ШПА: Неизвјесност до посљедњег звиждука!

Каква несрећа за Хетафе, Валенсија на прагу Лиге шампиона! Испала Ђирона! Барса сломила срца хиту сезоне! Последње коло шпанског првенства решава име четвртог учесника Лиге шампиона.

Фудбал 12.05.2019 | 23:25
ШПА: Неизвјесност до посљедњег звиждука!
Претпоследње коло шпанске Примере је донело дефинитиван одговор који клуб уз Уеску и Рајо се сели у Сегунду. Несрећна Ђирона је поразом од Левантеа на свом терену запечатила прволигашку судбину.

И даље остају отворена питања који клуб као четврти уз Барсу, Реал и Ателтико иде у Лигу шампиона и који клуб ће као седмопласирани у квалификације за Лигу Европе. Ипак, одговори на та питања су много јаснији после данашњих мечева претпоследњег кола…

Хетафе није успео да сачува четврто место испред Валенсије и сада су Слепи мишеви ближи пласману у Лигу шампиона. Све држе у својим рукама.

Валенсија је преокретом на Местаљи савладала Алавес 3:1 и искористила пораз Хетафеа на Камп Ноу. Хит сезоне из предграђа Мадрида је пружио жесток отпор шампиону, добро се држао у Каталонији, али га је сплет несрећних околности оставио без бода који би му вероватно донео пласман у Лигу шампиона. Барса је славила 2:0, мада је врло лако могло да се заврши 1:1.

Валенсија и Хетафе су уочи последњег кола поравнати на четвртом месту, али Слепи мишеви имају предност бољег међусобног скора који одлучује на крају. У последњем колу Хетафе дочекује безбрижни Виљареал, док Валенсија гостује Ваљадолиду који се такође спасао испадања.

После катастрофе у Ливерпулу, Барсин тренер Валверде је у резултатски небитном мечу против Хетафеа извео комбиновани, али довољно јак тим. Силесен је добио шансу на голу, Умтити у одбрани, Малкому нападу, али су остатак тим чинили стартери предвођени Леом Месијем. Домаћа публика је звиждуцима дочекала Филипеа Кутиња којег види као једног од криваца за неуспех у Лиги шампиона.

Хетафе се сјајно држао и не само да организованом одбраном затворио прилазе голу, бего је имао и сјајне шансе у првих пола сата. Молина је промашио апсолутни зицер после 10 минута, а имао је и још неке шансе, док Барса упркос доминацији у поседу лопте није успевала да створи велике прилике у првих пола сата. А онда је несрећан сплет околности скупо коштао Хетафе. Меси је центрирао из слободњака, Пике само закачио лопту коју је голман Сорија одбио праву на ногу Видалу који отпадак претвара у незаслужено вођство.  

Имала је Барса у наставку гомилу сјајних шанси за 2:0, а а Хетафе се надао макар једној до краја. И имао ју је! У иделаном моменту. У 88. минуту Молина је главом погодио стативу када је Силесен већ био савладан. Центиметри су делили Хетафе од изједначења, а онда им је Меси у следећем нападу потпуно сломио срца. Залетео се кроз целу одбрану и петорицу играча Хетафеа и уз дозу среће поставио коначлниха 2:0. 

Валенсија није пропустила поклон из Каталоније иако је Местаља остала без текста посе десетак минута игре. Алавес је повео 1:0 голом Навара после корнера. Ипак, огромна грешка Дуартеа у 30. минуту је поклонила изједначујући гол Солеру, да би три минута касније Мина после врло спорног корнера донео потпуни преокрет и Валенсија је лакше дисала чекајући вести из Барселоне.

Наставили су домаћи боље да играју у наставку, да би средином другог полувремена преломили утакмица. Тек што је ушао на терен, Гамеиро је био на правом месту да главом спроведе у мрежу центаршут Гаје. Валенсија је урадила оно што је до ње и сада само треба да победи у Ваљадолиду у последњем колу и обезбеди пласман у Лигу шампиона.

А то ће јој бити лакше него што је очекивала с обзиром да је Роналдов клуб данас обезбедио опстанак захваљујући победи од 2:1 у гостима против Раја и поразу Ђироне од Левантеа 1:2. Ђирона је дефинитивно највећи губтиник дана. Имала је шансу да у директном дуелу са Левантеом на свом терену направи велики корак ка опстанку уочи последњих 90 минута сезоне. Али није успела... Има теоретску шансу која је скоро немогућа. Да победи Алавес у гостима, а да Селта изгуби кући од раја и да у та два меча гол-разлика оде у корист Ђироне за седам голова. Немогуће... 

Ђирона је своју шансу пропустила данас. Леванте је после 20 минута остао без двојице повређених играча и са само једном изменом до краја, а Аитор је чинио чуда на голу. Коначно, после сат времена игре је Стуани донео екплозију одушевљења на Монтиливију пошто је отпадак претворио у 1:0 са којима је Ђирона виртуелна била у сигурној луци. Али ни два минута нису прошла, а славље је заменила стрепња. Моралес је изједначио после центрашута Лопеза и лоше реакције одбране домаћих. Ипак, имала је Ђирона још времена. У 73. минуту је судија показао на пенал за Ђирону и црвени картон гостујућем беку Кокеу, али је после ВАР интервенције променио одлуку. Тотални крах домаћег тима и навијача је уследио пет минута пре краја када је Македонац Барди крунисао контру голом за победу и опстанак у Примери. 

Поред Левантеа и поменутог Ваљадолида, тај резултат је обрадовао и Виљареал који је голом Екамбија саладао Еибар са 1:0 и математички обезбедио опстанак у лиги. А на прагу опстанка је и Селта иако је прегажена у Билбау. Атлетик је са 3:1 растурио госте из Галиције који су имали срећу да је Леванте победио у Каталонији иначе би били у тешкој ситуацији. Баскијски тим је за 40 минута уништио одбрану Селте која је поклонила два од три гола за 3:0. У финишу меча је Јаго Аспас са беле тачке ублажио пораз. Овом победом је Билбао практично оверио седмо место које му гарантује квалификације за Лигу Европе. Потребан му је бод у Севиљи у последњем колу, а можда ни он у зависности од резултата Еспањола и Реал Сосиједада. 

Други велики баскијски клуб је преокретом на Аноети савладао Реал Мадрид који игра једну од најгорих сезона у историји - 3:1. Зидан је опет комбиновао са тимом, а Браим Дијаз му је донео предност после шест минута игре и маестралног соло продора. Овај дечко се озбиљно намеће...

Међутим, домаћи су изједначили у 26. минуту после сјајне акције и завршнице Мерина, да би у другом полувремену преокренуо Залдуа. Тачку је ставило ново чудо шпанског фудбала, Сосиједадово 17-годишње крило Андер Баренчеа. 

У Лигу Европе иде Севиља која је на гостовању Ателтику у Мадриду одиграла 1:1 на опроштају ДијегаГодина од Атлетикових навијача. 

У суботу, 18. маја, нешто пре 22 часа, биће решене све дилеме око пласмана на табели Примере за сезону 2018/19, а највећа је ко ће као четврти у Лигу шампиона.

Фото-виниш за место међу елитом европског фудбала водиће Валенсија и Хетафе, јер су "слепи мишеви" победом над Алавесом 3:1 искористили пораз екипе нашег Немање Максимовића од Барселоне 0:2, пред полупразним трибинама Камп Ноуа (присутно је било 57.088 гледалаца, а капацитет је 99.354). У последње коло поменуте екипе улазе бодовно поравнате, с тим да је Валенсија успешнија у међусобном дуелу, а то је оно што у Примери одлучује када су тимови изједначени на табели.

После бода у Мадриду против Атлетика (1:1), у игри је остала и Севиља, мада има два бода мање од поменутих ривала, тако да су јој поред победе над Атлетик Билбаом идуће суботе потребни и порази Валенсије и Хетафеа, јер је клуб из Андалузије најслабији у троуглу међусобних дуела.

Иначе, утакмица на Ванди Метрополитану била је у знаку уругвајског штопера Дијега Година, који је после девет година одиграо свој последњи меч пред навијачима Атлетика, барем као фудбалер домаћег тима, јер ће од следеће сезоне играти за Интер:

Максимовић и саиграчи баш нису имали среће на Камп Ноу ове недеље. У 11. минуту је најбољи стрелац тима и најискуснији, 37-годишњи Молина, из одличне позиције шутирао пре ко гола. Затим је истом играчу у 26. ВАР поништио погодак због офсајда, истина, оправдано, а у 87. га је статива спречила да донесе изједначење. 

Додуше, ко зна шта би било да гости међу стативама нису имали одличног Давида Сорију који је у неколико наврата сјајним интервенцијама одржавао надау Хетафеу.

У последњем колу играју Хетафе дочекује Виљареал, а Валенсија игра у гостима против Ваљадолида. И један и други тим ове недеље су победама пребринули бриге око опстанка, што није успела Ђирона. Пораз код куће од директног ривала Левантеа 1:2, голом Бардија у 87. минуту, оставио их је на три бода мање од Селте, али је клуб из Вига успешнији у међусобним дуелима. 

Претпоследње коло донело је још једну бламажу Реал Мадрида ове сезоне и пораз од Реал Сосиједада у гостима - 1:3. Мадриђани су повели већ у 6. минуту преко Дијаза, али је онда уследио "потоп".

Домаћин је изједначио у 26. преко Мерина, а у 40. је могао до вођства, али је Тибо Куртоа одбранио пенал Вилијану Хозеу. Реал је, међутим, претходно остао са играчем мање због црвеног картона Жесусу Ваљеху, који је на шут Вилијан Хозеа реаговао као голман и руком спречио погодак. 

Бројчану предност играчи Реал Сосиједада искористили су, ипак, по повратку са одмора. Прво је Залуда у 57. погодио за 2:1, а онда и Баренечеа у 67.

Доста посла имаће Зинедин Зидан током лета да оформи тим кадар да врати трофеје на Сантјаго Бернабеу...

ПРИМЕРА, 37. коло:

Атлетик Билбао - Селта 3:1 (3:0)
/Гарсија 16п, 18, Вилијамс 40 - Аспас 88/

Атлетико Мадрид - Севиља 1:1 (1:0)
/Коке 30 - Сарабија 70/

Барселона - Хетафе 2:0 (1:0)
/Видал 39, Даконам аг 89/

Бетис - Уеска 2:1 (1:0)
/Хоакин 23, 90+9 - Хуанпи 55п/

Ђирона - Леванте 1:2 (0:0)
/Стуани 61 - Моралес 62, Барди 87/

Леганес - Еспањол 0:2 (0:1)
/Иглесијас 35, 70п/

Рајо Ваљекано - Ваљадолид 1:2 (0:1)
/Медран 73 - Унал 6п, Гвардиола 80/

Реал Сосиједад - Реал Мадрид 3:1 (0:1)
/Мерино 26, Залдуа 57, Баренечеа 67 - Дијаз 6/

Валенсија - Алавес 3:1 (0:1)
/Солер 29, Мина 34, Гамеиро 68 - Наваро 12/

Виљареал - Еибар 1:0 (0:0)
/Екамби 60/

ТАБЕЛА: Барселона 86, Атлетико М. 75, Реал 68, Валенсија 58, Хетафе 58, Севиља 56, Атлетик Б. 53, Сосиједад 50, Еспањол 50, Алавес 47, Бетис 47, Еибар 46, Леганес 45, Виљареал 43, Леванте 43, Ваљадолид 41, Селта 40, Ђирона 37, Рајо Ваљекано 31, Уеска 30.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар