Синдром искривљеног огледала

Робовање физичком изгледу може довести до опсесије и других поремећаја.

Здравље 13.05.2019 | 13:22
Синдром искривљеног огледала
Нормално је да док гледате свој одраз у огледалу, примећујете своје недостатке. Међутим, када нам физички изглед постане опсесија која угрожава и здравље, време је да ставимо прст на чело и променимо поглед на себе.

Живимо у друштву и свету где наш имиџ и физички изглед дефинишу нашу личност. Ни на тренутак не застанемо и не размислимо о томе да је лепота релативан појам, већ постајемо објекти естетских норми које намећу јавност и мода и на тај начин сви изгледамо идентично, као да смо стављени у један калуп.

Све више људи једноставно робује свом физичком изгледу, што може на крају да доведе до опсесије и разних поремећаја исхране попут анорексије, булимије и емотивног поремећаја као што је синдром искривљеног огледала, пише хрватски "Нови лист".

Синдром искривљеног огледала састоји се у томе да имамо искривљену слику о себи, у негативном смислу - тражимо и проналазимо мане и недостатке који заправо не постоје или увеличавамо мане које имамо.

Ради се о емоционалном поремећају који је врло значајан, због могућих последица које са собом носи. Често је повезан с поремећајима попут анорексије и булимије.

Дакле, ради се о томе да реална слика и она коју имамо о себи нису исте, што резултира несигурношћу и незадовољством властитим телом, јер оно не испуњава норме које нам намеће друштво.

Особа која пати од овог синдрома не може да сагледа ствари објективно и њена потреба да побољша свој изглед одлази у екстрем и у великој мери зависи од мишљења других.

Како се борити са овим синдромом?

Треба бити јако опрезан већ код првих показатеља поремећаја, јер он води до депресије, социофобије, а може бити чак и узрок самоубиства.

Из свих тих разлога нужна је правовремена психолошка помоћ. Нормално је да док гледате свој одраз у огледалу, примећујете своје недостатке. Такође је нормално, до одређене границе, да мане покушавате да прикријете и ублажите и самим тим да побољшате свој изглед колико је то могуће. Ипак, када нам физички изглед постане опсесија, па почнемо да се подвргавамо бројним естетским захватима, угрожавајући на тај начин и здравље, време је да се забринемо и променимо поглед на себе.

Хумор може бити одличан начин да прихватимо себе онаквима какви јесмо, и да заволимо себе. Нити можемо достићи естетско савршенство, нити за тим реално има потребе, јер управо су ти физички недостаци део нашег шарма.

Ако сваки пут када гледате свој одраз у огледалу кажете себи да сте прелепи, мало по мало доћи ћете до тога да и остали мисле да сте такви.

Пет реченица које треба да запамтите:

1. Најбољи начин да будете срећни с неким јесте да научите да будете срећни са самим собом. На тај начин друштво је ствар избора, а не потребе.

2. Волети самог себе значи разумети да не морате бити савршени како бисте били величанствени.

3. Ни у шали не говорите да нешто не можете, јер подсвест не зна за хумор.

4. Свих ових година критиковали сте себе и није вам ишло у животу. Пробајте сада да схватите и да охрабрите себе.

5. Волети самог себе значи прихватити и хвалити себе, бити сигуран у властите способности, волети своје тело и дивити се властитој лепоти, посебно оној унутрашњој.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар