Novak ponovo "šljaka"!

Đokovićev meč sezone na šljaci za treću titulu u Madridu! Novak Đoković, najbolji srpski teniser, pobedio je Grka Stefanosa Cicipasa sa 2-0 u setovima i osvojio titulu na Mastersu u Madridu.  Skoro tri godine od onog Rolan Garosa, svetski "Broj 1" osvojio je turnir na šljaci. U pravi čas! Teniski kralj pokorio Madrid: Đoković je još prevelik zalogaj za Cicipasa! Srpski teniser osvojio prvi turnir još od Australijan opena!

Tenis 12.05.2019 | 23:15
Novak ponovo "šljaka"!
Đoković je Cicipasa savladao posle jednog i po časa borbe – 6:3, 6:4 i izjednačio na 1-1 u međusobnim okršajima.

Srpski teniser je došao do ukupno 74. titule u karijeri, 33. na Mastersima (izjednačio se sa Nadalom), a treće u španskoj prestonici.

Đoković je pobedom u Madridu značajno popravio učinak na tom turniru, s obzirom da je prošle godine ispao u drugom kolu posle poraza protiv Britanca Kajla Edmunda.

On je krunom u Madridu povisio prednost nad prvim pratiocem Rafom Nadalom na 4170 bodova, dok je Cicipas obezbedio renking karijere i 7. poziciju na svetu.

Najbolji teniser na planeti potvrdio je taj epitet igrom tokom celog meča u kojem je briljirao. Cicipas je pružio izvanredan otpor i isključivo svojom zaslugom u finalu doživeo ne toliko ubedljiv poraz, gledajući rezultat.

Već od prvog poena i prvih gemova se videlo kakav meč se očekuje. Đoković je igrao dosta agresivnije nego na nekim prethodnim mečevima i, uprkos dobroj igri Grka, došao do brejka i vođstva od 3:0.

Cicipas je odgovarao u svojim gemovima, gde je ipak imao konstantan pritisak sa druge strane mreže, ali je prilikom riterna ostajao bez ikakvih šansi.

Posle 40 minuta savršenog tenisa srpski teniser je osvojio uvodni set i došao na korak od osvajanja titule. Tokom tog dela igre bekhend i servis su mu funkcionisali perfektno, dok je forhend bio na takođe zavidnom nivou.

Početkom drugog seta videli smo još boljeg Cicipasa, ali i Đokovića na identičnom nivou kao u prvom setu.

Grk je forsirao drop-šotove u ogromnoj količini i često dobijao poene posle tih udaraca, ali je srpski teniser odgovarao odličnom kontrolom ritma i forsiranjem protivnikovog bekhenda, gde adekvatnog odgovora nije bilo.

Cicipas je nastavio da pokušava da promeni ritam i izbaci Novaka iz ležišta, ali mu nije polazilo za rukom. Đoković je servirao fantastično, nastavio da protivnika tera na razmene bekhendima, da stiže drop-šotove i da vraća sve bombastične udarce koji su mu dolazili sa druge strane mreže.

Ključan detalj drugog seta desio se na 4:4. U prethodnom gemu, na Novakov servis, video se blag pad u igri Grka, a u narednom, na njegovom servisu, Đoković nije morao ni toliko da podigne nivo, već da sačeka neke greške.

Cicipas je jedan forhend poslao u aut i to je bio brejk, ispostavilo se odlučujući, pošto je srpski teniser iskoristio četvrtu meč loptu u najtežem gemu na svoj servis i došao do treće titule u Madridu.

Đoković je na kraju imao 28 vinera i 18 neiznuđenih grešaka, naspravm Cicipasovih 19 vinera i 21 neiznuđene greške. Bio je bolji u svim parametrima za merenje servisa, kao i u iskorišćenim brejk loptama (2/5 naspram Cicipasovih nula).

Novak je u Madridu osvojio 1.202.520 evra i dobio 910 poena, a sada ga očekuje nastup na Mastersu u Rimu, gde je slobodan u prvom kolu.

Teniski kralj je ponovo na svom nivou, onom kada je nedodirljiv za konkurenciju. Novak Đokovićje novi šampion mastersa u Madridu, u kojem je u dva seta slomio „mladog lava“ Stefanosa Cicipasa. Sve je dao od sebe mladi Grk, ali kada je Srbin nadomak svoje najbolje igre, onda ni jači od Cicipasa nemaju šta da traže na terenu – 6:3, 6:4.

Prvo finale još od Melburna, prvi i trofej. Kako se bliži Rolan Garos, Đoković dodaje gas i bliži se vrhu svoje igre, jer mu je to i glavni cilj: da pokori Pariz još jednom i da još jednom bude vlasnik sva četiri grend slem trofeja u isto vreme.

Prvi set je Novak spakovao u džep za 41 minut igre. Brejk je napravio na samom startu seta, poveo 2:0 i bila je to prednost koju je umešno čuvao do kraja.

Cicipas nije imao nijednu priliku da uzvrati brejkom i vrati se u meč, jer je Đoković potpuno dominirao terenom. Servirao je sigurno, u razmenama bio efikasan, pogađao je linije, a na licu je imao onaj prepoznatljiv izraz kada deluje da ništa na ovom svetu ne može da ga izbaci iz ritma.

Drugi set je, već, doneo mnogo veću borbu. Sve do 4:4 nije bilo brejkova, mada je Novak na 1:1 imao dve šanse koje nije iskoristio. A, onda je kako se set bližio kraju Đoković dodavao gas, ubacivao u brzinu, koju talentovani, ali još „zeleni“ Cicipas nije mogao da isprati.

Kod 4:4 došao je srpski as do dve brejk lopte i odmah prvu iskoristio – 5:4. Bio je to trenutak kada je bilo definitivno jasno da će najbolji teniser sveta osvojiti trofej u Madridu.

Kako to obično biva sa Novakom u poslednje vreme, taj poslednji gem je bio - najteži. Dva puita je Grk dolazio do izjednačenja, pretio... Nije uspeo!

Pobeda, kraj, 33. masters trofej je u rukama srpskog tenisera, ukupno 74. u karijeri. Ali i novih 1.000 bodova, kojima je uvećao vođstvo na ATP listi, kao i nešto više od 1.000.000 evra.

Madrid je gotov, trofej je spakovan u džep, na redu je Rim. Već od ponedeljka.

Trećom pobedom u trećem madridskom finalu, (1) Novak Đoković okončao je peroid od tri godine bez titule na šljaci i na impresivan način osvojio 33. masters u karijeri.

Sat i 33 minuta trajalo je finale na "Kaha mahiki" između najboljeg i najtalentovanijeg igrača na ATP turu: (1) Novak Đoković - (8) Stefanos Cicipas 6:3, 6:4.

Naš šampion raširenih ruku pozdravio je Špance, pred kojima je prekinuo tri godine dug post u osvajanju titula na zemljanim podlogama, još od trijumfa na "onom" Rolan Garosu iz 2016. kada je kompletirao "Nole slem" i, ispostaviće se, započeo dvogodišnju krizu rezultata i igara.

Nije bio mali broj onih koji su pomislili da je po osvajanju Australijan opena u januaru nastupila nova takva kriza u karijeri jednog od najvećih tenisera svih vremena i najboljeg sportiste na svetu u izboru "Laureus", utoliko što je Srbin u međuvremenu ostvario skor 5-3 na Mastersima u Indijan Velsu, Majamiju i Monte Karlu, ali je potom usledilo buđenje u pravi čas i očigledan uspon forme pred selidbu na rimsku i potom parisku šljaku.

Novakov skor u finalima:

15-9   / gren slem

  5-2   / ATP finale

33-15 / masters

12-3   / serija 500

  9-4   / serija 250

74-33 / ukupno

Svetski "Broj 1" izborio je treće finale na "Kaha mahiki" u subotu popodne posle velike borbe sa dvostrukim finalistom ovog turnira iz prethodne dve sezone, (5) Dominikom Timom. 

Španija se kasnije te večeri nadala prvom "klasiku" u prestonici posle osam godina, ali ga je "otkazao" 20-godišnji grčki teniser pobedom nad petostrukim osvajačem, "kraljem šljake" (2) Rafaelom Nadalom.

"Jučerašnja pobeda nad Timom mi je podigla samopouzdanje. Nisam igrao najbolje posle Australijan opena i nadao sam se da ću se popraviti u Madridu. Veoma sam zadovoljan, nisam izgubio nijedan set i igrao sam najbolji tenis", rekao je Đoković odmah posle finala i dodao:

"Stefanos je veoma talentovan, pobedio je Nadala i celu nedelju je bio sjajan. Nije bio dimačcan kao juče, što je posledica dugog meča. Veliki trijumf za mene i nadam se da ću isto tako u Rimu".

Nole i Rafa do daljeg ostaće poravnati na čelu večne liste osvajača masters titula, dok Rodžer Federer polako zaostaje i sada ima pet manje od mlađih rivala.

"Mastersi su najveći turniri posle gren slemova. Važno je i dobro ih je osvajati, osećam se komotno u Madridu i uživam", zaključio je on.

Đoković je u Madrid doputovao sa 11.160, dok će u Rim optutovati sa 12.115 poena. Nadal sada zaostaje 4.170 bodova.

Umesto 54. okršaja Srbina i Španca, zakazan je drugi susret Đokovića i Cicipasa od 9. avgusta prošle godine, kada je Grk u osmini finala Mastersa u Torontu naneo povratniku na ATP tron jedini poraz računajući od finala Kvinsa u junu, do finala Pariza u novembru.

Sat i po vremena tenisa bez suočavanja sa brejk loptom bilo je potrebno Đokoviću se revanšira 193 centimetara visokom serveru iz Atine, koji je na putu ka finalu eliminisao i branioca titule (3) Aleksandera Zvereva. 

Verovatno lakše nego što je očekivao, Đoković je treći put u karijeri podigao pehar pred Madriđanima. Novak je u prethodna dva finala, 2011. protiv Nadala i 2016. protiv Endija Mareja, izgubio samo set.

Beograđanin je odlično počeo 107. finale u karijeri u kojem se bori za 74. titulu, odnosno 33. masters.

Odmah je ušao u teren i preuzeo kontrolu u razmenama, pritom je samo nastavio sa jakim i preciznim servisima iz prethodnih rundi turnira, što je i te kako poremetio Grkove planove iz svlačionice. 

Novak je na vreme stekao prednost brzim brejkom za 2:0 i laganom potvrdom u narednom gemu, a dok je Cicipas uspeo da pronađe servis kojim je frustirao Nadala sinoć do ponoći, na semaforu je uveliko bilo ispisano 4:1. 

Iako se nije predavao, sa svega 53 odsto osvojenih poena na ubačen prvi servis Cicipas je kao 11 godina mlađi finalista ostao bez šanse da se vrati u meč do vođstva našeg asa od 6:3 i ranih 1:0.

Umorni Cicipas, koji je zbog odluke da nastupi u dublu danas igrao 13. meč tokom 12 dana u Madridu, izvukao je na servis dve brejk lopte za Đokovića pri rezultatu 1:1, ali nije imao kako da se izvuče kada su na 4:4 u drugom setu loptice iz Novakovog riterna počele da mu padaju pod noge.

Od kada je Grk poveo rezultatom 3:4 u drugom setu, samouvereni, tačni i hladnokrvni Novak osvojio je 11 od narednih 13 poena, ali i sam osetio pritisak koji donosi poslednji poen, iako je pred njim bila 74. titula u karijeri. 

Forhendima je poslao u aut dve vezane meč lopte pri vođstvu 5:4 i treću u prvoj igri "na razliku" na svoj servis od početka finala, ali je tada pronašao prve servise u džepu i "iscrtao" naredna dva poena pred 12.000 ljudi na tribinama "Manolo Santane".

"Novače, čestitam ti. Inspiriše ono što radiš, bio si neverovatan. Čestitam, zaslužio si... Hvala mom timu što veruje u mene, što me podržavaju što su tu. Hvala i vama, publici. Vi cenite tenis i ja to volim da vidim. hvala sam što dolazite i donosite energiju ovom turniru. Nadam se da ćemo se videti i sledeće godine", rekao je Cicipas.

Najprestižniji turnir u Španiji, u vlasništvu rumunskog milijardera Jana Cirjaka, donosi svake godine Madridu prihod od oko 200 miliona evra. Ove sezone mečeve je uživo gledalo 278.110 ljudi.

Cicipas je ove sezone ostvario najviše pobeda na ATP turu (27), osvojio Marsej i Eštoril, izgubio finale Dubaija od Federera i polufinale Australijan opena od Nadala, a posle poraza od Đokovića u Madridu osvanuće na sedmom mestu ATP liste iza Keija Nišikorija bogatiji za 608.700 evra.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kuki

13.05.2019 06:56

Svaka cast Nole

ODGOVORITE