су радили на томе", појаснио је Црнадак.

Он је рекао:

"Из овог се види шта је радио СНСД, шта ПДП. За мене је највећи проблем зашто је СНСД одлучио да угрози нешто зашто су људи из Републике Српске током рата гинули. А то је наше право, да се у овој земљи одлуке могу доносити само уз сагласност три народа и два ентитета. Ако се нека одлука тако донесе, само се тако може и промијенити, одлуком два ентитета и три народа."

Црнадак је такође рекао да се онда СНСД предомислио преко ноћи, али да разлози које представници СНСД-а наводе зашто сада не желе МАП не могу бити тачни.

"Из СНСД-а кажу да неће МАП због бомбардовања Србије и Републике Српске. Они су тражили МАП 2009, а бомбардовање је било 1995. и 1999. или кажу, неће МАП због одлуке о војној неутралности Србије, а одлука о војној неутралности Србије је донесена 2007. године. Двије године касније СНСД је тражио МАП. Нису то образложења, ако постоји нешто иза - нека они кажу. Кад се нешто донесе консензусом - само се консензусом може и мијењати", поручио је Црнадак.

Говорећи о формирању власти, Црнадак је рекао да је вријеме да странке које воде тај процес дају себи крајњи рок и саопште јавности јесу ли или нису у стању да то учине.

„МАП је очигледно камен спотицања и то што на првој сједници новог Савјета министара БиХ морају да кажу - јесмо активирали МАП или одустали смо од њега", рекао је Црнадак.

На питање новинарке о облачењу припадника Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, рекао је да се ради о теми која је беспотребно пласирана да одвлачи пажњу од стварних проблема, али и поручио Додику да, ако војници могу да буду 12. маја у униформама Војске Републике Српске онда нема разлога да не буду и сваки дан.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Б.Ј.С

13.05.2019 18:20

Свим србима у федерацији одмах дати отказ са радних мјеста па нек се додик брине о њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукавица

13.05.2019 18:44

Јеси ли сигуран да ти Срби,велика већина, мисле исто као Додик.

Name

Док Холидеј

13.05.2019 18:50

па то је стотињак људи то додик запосли пред изборе једним потезом .

Name

Максвел

13.05.2019 19:49

Моји сви раде у Федерацији и боје се овог сто Рудоња ради. Нема дана без скандала и да није на насловницама. Јебо је све надреалитy схоw-с. Катастофа!!

Name

Брчко Брчацима

13.05.2019 21:21

Немој тако пријатељу.Нису ти људи криви што је бурле толико бахат.И они морају своју дјецу некако прехранити.

Name

Дјука

13.05.2019 20:08

Цему зурба у демократским процесима на европском путу? Сви наси народи и народности треба да се развијају по законима еволуције, а Бога ми по потреби, и револуције. Склад у развоју и културном напредку нема алтернативе. Толеранција, егоконцентрација и мајоризација лицних потреба су изнад свих лицних и приватних циљева.

ОДГОВОРИТЕ