ŠPA: Neizvjesnost do posljednjeg zvižduka!

Kakva nesreća za Hetafe, Valensija na pragu Lige šampiona! Ispala Đirona! Barsa slomila srca hitu sezone! Poslednje kolo španskog prvenstva rešava ime četvrtog učesnika Lige šampiona.

Fudbal 12.05.2019 | 23:25
ŠPA: Neizvjesnost do posljednjeg zvižduka!
Pretposlednje kolo španske Primere je donelo definitivan odgovor koji klub uz Uesku i Rajo se seli u Segundu. Nesrećna Đirona je porazom od Levantea na svom terenu zapečatila prvoligašku sudbinu.

I dalje ostaju otvorena pitanja koji klub kao četvrti uz Barsu, Real i Ateltiko ide u Ligu šampiona i koji klub će kao sedmoplasirani u kvalifikacije za Ligu Evrope. Ipak, odgovori na ta pitanja su mnogo jasniji posle današnjih mečeva pretposlednjeg kola…

Hetafe nije uspeo da sačuva četvrto mesto ispred Valensije i sada su Slepi miševi bliži plasmanu u Ligu šampiona. Sve drže u svojim rukama.

Valensija je preokretom na Mestalji savladala Alaves 3:1 i iskoristila poraz Hetafea na Kamp Nou. Hit sezone iz predgrađa Madrida je pružio žestok otpor šampionu, dobro se držao u Kataloniji, ali ga je splet nesrećnih okolnosti ostavio bez boda koji bi mu verovatno doneo plasman u Ligu šampiona. Barsa je slavila 2:0, mada je vrlo lako moglo da se završi 1:1.

Valensija i Hetafe su uoči poslednjeg kola poravnati na četvrtom mestu, ali Slepi miševi imaju prednost boljeg međusobnog skora koji odlučuje na kraju. U poslednjem kolu Hetafe dočekuje bezbrižni Viljareal, dok Valensija gostuje Valjadolidu koji se takođe spasao ispadanja.

Posle katastrofe u Liverpulu, Barsin trener Valverde je u rezultatski nebitnom meču protiv Hetafea izveo kombinovani, ali dovoljno jak tim. Silesen je dobio šansu na golu, Umtiti u odbrani, Malkomu napadu, ali su ostatak tim činili starteri predvođeni Leom Mesijem. Domaća publika je zvižducima dočekala Filipea Kutinja kojeg vidi kao jednog od krivaca za neuspeh u Ligi šampiona.

Hetafe se sjajno držao i ne samo da organizovanom odbranom zatvorio prilaze golu, bego je imao i sjajne šanse u prvih pola sata. Molina je promašio apsolutni zicer posle 10 minuta, a imao je i još neke šanse, dok Barsa uprkos dominaciji u posedu lopte nije uspevala da stvori velike prilike u prvih pola sata. A onda je nesrećan splet okolnosti skupo koštao Hetafe. Mesi je centrirao iz slobodnjaka, Pike samo zakačio loptu koju je golman Sorija odbio pravu na nogu Vidalu koji otpadak pretvara u nezasluženo vođstvo.  

Imala je Barsa u nastavku gomilu sjajnih šansi za 2:0, a a Hetafe se nadao makar jednoj do kraja. I imao ju je! U idelanom momentu. U 88. minutu Molina je glavom pogodio stativu kada je Silesen već bio savladan. Centimetri su delili Hetafe od izjednačenja, a onda im je Mesi u sledećem napadu potpuno slomio srca. Zaleteo se kroz celu odbranu i petoricu igrača Hetafea i uz dozu sreće postavio konačlniha 2:0. 

Valensija nije propustila poklon iz Katalonije iako je Mestalja ostala bez teksta pose desetak minuta igre. Alaves je poveo 1:0 golom Navara posle kornera. Ipak, ogromna greška Duartea u 30. minutu je poklonila izjednačujući gol Soleru, da bi tri minuta kasnije Mina posle vrlo spornog kornera doneo potpuni preokret i Valensija je lakše disala čekajući vesti iz Barselone.

Nastavili su domaći bolje da igraju u nastavku, da bi sredinom drugog poluvremena prelomili utakmica. Tek što je ušao na teren, Gameiro je bio na pravom mestu da glavom sprovede u mrežu centaršut Gaje. Valensija je uradila ono što je do nje i sada samo treba da pobedi u Valjadolidu u poslednjem kolu i obezbedi plasman u Ligu šampiona.

A to će joj biti lakše nego što je očekivala s obzirom da je Ronaldov klub danas obezbedio opstanak zahvaljujući pobedi od 2:1 u gostima protiv Raja i porazu Đirone od Levantea 1:2. Đirona je definitivno najveći gubtinik dana. Imala je šansu da u direktnom duelu sa Levanteom na svom terenu napravi veliki korak ka opstanku uoči poslednjih 90 minuta sezone. Ali nije uspela... Ima teoretsku šansu koja je skoro nemoguća. Da pobedi Alaves u gostima, a da Selta izgubi kući od raja i da u ta dva meča gol-razlika ode u korist Đirone za sedam golova. Nemoguće... 

Đirona je svoju šansu propustila danas. Levante je posle 20 minuta ostao bez dvojice povređenih igrača i sa samo jednom izmenom do kraja, a Aitor je činio čuda na golu. Konačno, posle sat vremena igre je Stuani doneo ekploziju oduševljenja na Montiliviju pošto je otpadak pretvorio u 1:0 sa kojima je Đirona virtuelna bila u sigurnoj luci. Ali ni dva minuta nisu prošla, a slavlje je zamenila strepnja. Morales je izjednačio posle centrašuta Lopeza i loše reakcije odbrane domaćih. Ipak, imala je Đirona još vremena. U 73. minutu je sudija pokazao na penal za Đironu i crveni karton gostujućem beku Kokeu, ali je posle VAR intervencije promenio odluku. Totalni krah domaćeg tima i navijača je usledio pet minuta pre kraja kada je Makedonac Bardi krunisao kontru golom za pobedu i opstanak u Primeri. 

Pored Levantea i pomenutog Valjadolida, taj rezultat je obradovao i Viljareal koji je golom Ekambija saladao Eibar sa 1:0 i matematički obezbedio opstanak u ligi. A na pragu opstanka je i Selta iako je pregažena u Bilbau. Atletik je sa 3:1 rasturio goste iz Galicije koji su imali sreću da je Levante pobedio u Kataloniji inače bi bili u teškoj situaciji. Baskijski tim je za 40 minuta uništio odbranu Selte koja je poklonila dva od tri gola za 3:0. U finišu meča je Jago Aspas sa bele tačke ublažio poraz. Ovom pobedom je Bilbao praktično overio sedmo mesto koje mu garantuje kvalifikacije za Ligu Evrope. Potreban mu je bod u Sevilji u poslednjem kolu, a možda ni on u zavisnosti od rezultata Espanjola i Real Sosijedada. 

Drugi veliki baskijski klub je preokretom na Anoeti savladao Real Madrid koji igra jednu od najgorih sezona u istoriji - 3:1. Zidan je opet kombinovao sa timom, a Braim Dijaz mu je doneo prednost posle šest minuta igre i maestralnog solo prodora. Ovaj dečko se ozbiljno nameće...

Međutim, domaći su izjednačili u 26. minutu posle sjajne akcije i završnice Merina, da bi u drugom poluvremenu preokrenuo Zaldua. Tačku je stavilo novo čudo španskog fudbala, Sosijedadovo 17-godišnje krilo Ander Barenčea. 

U Ligu Evrope ide Sevilja koja je na gostovanju Ateltiku u Madridu odigrala 1:1 na oproštaju DijegaGodina od Atletikovih navijača. 

U subotu, 18. maja, nešto pre 22 časa, biće rešene sve dileme oko plasmana na tabeli Primere za sezonu 2018/19, a najveća je ko će kao četvrti u Ligu šampiona.

Foto-viniš za mesto među elitom evropskog fudbala vodiće Valensija i Hetafe, jer su "slepi miševi" pobedom nad Alavesom 3:1 iskoristili poraz ekipe našeg Nemanje Maksimovića od Barselone 0:2, pred polupraznim tribinama Kamp Noua (prisutno je bilo 57.088 gledalaca, a kapacitet je 99.354). U poslednje kolo pomenute ekipe ulaze bodovno poravnate, s tim da je Valensija uspešnija u međusobnom duelu, a to je ono što u Primeri odlučuje kada su timovi izjednačeni na tabeli.

Posle boda u Madridu protiv Atletika (1:1), u igri je ostala i Sevilja, mada ima dva boda manje od pomenutih rivala, tako da su joj pored pobede nad Atletik Bilbaom iduće subote potrebni i porazi Valensije i Hetafea, jer je klub iz Andaluzije najslabiji u trouglu međusobnih duela.

Inače, utakmica na Vandi Metropolitanu bila je u znaku urugvajskog štopera Dijega Godina, koji je posle devet godina odigrao svoj poslednji meč pred navijačima Atletika, barem kao fudbaler domaćeg tima, jer će od sledeće sezone igrati za Inter:

Maksimović i saigrači baš nisu imali sreće na Kamp Nou ove nedelje. U 11. minutu je najbolji strelac tima i najiskusniji, 37-godišnji Molina, iz odlične pozicije šutirao pre ko gola. Zatim je istom igraču u 26. VAR poništio pogodak zbog ofsajda, istina, opravdano, a u 87. ga je stativa sprečila da donese izjednačenje. 

Doduše, ko zna šta bi bilo da gosti među stativama nisu imali odličnog Davida Soriju koji je u nekoliko navrata sjajnim intervencijama održavao nadau Hetafeu.

U poslednjem kolu igraju Hetafe dočekuje Viljareal, a Valensija igra u gostima protiv Valjadolida. I jedan i drugi tim ove nedelje su pobedama prebrinuli brige oko opstanka, što nije uspela Đirona. Poraz kod kuće od direktnog rivala Levantea 1:2, golom Bardija u 87. minutu, ostavio ih je na tri boda manje od Selte, ali je klub iz Viga uspešniji u međusobnim duelima. 

Pretposlednje kolo donelo je još jednu blamažu Real Madrida ove sezone i poraz od Real Sosijedada u gostima - 1:3. Madriđani su poveli već u 6. minutu preko Dijaza, ali je onda usledio "potop".

Domaćin je izjednačio u 26. preko Merina, a u 40. je mogao do vođstva, ali je Tibo Kurtoa odbranio penal Vilijanu Hozeu. Real je, međutim, prethodno ostao sa igračem manje zbog crvenog kartona Žesusu Valjehu, koji je na šut Vilijan Hozea reagovao kao golman i rukom sprečio pogodak. 

Brojčanu prednost igrači Real Sosijedada iskoristili su, ipak, po povratku sa odmora. Prvo je Zaluda u 57. pogodio za 2:1, a onda i Barenečea u 67.

Dosta posla imaće Zinedin Zidan tokom leta da oformi tim kadar da vrati trofeje na Santjago Bernabeu...

PRIMERA, 37. kolo:

Atletik Bilbao - Selta 3:1 (3:0)
/Garsija 16p, 18, Vilijams 40 - Aspas 88/

Atletiko Madrid - Sevilja 1:1 (1:0)
/Koke 30 - Sarabija 70/

Barselona - Hetafe 2:0 (1:0)
/Vidal 39, Dakonam ag 89/

Betis - Ueska 2:1 (1:0)
/Hoakin 23, 90+9 - Huanpi 55p/

Đirona - Levante 1:2 (0:0)
/Stuani 61 - Morales 62, Bardi 87/

Leganes - Espanjol 0:2 (0:1)
/Iglesijas 35, 70p/

Rajo Valjekano - Valjadolid 1:2 (0:1)
/Medran 73 - Unal 6p, Gvardiola 80/

Real Sosijedad - Real Madrid 3:1 (0:1)
/Merino 26, Zaldua 57, Barenečea 67 - Dijaz 6/

Valensija - Alaves 3:1 (0:1)
/Soler 29, Mina 34, Gameiro 68 - Navaro 12/

Viljareal - Eibar 1:0 (0:0)
/Ekambi 60/

TABELA: Barselona 86, Atletiko M. 75, Real 68, Valensija 58, Hetafe 58, Sevilja 56, Atletik B. 53, Sosijedad 50, Espanjol 50, Alaves 47, Betis 47, Eibar 46, Leganes 45, Viljareal 43, Levante 43, Valjadolid 41, Selta 40, Đirona 37, Rajo Valjekano 31, Ueska 30.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar