Хаг одбио Прлића, остаје у затвору

Механизам за међународне кривичне судове (МИЦТ) у Хагу одбио је захтјев некадашњег предсједника владе бивше Хрватске републике Херцег Босне Јадранка Прлића да преосталу казну затвора, умјесто у злогласном затвору Вајт у Великој Британији, служи у БиХ, јер са том земљом не постоји споразум, нити је таква могућност предвиђена статутом МИЦТ, објавили су медији у Мостару, преноси Хина.

Свијет 13.05.2019 | 15:09
Хаг одбио Прлића, остаје у затвору
У објашњењу које је дао МИЦТ наводи се да није могуће пребацивање Прлић'а у БиХ, јер је он осуђен на казну затвора од 25 година затвора због ратних злочина почињених над Бошњацима и јер је статутом ове међународне правосудне институције прописано гдје може да служи казну.

Наводи се да је Прлић почетком априла писао предсједнику МИЦТ, судији Кармелу Ађијусу и министру правосуђа БиХ Јосипу Грубеши, тражећи да му се одобри служење казне затвора у БиХ, те да је као разгл навео да је затвор на острву Вајт намијењен преступницима осуђеним за насилне или сексуалне злочине, те да је затвореницима онемогућено да користе рачунар, а што њему, како каже, отежава припрему захтјева за преиспитивање пресуде којом је преавоснажно проглашен кривим.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Од срца

13.05.2019 18:58

Узас, нарусена су му људска права. Нема рацунара, јадницак, вјероватно му је и целија без балкона и без погледа на море. Ови данасњи затвореници мисле да су отисли негдје на семинар, а не на дуготрајну робију. Цуј му само примједбе да су ту смјестени криминалци и сексуални преступници, а исти осудјен за концентрационе логоре, малтретирања цивила и крсење људских права. Мора да је он јадницима у његовим логорима обезбиједио и ТВ, и Wи-Фи, и пристојну исхрану, а највјероватније им је омогуцавао да саставе залбу на то сто су их недузне затварали у логоре, малтретирали и убијали. Умри у затвору биједнице, и ти и сви који су икада злостављали икога недузнога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Био је пм фрајер и по

13.05.2019 19:23

Дружио се само с Муслиманима. Радип је као професор у Цазину 1978.и око те године. Није остао дуго јер му нису рјешили стамбено питање. Није имап гдје да буде. Откувд сад да је злочимац, не знам. Мени је остао у фином сјећању и да имам услове добио би који пакет. Доста мржње!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

13.05.2019 19:50

Био јесте фрајер, али био је и надлезан за те логоре, цак их је и обилазио и тамо се снимао. Ја постујем законе и пресуде. Некима је суд доказао кривицу, а неким не, па су пустени, ми морамо постовати пресуде. И обицни градјани заврсе на судовима, па се суд мора испостовати и казна одслузити. Не ради се овдје ни о Муслиманима, ни Хрватима, ни Србима, ни Осталима, ради се о нормама понасања и цовјецности. У његовом слуцају, он је у тим логорима затварао и малтретирао људе који су зивјели у својим куцама и сам другација имена и вјеру имали. Могло се то десити, а и десавало се и Србима и Хрватима и Муслиманима и Осталима у било којем мјесту и у било којем тренутку. Њему је кривица доказана и мора је одлезати и због себе, а и због будуцих генерација које це ваљда из његовог и слицних слуцајева извуци поуку. Поздрав.

Name

Мир

14.05.2019 13:46

Мозел Груде??? Ако ти није несто...

ОДГОВОРИТЕ