На вагу прије лета

Идеја је дошла од британског технолошког стартапа који тврди да има решење за смањење емисије угљеника, као и уштеду авио-компанија.

Путовања 13.05.2019 | 13:26
На вагу прије лета
Путници који користе услуге авио-превозника би ускоро могли да буду мерени пре сваког лета, будући да њихова телесна тежина није без значаја када је у питању емисија угљеника и зарада авио-компанија.

Ова идеја дошла је из британског технолошког стартапа који тврди да има решење за смањење емисије угљеника, као и уштеду авио-компанија.

У питању је фирма Фуел Матриц, која предлаже да се путници мере употребом извесних подметача за притисак, када дођу да се чекирају, слично као када се мери чекирани пртљаг, преносе даљине.рс.

Сврха овог задирања у килажу је да се прецизно израчуна количина горива неопходна за лет, ограничавајући прекомерни трошак. Авкио-компаније већ користе извесне трикове како би стигле на време и уштеделе гориво, али ова мера је, рекло би се - екстремна.

Међутим, авио-компаније тренутно рачунају укупну тежину својих путника користећи процене у односу на њихов пол, па се тако за мушкарце узима да су у просеку тешки 88 килограма, за жене 70, а децу 35.

Иако се ради о само једном проценту горива који се тренутно улудо троши, уколико би била примењена нова технологија, широм света би се могло уштедети скоро милијарду долара сваке године.

Пуније особе очигледно да немају среће у овој фази капитализма. Тако, поред тога што у неким државама плаћају скупље здравствено осигурање, на Санторинију им је забрањено да јашу магарце, а питање је да ли ће се овај тренд наставити.

“Не сугеришемо да би људи требало да стоје на вагама, али би аеродроми могли да користе подметаче притиска у делу за услужно чекирање торби”, рекао је извршни директор компаније Фуел Матриц Ник Брејзнер објашњавајући да би, након провере тежине торбе, систем могао да упита путника да ли стоји на подметачу притиска, а уколико он притисне “да”, његова тежина би била измерена и прослеђена авио-компанији - наравно, уз максимално поштовање приватности.

Фуел Матриц је, наводно, у преговорима са неколико авио-компанија и аеродрома у вези пружања својих услуга. Питање дискриминације ћемо оставити за други пут, јер иако смо сви рођени једнаки - изгледа да се разликујемо по тежини, висини, обиму, прецима и пореклу, а то се све може наплатити кроз неко економско оправдање, што је питање тренутка.

Коментари / 0

Оставите коментар