Кавај уз звук сирене одвео Торонто у финале!

Ленард игра МВП кошарку у плеј-офу и то је на својим плећима осетила Филаделфија којој је дао кош за пролаз у последњој секунди, и то како! Пет Роберта Орија за Каваја Ленарда! Овако је погађао само Џордан, Торонто уз звук сирене до финала Истока! У мајсторици против Филаделфије 92:90 за Репторсе.

Кошарка 13.05.2019 | 10:44
Кавај уз звук сирене одвео Торонто у финале!
Навијачима се учинило да им вечност пролази пред очима. Четири пута се лопта одбијала о обруч пре но што је коначно прошла кроз мрежицу. У тој секунди могли сте и муву да чујете како лети по дворани у Торонту. У следећем тренутку већ не бисте чули ни млазњак ако би улетео кроз зид. Кавај Ленард је ужасно тешким шутем уз звук сирене погодио за победу Репторса над Филаделфијом од 92:90 у седмој утакмици полуфиналне серије Источне конференције НБА лиге.

Тренутак који ће се у Канади вечно памтити. До краја меча 4,2 секунде, резултат је изједначен на 90:90, лопта логично долази до Ленарда, Бен Симонс се залепио за најбољег играча Репторса као пијавица, одмах га преузима центар Џоел Ембид, али не вреди. Ленард из ћошка погађа преко руке 12 центиметара вишег чувара. Сајт НБА лиге доделио му је петицу на “Роберт Ори скали“ којом - полу у шали, полу у збиљи - мери тежину фаталног ударца. Легендарно крило – памтимо га из двобоја ЛА Лејкерса и Сакраменто Кингса - било је чувено по таквим шутевима, Ленард до сада није имао овако драматичне ситуације у каријери, али је био на висини задатка кад се ломило.



“Сјајно! Никада овако нешто нисам искусио. Победнички шут у мајсторици. Благословен сам што сам погодио, што сам осетио тај тренутак“, рекао је Ленард после меча и додао.

“Ембид је био ту, виши је и дужи од мене, па сам само тражио место да шутнем. И знао сам да морам да шутнем високо“.

И шутнуо је високо, али као да је нека невидљива сила вукла ту лопту у кош Сиксерса. Био је то 39. шут Ленарда на мечу који је завршио са 41 постигнутим поеном. И био је то тек други победнички погодак уз звук сирене у седмој утакмици неке плеј-оф серије. У историји НБА лиге! Чак ни Роберт Ориније имао овакве тренутке. Једини претходни убацио је Мајкл Џордан још давне 1989. када је Чикаго избацио Кливленд у првој серији плеј-офа.



Чикаго је тада стао баш у финалу Источне конференције где га је савладао Детроит са Џоом Думарсом. Торонтов противник у борби за звање најбољег на истоку биће Милвоки. Са Јанисом Адетокунбом.

Са друге стране, крај сезоне за Филаделфију и Бобана Марјановића, који вечерас није улазио у игру.

Драма у "Пепси центру", још већа на паркету Торонта!

У седмој утакмици Репторса и Севентискерса резултат је био изједначен (90:90) на 4,2 секунде до краја када је после дугог извођења лопте из аута дошла у руке Ленарда.

Фантастични Кавај, некадашњи и МВП финала, био је усмерен у десну страну, одбрану на њему играо је Бен Симонс, преузео га је Жоел Ембид и практично га "отерао" до тешке позиције из угла за "дугу двојку", али ни то није представљало проблем за њега...

Ленард је успео да шутира "фејдавеј" уз "звук сирене", лопта је скакутала по обручу, неизвесност је трајала, да бисмо онда видели ерупцију одушевљења!

Најбољи играч тима постигао је 41 поен на овој утакмици и одвео Торонто до победе у "мајсторици" (92:90), самим тим и до финала источне конференције где ће укрстити снаге са Милвокијем, најбољим тимом из лигашког дела сезоне који је до сада избацио Бруклин (4:1) и Бостон (4:1).

Торонто се далеко више мучио у досадашњем делу плеј-офа, али је показао да у својим редовима има рођеног победника каквог би пожелела свака екипа...



Ово ће бити друго конференцијско финале за Репторсе у њиховој историји пошто су претходни пут играли у сезони 2015/16, али од њих је тада био бољи Кливленд (4:2).

Занимљив је и податак да је кош Каваја Ленарда у последњој секунди за победу ПРВИ ИКАДА који је виђен на седмим утакмицама плеј-офа НБА лиге, али ако је некоме било суђено да га погоди - онда је то њему.

Одиграо је спектакуларну серију и у њој убацио укупно 243 поена, па су само два кошаркаша била боља од њега - Џордан (1993) са 246 и Абдул-Џабар (1977) са 260.

Бивши кошаркаш Спурса, који је после свађе са Грегом Поповићем и руководством клуба напустио Сан Антонио, моћи ће да бира у који клуб жели током лета, а можда га оваква победа са Репторсима "натера" и да остане у Канади.

Меч против Севентисиксерса завршио је са 41 поеном (16/39), осам скокова, три асистенције и три украдене и био далеко најбољи играч свог тима.

Посебно у последњој деоници када је преузимао одговорност и дао чак 15 поена!

Једини који га је пратио био је Серж Ибака са 17 поена, док је у редовима гостију најефикаснији био Жоел Ембид са 21 поеном и 11 скокова, али можда се очекивао и већи учинак од њега као и од Џимија Батлера (16 поена) и Тобајаса Хериса (15)...

Пред меч се говорило о томе да би тренер Брет Браун могао да добије отказ у случају неуспеха, а видећемо да ли ће "Тхе Процесс" бити настављен с новим именом на клупи.

ФИНАЛЕ ИСТОК:

Милвоки - Торонто

ФИНАЛЕ ЗАПАД:

Голден Стејт - Портланд

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар