Денвер се препао, Портланд у финалу Запада!

Српски центар завршио је четврту НБА сезону са 29 поена, 14 скокова и свега две асистенције, највише због тога што је остатак екипе шутирао 0/13 за три поена пред 19. 000 својих навијача.  Денверу мало један Јокић: Портланд са минус 17 до тријумфа у мајсторици! Дабл-дабл српског аса недовољан за пролаз у финале конференције - 100:96.

Кошарка 13.05.2019 | 10:26
Денвер се препао, Портланд у финалу Запада!
Готова је Денверова кошаркашка бајка! Сезона каква се не памти у Пепси центру окончана је на болан начин, у полуфиналу конференције, пошто Нагетси нису успели да искористе предност домаћег терена у мајсторици против Портланда. Сањало се велико финале Запада против Голден Стејта, али на мегдан шампиону одлазе Пионири - 100:96 (17:29, 22:19, 32:24, 29:24)

Узалуд је било и 17 поена предности, узалуд и још једна дабл-дабл партија Николе Јокића (29 поена, 13 скокова, две асистенције), стегла се рука играчима Денвера када су гости вратили неизвесност у меч. Потпуна драма владала је у финишу: било је пола коша разлике (96:95) на 30 секунди до краја. И поново се винуо у висине Си Џеј Мекалум, убедљиво најбољи играч меча (37 поена, 9 скокова) и погодио дугу двојку. Изнудио је Јокић два бацања, погодио само друго и то је био крај за Нагетсе.

Катастрофална утакмица Џамала Мареја прескупо је коштала Денвер (шут 4/18), имао је и Јокићминус фазе са везаним промашајима и велики кикс на "минус четири", када је испод свог коша дао лопту ривалима у руке, а Лилард погодио тројку за седам разлике. Грешка за грешком водила је Денвер у пораз, промашај за промашајем, док је Портланд осетио да има моментум у својим рукама и није га испустио до краја. Пионировом асу Мекалуму није задрхтала рука када је био највећи притисак.

Силовито је Денвер кренуо у утакмицу, а поготово Никола Јокић, који је од 12 почетних поена његовог тима убацио осам, од чега су биле две тројке.

Домаћин је деловао много расоложенији и опуштенији за игру, док су руке кошаркаша Портланда биле стегнуте, серијски су промашивали шутеве, једино их је донекле Си Џеј Мекалум одржавао у игри.

Предност Денвера је на крају прве четвртине била 12 поена предности (29:17), а током друге је стигла и до „плус 17“ (39:22). Излазак из игре као да је мало охладио Јокића, који је у другом делу меча убацио пет поена, од тога само два из игре.

Налет Денвера је опадао како се ближио крај полувремена, Портланд је успевао да топи заостатак, да би на паузу отишао са „минус девет“ (48:39).

Куриозитет првог дела је да Јокић није имао ниједну асистенцију за 21 минут игре!

Трећа четвртина припала је Портланду, који се потпуно вратио у игру! Иако Демијену Лиларду (13 поена, 10 скокова) шут никако није ишао, његови саиграчи су користили празне минуте у нападу Денвера. Превише неуспешног солирања Џамала Мареја скупо је коштало Нагетсе, па су гости поенима Мекалума 15 секунди пре краја први пут повели на утакмици (71:70).

Спас у последњи час донео је Монте Морис, који је фаулиран три секунде пре краја, па је са бацања, ипак, сачувао вођство домаћем тиму на крају трећег квартала – 72:71.

На 8:50 пре краја Портланд је тројком Демијана Лиларда дошао до четири поена предности. И практично све до краја то је била мање-више дистанца између два тима. Гости су предвођениМекалум и врло расположеним Тарнером (14 поена, 7 скокова) држали ту предност. Денвер је кренуо у последњу офанзиву два минута пре краја, пришао је на 94:93 на 1:40 пре краја, али боље од тога није успео.

Сезона за Денвер је завршена, Портланд иде на црту Голден Стејту у финалу Запада!

Други пут у две рунде плеј-офа кошаркаши Денвер Нагетса играли су "победи или иди" кући утакмицу.

Пре две недеље у седмој утакмиципобедили су неуморне Сан Антонио Спарсе, ове недеље иду кућама у потпуно другачијем расположењу после још једне драме у полуфиналу конференције са Портланд Блејзерсима.

После 17 поена разлике у првом полувремену, наставак је донео велики преокрет за "брејк": Денвер - Портланд 96:100 (29:17, 19:22, 24:32) и коначних 3:4 у веома занимљивој и динамичној серији, која ће се препричавати у Колораду и Орегону дуго.

Портланд је предводио сјајни Си Џеј Мекалум који је постигао 37 поена, уз девет скокова. Изванредни Тарнер убацио је 14 важних поен, док је Енер Картер постигао 12. У преплашеним редовима Денвера, Џамал Мареј је убацио 17, Гери Харис 15, Пол Милсап 10 уз седам скокова, али и 3/13 из игре. До Лилардове тројке за седам разлике, Денвер је из игре имао 4/17 у четвртој четвртини.

Незаустављиви Мекалум одиграо је 1 на 1 са Торијем Крејгом и погодио "степ бек" двојку за 95:98 на 11,4 секунде до краја.

Био је то његов 37. поен у утакмици, после чега је Јокић фаулиран за четири десетинке, промашио прво и погодио друго и омогућио изванредном Евану Тарнеру да четири секунде касније на другој страни погоди оба пенала и практично реши питање ривала Голден Стејт Вориорса у финалу Запада.

Јокић је у последњем нападу покушао да постигне троју с велике удаљености, није успео, па је Денвер и после десет година остао без финала Запада.

Тамо ће први пут од сезоне 1999/2000 наступати Портланд који је од резултата 39:22 у корист Денвера у другој четвртини до краја утакмице примио 57, а постигао 78 поена.

Денвер - Портланд 3:4

утакмица 1 / 121:113

утакмица 2 /    90:97

утакмица 3 / 140:137

утакмица 4 / 112:116

утакмица 5 / 124:98

утакмица 6 / 119:108

утакмица 7 /   96:100

Српски центар завршио је четврту НБА сезону са 29 поена, 14 скокова и свега две асистенције, највише због тога што је остатак екипе шутирао 0/13 за три поена пред 19.000 својих навијача.

Тако је и Демијан Лилард отишао даље у ноћи у којој је убацио три од 17 шутева из игре за 13 поена, десет скокова, осам асистенција и три украдене од којих је последња вероватно преломила меч.

На 85:89, Јокић је покупио лопту под кошем после промашаја Мекалума и пожурио да баци контру пасом "кроз гужву", што је Лилард препознао, украо лопту и погодио последњи шут на мечу - тројку из угла за седам поена разлике на 3:20 до краја.

Никола Јокић отворио је нову "мајсторицу" у Колораду једном двојком и две тројке из исто толико покушаја, и са осам поена за седам минута игре повео петорку до вођства од 18:9, потом и 29:15. Госте је у тим тренуцима у игри држао Си-Џеј, који са седам погодака из 13 покушаја самостално вратио у утакмицу после вођства Нагетса од 39:22.

Лидер екипе Демијан Лилард ушао је у меч одлуке са шест промашаја из игре и погодио тек када је Мекалум везао пет поена за 39:28. Наредних пет поена "Дејм" је измислио продорима под кош, а потом наставио са промашајима са дистанце закључно са последњим шутем у првом полувремену са "његове" позиције.

Био је то девети Лилардов шут на утакмици у којој и даље има само један погодак из игре.

Да Родни Худ у другој четвртини није наставио да игра маестралну кошарку, Портландов заостатак пред трећу четвртину износио би више од девет поена. Јокић је на полувреме отишао са 13 поена и пет скокова, али без асистенције делом и због тога што остатак екипе за 24 минута игре није успео да убаци тројку из девет покушаја.

Тори Крејг направио је блок у леђа Худу средином треће четвртине при резултату 60:55 и повредио му колено због чега леворуки шутер није могао да настави утакмицу у којој је Мекалум једини наставио тамо где је стао на полувремену и до почетка последње четвртине у серији донео прво вођство Блејзерсима од старта утакмице.

Јокић је у серији са Спарсима бележио просечно 23,1 поен, 12,1 скок и 9,1 асистенцију, док је вече одлуке са Блејзерсима дочекао са 26,8 поена, 14 скокова и 8,7 асистенција. Током лигашког дела сезоне имао је просек од 20,1 поен, 10,8 скокова и 7,3 асистенција.

Судије су тада виделе фаул Евана Тарнера над Монте Морисом приликом његовог шута из угла за три, због чега су у Портланду били прилично љути, а када је бек Денвера убацио два од три пенала тренер екипе Мајкл Малоун добио је поен разлике пред пресудних 12 минута.

У њима, Јокић ће покушати да Мејерса Леонарда, којег је Стотс мало користио ове сезоне, али који је одиграо одличну одбрану над нашим асом у трећој деоници одмењујући Зека Колинса са четири личне. Јокић је после 36 минута игре имао 21 поен, девет скокова и једну асистенцију. Само су Мекалум и он погађали тројке до тада, док су остали шутирали 0/10, односно 0/17.

Мало се променило у последњој деоници, у којој се Мекалуму није придружио Лилард, али јесте Тарнер у ком је Портланд добио много на обе стране терена, па је Малоун на 4:30 до краја панично затражио тајм-аут 83:87. 

У тих седам и по минута игре, Денвер је шутирао 4/16 из игре, од чега је Јокић убацио два шута.

Од данас, љубитеље кошарке у Србији занимаће пре свега - да ли ће "Џокер" после фантастичне сезоне у НБА лиги наступити у дресу репрезентације Србије на Мундобаскету у Кини?

Резултати:

недеља

(2) Денвер - (3) Портланд 96:100, у серији 3:4
/Јокић 29, 14 ск, 2 ас - Мекалум 33/

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Несо

13.05.2019 19:34

Имамо барем ЈУКУ у финалу!! Макар и повредјеног..

ОДГОВОРИТЕ