Kavaj uz zvuk sirene odveo Toronto u finale!

Lenard igra MVP košarku u plej-ofu i to je na svojim plećima osetila Filadelfija kojoj je dao koš za prolaz u poslednjoj sekundi, i to kako! Pet Roberta Orija za Kavaja Lenarda! Ovako je pogađao samo Džordan, Toronto uz zvuk sirene do finala Istoka! U majstorici protiv Filadelfije 92:90 za Reptorse.

Košarka 13.05.2019 | 10:44
Kavaj uz zvuk sirene odveo Toronto u finale!
Navijačima se učinilo da im večnost prolazi pred očima. Četiri puta se lopta odbijala o obruč pre no što je konačno prošla kroz mrežicu. U toj sekundi mogli ste i muvu da čujete kako leti po dvorani u Torontu. U sledećem trenutku već ne biste čuli ni mlaznjak ako bi uleteo kroz zid. Kavaj Lenard je užasno teškim šutem uz zvuk sirene pogodio za pobedu Reptorsa nad Filadelfijom od 92:90 u sedmoj utakmici polufinalne serije Istočne konferencije NBA lige.

Trenutak koji će se u Kanadi večno pamtiti. Do kraja meča 4,2 sekunde, rezultat je izjednačen na 90:90, lopta logično dolazi do Lenarda, Ben Simons se zalepio za najboljeg igrača Reptorsa kao pijavica, odmah ga preuzima centar Džoel Embid, ali ne vredi. Lenard iz ćoška pogađa preko ruke 12 centimetara višeg čuvara. Sajt NBA lige dodelio mu je peticu na “Robert Ori skali“ kojom - polu u šali, polu u zbilji - meri težinu fatalnog udarca. Legendarno krilo – pamtimo ga iz dvoboja LA Lejkersa i Sakramento Kingsa - bilo je čuveno po takvim šutevima, Lenard do sada nije imao ovako dramatične situacije u karijeri, ali je bio na visini zadatka kad se lomilo.



“Sjajno! Nikada ovako nešto nisam iskusio. Pobednički šut u majstorici. Blagosloven sam što sam pogodio, što sam osetio taj trenutak“, rekao je Lenard posle meča i dodao.

“Embid je bio tu, viši je i duži od mene, pa sam samo tražio mesto da šutnem. I znao sam da moram da šutnem visoko“.

I šutnuo je visoko, ali kao da je neka nevidljiva sila vukla tu loptu u koš Siksersa. Bio je to 39. šut Lenarda na meču koji je završio sa 41 postignutim poenom. I bio je to tek drugi pobednički pogodak uz zvuk sirene u sedmoj utakmici neke plej-of serije. U istoriji NBA lige! Čak ni Robert Orinije imao ovakve trenutke. Jedini prethodni ubacio je Majkl Džordan još davne 1989. kada je Čikago izbacio Klivlend u prvoj seriji plej-ofa.



Čikago je tada stao baš u finalu Istočne konferencije gde ga je savladao Detroit sa Džoom Dumarsom. Torontov protivnik u borbi za zvanje najboljeg na istoku biće Milvoki. Sa Janisom Adetokunbom.

Sa druge strane, kraj sezone za Filadelfiju i Bobana Marjanovića, koji večeras nije ulazio u igru.

Drama u "Pepsi centru", još veća na parketu Toronta!

U sedmoj utakmici Reptorsa i Seventiskersa rezultat je bio izjednačen (90:90) na 4,2 sekunde do kraja kada je posle dugog izvođenja lopte iz auta došla u ruke Lenarda.

Fantastični Kavaj, nekadašnji i MVP finala, bio je usmeren u desnu stranu, odbranu na njemu igrao je Ben Simons, preuzeo ga je Žoel Embid i praktično ga "oterao" do teške pozicije iz ugla za "dugu dvojku", ali ni to nije predstavljalo problem za njega...

Lenard je uspeo da šutira "fejdavej" uz "zvuk sirene", lopta je skakutala po obruču, neizvesnost je trajala, da bismo onda videli erupciju oduševljenja!

Najbolji igrač tima postigao je 41 poen na ovoj utakmici i odveo Toronto do pobede u "majstorici" (92:90), samim tim i do finala istočne konferencije gde će ukrstiti snage sa Milvokijem, najboljim timom iz ligaškog dela sezone koji je do sada izbacio Bruklin (4:1) i Boston (4:1).

Toronto se daleko više mučio u dosadašnjem delu plej-ofa, ali je pokazao da u svojim redovima ima rođenog pobednika kakvog bi poželela svaka ekipa...



Ovo će biti drugo konferencijsko finale za Reptorse u njihovoj istoriji pošto su prethodni put igrali u sezoni 2015/16, ali od njih je tada bio bolji Klivlend (4:2).

Zanimljiv je i podatak da je koš Kavaja Lenarda u poslednjoj sekundi za pobedu PRVI IKADA koji je viđen na sedmim utakmicama plej-ofa NBA lige, ali ako je nekome bilo suđeno da ga pogodi - onda je to njemu.

Odigrao je spektakularnu seriju i u njoj ubacio ukupno 243 poena, pa su samo dva košarkaša bila bolja od njega - Džordan (1993) sa 246 i Abdul-Džabar (1977) sa 260.

Bivši košarkaš Spursa, koji je posle svađe sa Gregom Popovićem i rukovodstvom kluba napustio San Antonio, moći će da bira u koji klub želi tokom leta, a možda ga ovakva pobeda sa Reptorsima "natera" i da ostane u Kanadi.

Meč protiv Seventisiksersa završio je sa 41 poenom (16/39), osam skokova, tri asistencije i tri ukradene i bio daleko najbolji igrač svog tima.

Posebno u poslednjoj deonici kada je preuzimao odgovornost i dao čak 15 poena!

Jedini koji ga je pratio bio je Serž Ibaka sa 17 poena, dok je u redovima gostiju najefikasniji bio Žoel Embid sa 21 poenom i 11 skokova, ali možda se očekivao i veći učinak od njega kao i od Džimija Batlera (16 poena) i Tobajasa Herisa (15)...

Pred meč se govorilo o tome da bi trener Bret Braun mogao da dobije otkaz u slučaju neuspeha, a videćemo da li će "The Process" biti nastavljen s novim imenom na klupi.

FINALE ISTOK:

Milvoki - Toronto

FINALE ZAPAD:

Golden Stejt - Portland

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar