Новак поново "шљака"!

Ђоковићев меч сезоне на шљаци за трећу титулу у Мадриду! Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер, победио је Грка Стефаноса Циципаса са 2-0 у сетовима и освојио титулу на Мастерсу у Мадриду.  Скоро три године од оног Ролан Гароса, светски "Број 1" освојио је турнир на шљаци. У прави час! Тениски краљ покорио Мадрид: Ђоковић је још превелик залогај за Циципаса! Српски тенисер освојио први турнир још од Аустралијан опена!

Тенис 12.05.2019 | 23:15
Новак поново "шљака"!
Ђоковић је Циципаса савладао после једног и по часа борбе – 6:3, 6:4 и изједначио на 1-1 у међусобним окршајима.

Српски тенисер је дошао до укупно 74. титуле у каријери, 33. на Мастерсима (изједначио се са Надалом), а треће у шпанској престоници.

Ђоковић је победом у Мадриду значајно поправио учинак на том турниру, с обзиром да је прошле године испао у другом колу после пораза против Британца Кајла Едмунда.

Он је круном у Мадриду повисио предност над првим пратиоцем Рафом Надалом на 4170 бодова, док је Циципас обезбедио ренкинг каријере и 7. позицију на свету.

Најбољи тенисер на планети потврдио је тај епитет игром током целог меча у којем је бриљирао. Циципас је пружио изванредан отпор и искључиво својом заслугом у финалу доживео не толико убедљив пораз, гледајући резултат.

Већ од првог поена и првих гемова се видело какав меч се очекује. Ђоковић је играо доста агресивније него на неким претходним мечевима и, упркос доброј игри Грка, дошао до брејка и вођства од 3:0.

Циципас је одговарао у својим гемовима, где је ипак имао константан притисак са друге стране мреже, али је приликом ритерна остајао без икаквих шанси.

После 40 минута савршеног тениса српски тенисер је освојио уводни сет и дошао на корак од освајања титуле. Током тог дела игре бекхенд и сервис су му функционисали перфектно, док је форхенд био на такође завидном нивоу.

Почетком другог сета видели смо још бољег Циципаса, али и Ђоковића на идентичном нивоу као у првом сету.

Грк је форсирао дроп-шотове у огромној количини и често добијао поене после тих удараца, али је српски тенисер одговарао одличном контролом ритма и форсирањем противниковог бекхенда, где адекватног одговора није било.

Циципас је наставио да покушава да промени ритам и избаци Новака из лежишта, али му није полазило за руком. Ђоковић је сервирао фантастично, наставио да противника тера на размене бекхендима, да стиже дроп-шотове и да враћа све бомбастичне ударце који су му долазили са друге стране мреже.

Кључан детаљ другог сета десио се на 4:4. У претходном гему, на Новаков сервис, видео се благ пад у игри Грка, а у наредном, на његовом сервису, Ђоковић није морао ни толико да подигне ниво, већ да сачека неке грешке.

Циципас је један форхенд послао у аут и то је био брејк, испоставило се одлучујући, пошто је српски тенисер искористио четврту меч лопту у најтежем гему на свој сервис и дошао до треће титуле у Мадриду.

Ђоковић је на крају имао 28 винера и 18 неизнуђених грешака, насправм Циципасових 19 винера и 21 неизнуђене грешке. Био је бољи у свим параметрима за мерење сервиса, као и у искоришћеним брејк лоптама (2/5 наспрам Циципасових нула).

Новак је у Мадриду освојио 1.202.520 евра и добио 910 поена, а сада га очекује наступ на Мастерсу у Риму, где је слободан у првом колу.

Тениски краљ је поново на свом нивоу, оном када је недодирљив за конкуренцију. Новак Ђоковићје нови шампион мастерса у Мадриду, у којем је у два сета сломио „младог лава“ Стефаноса Циципаса. Све је дао од себе млади Грк, али када је Србин надомак своје најбоље игре, онда ни јачи од Циципаса немају шта да траже на терену – 6:3, 6:4.

Прво финале још од Мелбурна, први и трофеј. Како се ближи Ролан Гарос, Ђоковић додаје гас и ближи се врху своје игре, јер му је то и главни циљ: да покори Париз још једном и да још једном буде власник сва четири гренд слем трофеја у исто време.

Први сет је Новак спаковао у џеп за 41 минут игре. Брејк је направио на самом старту сета, повео 2:0 и била је то предност коју је умешно чувао до краја.

Циципас није имао ниједну прилику да узврати брејком и врати се у меч, јер је Ђоковић потпуно доминирао тереном. Сервирао је сигурно, у разменама био ефикасан, погађао је линије, а на лицу је имао онај препознатљив израз када делује да ништа на овом свету не може да га избаци из ритма.

Други сет је, већ, донео много већу борбу. Све до 4:4 није било брејкова, мада је Новак на 1:1 имао две шансе које није искористио. А, онда је како се сет ближио крају Ђоковић додавао гас, убацивао у брзину, коју талентовани, али још „зелени“ Циципас није могао да испрати.

Код 4:4 дошао је српски ас до две брејк лопте и одмах прву искористио – 5:4. Био је то тренутак када је било дефинитивно јасно да ће најбољи тенисер света освојити трофеј у Мадриду.

Како то обично бива са Новаком у последње време, тај последњи гем је био - најтежи. Два пуита је Грк долазио до изједначења, претио... Није успео!

Победа, крај, 33. мастерс трофеј је у рукама српског тенисера, укупно 74. у каријери. Али и нових 1.000 бодова, којима је увећао вођство на АТП листи, као и нешто више од 1.000.000 евра.

Мадрид је готов, трофеј је спакован у џеп, на реду је Рим. Већ од понедељка.

Трећом победом у трећем мадридском финалу, (1) Новак Ђоковић окончао је пероид од три године без титуле на шљаци и на импресиван начин освојио 33. мастерс у каријери.

Сат и 33 минута трајало је финале на "Каха махики" између најбољег и најталентованијег играча на АТП туру: (1) Новак Ђоковић - (8) Стефанос Циципас 6:3, 6:4.

Наш шампион раширених руку поздравио је Шпанце, пред којима је прекинуо три године дуг пост у освајању титула на земљаним подлогама, још од тријумфа на "оном" Ролан Гаросу из 2016. када је комплетирао "Ноле слем" и, испоставиће се, започео двогодишњу кризу резултата и игара.

Није био мали број оних који су помислили да је по освајању Аустралијан опена у јануару наступила нова таква криза у каријери једног од највећих тенисера свих времена и најбољег спортисте на свету у избору "Лауреус", утолико што је Србин у међувремену остварио скор 5-3 на Мастерсима у Индијан Велсу, Мајамију и Монте Карлу, али је потом уследило буђење у прави час и очигледан успон форме пред селидбу на римску и потом париску шљаку.

Новаков скор у финалима:

15-9   / грен слем

  5-2   / АТП финале

33-15 / мастерс

12-3   / серија 500

  9-4   / серија 250

74-33 / укупно

Светски "Број 1" изборио је треће финале на "Каха махики" у суботу поподне после велике борбе са двоструким финалистом овог турнира из претходне две сезоне, (5) Домиником Тимом. 

Шпанија се касније те вечери надала првом "класику" у престоници после осам година, али га је "отказао" 20-годишњи грчки тенисер победом над петоструким освајачем, "краљем шљаке" (2) Рафаелом Надалом.

"Јучерашња победа над Тимом ми је подигла самопоуздање. Нисам играо најбоље после Аустралијан опена и надао сам се да ћу се поправити у Мадриду. Веома сам задовољан, нисам изгубио ниједан сет и играо сам најбољи тенис", рекао је Ђоковић одмах после финала и додао:

"Стефанос је веома талентован, победио је Надала и целу недељу је био сјајан. Није био димачцан као јуче, што је последица дугог меча. Велики тријумф за мене и надам се да ћу исто тако у Риму".

Ноле и Рафа до даљег остаће поравнати на челу вечне листе освајача мастерс титула, док Роџер Федерер полако заостаје и сада има пет мање од млађих ривала.

"Мастерси су највећи турнири после грен слемова. Важно је и добро их је освајати, осећам се комотно у Мадриду и уживам", закључио је он.

Ђоковић је у Мадрид допутовао са 11.160, док ће у Рим оптутовати са 12.115 поена. Надал сада заостаје 4.170 бодова.

Уместо 54. окршаја Србина и Шпанца, заказан је други сусрет Ђоковића и Циципаса од 9. августа прошле године, када је Грк у осмини финала Мастерса у Торонту нанео повратнику на АТП трон једини пораз рачунајући од финала Квинса у јуну, до финала Париза у новембру.

Сат и по времена тениса без суочавања са брејк лоптом било је потребно Ђоковићу се реваншира 193 центиметара високом серверу из Атине, који је на путу ка финалу елиминисао и браниоца титуле (3) Александера Зверева. 

Вероватно лакше него што је очекивао, Ђоковић је трећи пут у каријери подигао пехар пред Мадриђанима. Новак је у претходна два финала, 2011. против Надала и 2016. против Ендија Мареја, изгубио само сет.

Београђанин је одлично почео 107. финале у каријери у којем се бори за 74. титулу, односно 33. мастерс.

Одмах је ушао у терен и преузео контролу у разменама, притом је само наставио са јаким и прецизним сервисима из претходних рунди турнира, што је и те како пореметио Гркове планове из свлачионице. 

Новак је на време стекао предност брзим брејком за 2:0 и лаганом потврдом у наредном гему, а док је Циципас успео да пронађе сервис којим је фрустирао Надала синоћ до поноћи, на семафору је увелико било исписано 4:1. 

Иако се није предавао, са свега 53 одсто освојених поена на убачен први сервис Циципас је као 11 година млађи финалиста остао без шансе да се врати у меч до вођства нашег аса од 6:3 и раних 1:0.

Уморни Циципас, који је због одлуке да наступи у дублу данас играо 13. меч током 12 дана у Мадриду, извукао је на сервис две брејк лопте за Ђоковића при резултату 1:1, али није имао како да се извуче када су на 4:4 у другом сету лоптице из Новаковог ритерна почеле да му падају под ноге.

Од када је Грк повео резултатом 3:4 у другом сету, самоуверени, тачни и хладнокрвни Новак освојио је 11 од наредних 13 поена, али и сам осетио притисак који доноси последњи поен, иако је пред њим била 74. титула у каријери. 

Форхендима је послао у аут две везане меч лопте при вођству 5:4 и трећу у првој игри "на разлику" на свој сервис од почетка финала, али је тада пронашао прве сервисе у џепу и "исцртао" наредна два поена пред 12.000 људи на трибинама "Маноло Сантане".

"Новаче, честитам ти. Инспирише оно што радиш, био си невероватан. Честитам, заслужио си... Хвала мом тиму што верује у мене, што ме подржавају што су ту. Хвала и вама, публици. Ви цените тенис и ја то волим да видим. хвала сам што долазите и доносите енергију овом турниру. Надам се да ћемо се видети и следеће године", рекао је Циципас.

Најпрестижнији турнир у Шпанији, у власништву румунског милијардера Јана Цирјака, доноси сваке године Мадриду приход од око 200 милиона евра. Ове сезоне мечеве је уживо гледало 278.110 људи.

Циципас је ове сезоне остварио највише победа на АТП туру (27), освојио Марсеј и Ешторил, изгубио финале Дубаија од Федерера и полуфинале Аустралијан опена од Надала, а после пораза од Ђоковића у Мадриду освануће на седмом месту АТП листе иза Кеија Нишикорија богатији за 608.700 евра.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Куки

13.05.2019 06:56

Свака цаст Ноле

ОДГОВОРИТЕ