Hag odbio Prlića, ostaje u zatvoru

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT) u Hagu odbio je zahtjev nekadašnjeg predsjednika vlade bivše Hrvatske republike Herceg Bosne Jadranka Prlića da preostalu kaznu zatvora, umjesto u zloglasnom zatvoru Vajt u Velikoj Britaniji, služi u BiH, jer sa tom zemljom ne postoji sporazum, niti je takva mogućnost predviđena statutom MICT, objavili su mediji u Mostaru, prenosi Hina.

Svijet 13.05.2019 | 15:09
Hag odbio Prlića, ostaje u zatvoru
U objašnjenju koje je dao MICT navodi se da nije moguće prebacivanje Prlić'a u BiH, jer je on osuđen na kaznu zatvora od 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima i jer je statutom ove međunarodne pravosudne institucije propisano gdje može da služi kaznu.

Navodi se da je Prlić početkom aprila pisao predsjedniku MICT, sudiji Karmelu Ađijusu i ministru pravosuđa BiH Josipu Grubeši, tražeći da mu se odobri služenje kazne zatvora u BiH, te da je kao razgl naveo da je zatvor na ostrvu Vajt namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine, te da je zatvorenicima onemogućeno da koriste računar, a što njemu, kako kaže, otežava pripremu zahtjeva za preispitivanje presude kojom je preavosnažno proglašen krivim.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Od srca

13.05.2019 18:58

Uzas, narusena su mu ljudska prava. Nema racunara, jadnicak, vjerovatno mu je i celija bez balkona i bez pogleda na more. Ovi danasnji zatvorenici misle da su otisli negdje na seminar, a ne na dugotrajnu robiju. Cuj mu samo primjedbe da su tu smjesteni kriminalci i seksualni prestupnici, a isti osudjen za koncentracione logore, maltretiranja civila i krsenje ljudskih prava. Mora da je on jadnicima u njegovim logorima obezbijedio i TV, i Wi-Fi, i pristojnu ishranu, a najvjerovatnije im je omogucavao da sastave zalbu na to sto su ih neduzne zatvarali u logore, maltretirali i ubijali. Umri u zatvoru bijednice, i ti i svi koji su ikada zlostavljali ikoga neduznoga!

ODGOVORITE
Name

Bio je pm frajer i po

13.05.2019 19:23

Družio se samo s Muslimanima. Radip je kao profesor u Cazinu 1978.i oko te godine. Nije ostao dugo jer mu nisu rješili stambeno pitanje. Nije imap gdje da bude. Otkuvd sad da je zločimac, ne znam. Meni je ostao u finom sjećanju i da imam uslove dobio bi koji paket. Dosta mržnje!!

ODGOVORITE
Name

Od srca

13.05.2019 19:50

Bio jeste frajer, ali bio je i nadlezan za te logore, cak ih je i obilazio i tamo se snimao. Ja postujem zakone i presude. Nekima je sud dokazao krivicu, a nekim ne, pa su pusteni, mi moramo postovati presude. I obicni gradjani zavrse na sudovima, pa se sud mora ispostovati i kazna odsluziti. Ne radi se ovdje ni o Muslimanima, ni Hrvatima, ni Srbima, ni Ostalima, radi se o normama ponasanja i covjecnosti. U njegovom slucaju, on je u tim logorima zatvarao i maltretirao ljude koji su zivjeli u svojim kucama i sam drugacija imena i vjeru imali. Moglo se to desiti, a i desavalo se i Srbima i Hrvatima i Muslimanima i Ostalima u bilo kojem mjestu i u bilo kojem trenutku. Njemu je krivica dokazana i mora je odlezati i zbog sebe, a i zbog buducih generacija koje ce valjda iz njegovog i slicnih slucajeva izvuci pouku. Pozdrav.

Name

Mir

14.05.2019 13:46

Mozel Grude??? Ako ti nije nesto...

ODGOVORITE