Denver se prepao, Portland u finalu Zapada!

Srpski centar završio je četvrtu NBA sezonu sa 29 poena, 14 skokova i svega dve asistencije, najviše zbog toga što je ostatak ekipe šutirao 0/13 za tri poena pred 19. 000 svojih navijača.  Denveru malo jedan Jokić: Portland sa minus 17 do trijumfa u majstorici! Dabl-dabl srpskog asa nedovoljan za prolaz u finale konferencije - 100:96.

Košarka 13.05.2019 | 10:26
Denver se prepao, Portland u finalu Zapada!
Gotova je Denverova košarkaška bajka! Sezona kakva se ne pamti u Pepsi centru okončana je na bolan način, u polufinalu konferencije, pošto Nagetsi nisu uspeli da iskoriste prednost domaćeg terena u majstorici protiv Portlanda. Sanjalo se veliko finale Zapada protiv Golden Stejta, ali na megdan šampionu odlaze Pioniri - 100:96 (17:29, 22:19, 32:24, 29:24)

Uzalud je bilo i 17 poena prednosti, uzalud i još jedna dabl-dabl partija Nikole Jokića (29 poena, 13 skokova, dve asistencije), stegla se ruka igračima Denvera kada su gosti vratili neizvesnost u meč. Potpuna drama vladala je u finišu: bilo je pola koša razlike (96:95) na 30 sekundi do kraja. I ponovo se vinuo u visine Si Džej Mekalum, ubedljivo najbolji igrač meča (37 poena, 9 skokova) i pogodio dugu dvojku. Iznudio je Jokić dva bacanja, pogodio samo drugo i to je bio kraj za Nagetse.

Katastrofalna utakmica Džamala Mareja preskupo je koštala Denver (šut 4/18), imao je i Jokićminus faze sa vezanim promašajima i veliki kiks na "minus četiri", kada je ispod svog koša dao loptu rivalima u ruke, a Lilard pogodio trojku za sedam razlike. Greška za greškom vodila je Denver u poraz, promašaj za promašajem, dok je Portland osetio da ima momentum u svojim rukama i nije ga ispustio do kraja. Pionirovom asu Mekalumu nije zadrhtala ruka kada je bio najveći pritisak.

Silovito je Denver krenuo u utakmicu, a pogotovo Nikola Jokić, koji je od 12 početnih poena njegovog tima ubacio osam, od čega su bile dve trojke.

Domaćin je delovao mnogo rasoloženiji i opušteniji za igru, dok su ruke košarkaša Portlanda bile stegnute, serijski su promašivali šuteve, jedino ih je donekle Si Džej Mekalum održavao u igri.

Prednost Denvera je na kraju prve četvrtine bila 12 poena prednosti (29:17), a tokom druge je stigla i do „plus 17“ (39:22). Izlazak iz igre kao da je malo ohladio Jokića, koji je u drugom delu meča ubacio pet poena, od toga samo dva iz igre.

Nalet Denvera je opadao kako se bližio kraj poluvremena, Portland je uspevao da topi zaostatak, da bi na pauzu otišao sa „minus devet“ (48:39).

Kuriozitet prvog dela je da Jokić nije imao nijednu asistenciju za 21 minut igre!

Treća četvrtina pripala je Portlandu, koji se potpuno vratio u igru! Iako Demijenu Lilardu (13 poena, 10 skokova) šut nikako nije išao, njegovi saigrači su koristili prazne minute u napadu Denvera. Previše neuspešnog soliranja Džamala Mareja skupo je koštalo Nagetse, pa su gosti poenima Mekaluma 15 sekundi pre kraja prvi put poveli na utakmici (71:70).

Spas u poslednji čas doneo je Monte Moris, koji je fauliran tri sekunde pre kraja, pa je sa bacanja, ipak, sačuvao vođstvo domaćem timu na kraju trećeg kvartala – 72:71.

Na 8:50 pre kraja Portland je trojkom Demijana Lilarda došao do četiri poena prednosti. I praktično sve do kraja to je bila manje-više distanca između dva tima. Gosti su predvođeniMekalum i vrlo raspoloženim Tarnerom (14 poena, 7 skokova) držali tu prednost. Denver je krenuo u poslednju ofanzivu dva minuta pre kraja, prišao je na 94:93 na 1:40 pre kraja, ali bolje od toga nije uspeo.

Sezona za Denver je završena, Portland ide na crtu Golden Stejtu u finalu Zapada!

Drugi put u dve runde plej-ofa košarkaši Denver Nagetsa igrali su "pobedi ili idi" kući utakmicu.

Pre dve nedelje u sedmoj utakmicipobedili su neumorne San Antonio Sparse, ove nedelje idu kućama u potpuno drugačijem raspoloženju posle još jedne drame u polufinalu konferencije sa Portland Blejzersima.

Posle 17 poena razlike u prvom poluvremenu, nastavak je doneo veliki preokret za "brejk": Denver - Portland 96:100 (29:17, 19:22, 24:32) i konačnih 3:4 u veoma zanimljivoj i dinamičnoj seriji, koja će se prepričavati u Koloradu i Oregonu dugo.

Portland je predvodio sjajni Si Džej Mekalum koji je postigao 37 poena, uz devet skokova. Izvanredni Tarner ubacio je 14 važnih poen, dok je Ener Karter postigao 12. U preplašenim redovima Denvera, Džamal Marej je ubacio 17, Geri Haris 15, Pol Milsap 10 uz sedam skokova, ali i 3/13 iz igre. Do Lilardove trojke za sedam razlike, Denver je iz igre imao 4/17 u četvrtoj četvrtini.

Nezaustavljivi Mekalum odigrao je 1 na 1 sa Torijem Krejgom i pogodio "step bek" dvojku za 95:98 na 11,4 sekunde do kraja.

Bio je to njegov 37. poen u utakmici, posle čega je Jokić fauliran za četiri desetinke, promašio prvo i pogodio drugo i omogućio izvanrednom Evanu Tarneru da četiri sekunde kasnije na drugoj strani pogodi oba penala i praktično reši pitanje rivala Golden Stejt Voriorsa u finalu Zapada.

Jokić je u poslednjem napadu pokušao da postigne troju s velike udaljenosti, nije uspeo, pa je Denver i posle deset godina ostao bez finala Zapada.

Tamo će prvi put od sezone 1999/2000 nastupati Portland koji je od rezultata 39:22 u korist Denvera u drugoj četvrtini do kraja utakmice primio 57, a postigao 78 poena.

Denver - Portland 3:4

utakmica 1 / 121:113

utakmica 2 /    90:97

utakmica 3 / 140:137

utakmica 4 / 112:116

utakmica 5 / 124:98

utakmica 6 / 119:108

utakmica 7 /   96:100

Srpski centar završio je četvrtu NBA sezonu sa 29 poena, 14 skokova i svega dve asistencije, najviše zbog toga što je ostatak ekipe šutirao 0/13 za tri poena pred 19.000 svojih navijača.

Tako je i Demijan Lilard otišao dalje u noći u kojoj je ubacio tri od 17 šuteva iz igre za 13 poena, deset skokova, osam asistencija i tri ukradene od kojih je poslednja verovatno prelomila meč.

Na 85:89, Jokić je pokupio loptu pod košem posle promašaja Mekaluma i požurio da baci kontru pasom "kroz gužvu", što je Lilard prepoznao, ukrao loptu i pogodio poslednji šut na meču - trojku iz ugla za sedam poena razlike na 3:20 do kraja.

Nikola Jokić otvorio je novu "majstoricu" u Koloradu jednom dvojkom i dve trojke iz isto toliko pokušaja, i sa osam poena za sedam minuta igre poveo petorku do vođstva od 18:9, potom i 29:15. Goste je u tim trenucima u igri držao Si-Džej, koji sa sedam pogodaka iz 13 pokušaja samostalno vratio u utakmicu posle vođstva Nagetsa od 39:22.

Lider ekipe Demijan Lilard ušao je u meč odluke sa šest promašaja iz igre i pogodio tek kada je Mekalum vezao pet poena za 39:28. Narednih pet poena "Dejm" je izmislio prodorima pod koš, a potom nastavio sa promašajima sa distance zaključno sa poslednjim šutem u prvom poluvremenu sa "njegove" pozicije.

Bio je to deveti Lilardov šut na utakmici u kojoj i dalje ima samo jedan pogodak iz igre.

Da Rodni Hud u drugoj četvrtini nije nastavio da igra maestralnu košarku, Portlandov zaostatak pred treću četvrtinu iznosio bi više od devet poena. Jokić je na poluvreme otišao sa 13 poena i pet skokova, ali bez asistencije delom i zbog toga što ostatak ekipe za 24 minuta igre nije uspeo da ubaci trojku iz devet pokušaja.

Tori Krejg napravio je blok u leđa Hudu sredinom treće četvrtine pri rezultatu 60:55 i povredio mu koleno zbog čega levoruki šuter nije mogao da nastavi utakmicu u kojoj je Mekalum jedini nastavio tamo gde je stao na poluvremenu i do početka poslednje četvrtine u seriji doneo prvo vođstvo Blejzersima od starta utakmice.

Jokić je u seriji sa Sparsima beležio prosečno 23,1 poen, 12,1 skok i 9,1 asistenciju, dok je veče odluke sa Blejzersima dočekao sa 26,8 poena, 14 skokova i 8,7 asistencija. Tokom ligaškog dela sezone imao je prosek od 20,1 poen, 10,8 skokova i 7,3 asistencija.

Sudije su tada videle faul Evana Tarnera nad Monte Morisom prilikom njegovog šuta iz ugla za tri, zbog čega su u Portlandu bili prilično ljuti, a kada je bek Denvera ubacio dva od tri penala trener ekipe Majkl Maloun dobio je poen razlike pred presudnih 12 minuta.

U njima, Jokić će pokušati da Mejersa Leonarda, kojeg je Stots malo koristio ove sezone, ali koji je odigrao odličnu odbranu nad našim asom u trećoj deonici odmenjujući Zeka Kolinsa sa četiri lične. Jokić je posle 36 minuta igre imao 21 poen, devet skokova i jednu asistenciju. Samo su Mekalum i on pogađali trojke do tada, dok su ostali šutirali 0/10, odnosno 0/17.

Malo se promenilo u poslednjoj deonici, u kojoj se Mekalumu nije pridružio Lilard, ali jeste Tarner u kom je Portland dobio mnogo na obe strane terena, pa je Maloun na 4:30 do kraja panično zatražio tajm-aut 83:87. 

U tih sedam i po minuta igre, Denver je šutirao 4/16 iz igre, od čega je Jokić ubacio dva šuta.

Od danas, ljubitelje košarke u Srbiji zanimaće pre svega - da li će "Džoker" posle fantastične sezone u NBA ligi nastupiti u dresu reprezentacije Srbije na Mundobasketu u Kini?

Rezultati:

nedelja

(2) Denver - (3) Portland 96:100, u seriji 3:4
/Jokić 29, 14 sk, 2 as - Mekalum 33/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neso

13.05.2019 19:34

Imamo barem JUKU u finalu!! Makar i povredjenog..

ODGOVORITE