Ништа ново у Италији: Ко је морао - побиједио је!

Белоти наоштрен против Сасуола - маказице 2/3! Торино је преокренуо меч против Сасуола и дошао до важна три бода у трци за Лигу Европе. Андреа Белоти од трагичара до хероја.  Гранде, Торино! Гранде, Андреа! Спектакуларне Белотијеве маказице вредне Европе.  Какви шокови у мечу Бикова и Сасуола! "Већ виђене" побједе "дављеника"! Двије екипе које се грчевито боре за опстанак у Серији А, "морале" су да побиједе као гости незаинтересоване Фрозиноне и Сампдорију, како би сачувале какве-такве шансе да избјегну селидбу у нижи ранг. И учиниле су то.

Фудбал 12.05.2019 | 19:20
Ништа ново у Италији: Ко је морао - побиједио је!
Торино сања, Торино може, Торино зна и да се ишчупа! Грандиозним преокретом против Сасуола екипа Валтера Мацарија остала је на европском курсу и у завршна два кола Серије А појуриће место у Лиги Европе, а можда, зависно од других резултата, нациља и – Лигу шампиона.

Такву привилегију Биковима је омогућио њихов најбољи играч Андреа Белоти, који је са два гола у другом полувремену „обрнуо“ утакмицу недељног матинеа (3:2), а потез меча, можда и целог кола, направио је осам минута пре краја. Севнуле су спектакуларне маказице на центаршут двоструког асистента Лоренца ди Силвестрија, запливао је капитен кроз ваздух и навијачима на крцатом Олимпијском стадиону приуштио истинско задовољство.

Мајсторство вредно аплауза.

На тај начин Торино је стигао до 60 бодова у сезони, што је клупски рекорд откако се тријумф обрачунава са три поена. На истој граници био је у сезони 1984/49, кад је одбранио титулу првака Италије. Но, у поређењу са тим у каквом времену живимо, ко му је градски ривал, какве се цифре врте у фудбалу оно што Марацијев састав ради ове сезоне је изванредно. Остали су му још мечеви са Емполијем у гостима и Лацијом код куће и делује да је Европа достижна. Први пут после пет година и генерације коју су у нападу предводили Алесио Черчи и Чиро Имобиле.

Сад Торино има Андреу Белотија, који је добацио до 15 голова у првенству, а лако је могао да има и један више, да је у уводу сусрета (17. минут) искористио пенал. Шести пут је промашио откако носи дрес Граната. Срећом по домаћина, није га то коштало, иако је рекласирани Саосуло двапут водио, између осталог захваљујући нашем нападачу Филипу Ђуричићу, асистенту за први гол.

Но, Белоти је био изузетно мотивисан и у комбинацији за Де Силвестријем и резервистом Зазом (ушао уместо Саше Лукића у 49. минуту) режирао преокрет у финишу, достојан европског такмичења Уосталом, Торино осам кола не зна за пораз. А то мора да се цени.

Сјајан меч у матине термину Серије А у којем смо видјели пенал, црвени картон и пет голова од којих је онај "деветке" Торина био за ТВ шпице!

На стадиону "Гранде Олимпико" домаћини су два пута били у заостатку, Мехди Бурабија је погодио за вођство гостију, али је поравнање донио Белоти у другом дијелу.

Сасуоло је поново стигао до предности након што се Лирола одлично снашао у шеснаестерцу, али су Симоне Заза и Андреа Белоти у 81. и 82. донијели "биковима" преокрет и наставак трке за пласман у Лигу Европе.

Торино - Сасуоло 3:2 (0:1)

Екипа Валтера Мацарија се од старта наметнула као екипа којој три бода играју велику улогу, док су гости сигурни на средини табеле. Али, тако нису играли.

Домаћини су прву велику прилику имали у 17. минуту када је Франческо Мањанели играо руком у шеснаестерцу. Одговорност са бијеле тачке је преузео Белоти и погодио пречку, са горње стране.

Казна је стигла десет минута касније. Бурабија је са 25 метара сјајним ударцем погодио даљи угао и савладао Салватореа Сиригуа. Али потом нанио велику штету свом тиму.

Мароканац је током прославе поготка навукао дрес преко главе и зарадио други жути картон и пут у свлачионицу.

"Бикови" су у наставку пуцали из свих оружја, прилике су се редале као на траци али је завршници недостајало мирноће. Некад и среће.

Фантастичан покушај Белотија маказицама је крајним напором испод пречке извадио Андреа Консиљи, али је у 56. минуту ипак био немоћан након што је Лоренцо Де Силвестри пронашао своју "деветку" на гол линији. "Ил Гало" је предобар да би такву прилику пропустио.

Мацари је због играча више у пољу са терена повукао Сашу Лукића у 49. и у игру послао Симонеа Зазу. Некадашњи репрезентативац Италије је у периоду од 60. до 70. минута игре пропустио три велике прилике да донесе предност Торину.

Сасуоло је био на конопцима, лимитиран на контранападе и било је питање времена када ће поново капитулирати. А, онда шок за домаћине.

Жереми Бога се сјајно пробио по десном крилу, шутирао у даљи угао, а лопта се одбила до Пола Лироле који је петом послао у мрежу.

Домаћини нису посустајали у нападима што им се исплатило у 81. и 82. минуту.

Заза је из четвртог покушаја напокон савладао Консиљија, а Белоти је из "поправног" покушаја на прави начин ухватио маказице након центаршута Де Силветрија и поставио коначних 3:2.

Занимљиво, Белоти је и у августу 2017. године на асистенцију Де Силвестрија постигао гол маказицама против Сасуола. Из три покушаја два у мету.

Свака част!

"Већ виђене" побједе "дављеника"! Двије екипе које се грчевито боре за опстанак у Серији А, "морале" су да побиједе као гости незаинтересоване Фрозиноне и Сампдорију, како би сачувале какве-такве шансе да избјегну селидбу у нижи ранг. И учиниле су то.

Биће ватре до последњег минута: Удинезе победио, али победио је и Емполи. Оба тима која се боре за опстанак славила у гостима.

Удинезе и Емполи хватају посљедње сламке спаса у Серији А.

Ђенова је јуче поражена у Бергаму, што је отворило пут њеним ривалима да је могу стићи, али и престићи у самом финишу сезоне и тако избјећи селидбу у нижи ранг.

То су и учинили, на гостовањима Фрозинонеу и Сампдорији.

Постала је редовна појава у посљедњим колима италијанског првенства, да екипе које "морају" да славе, то и учине, па је тако било и овог поподнева на Апенинима.

Тим из Удина "прошетао" се стадионом "Бенито Стирпе", гдје је головима двоструког стријелца Стефана Окаке Чуке и Самира убједљиво савладао већ отписани Фрозиноне 3:1 (почасни гол домаћин постигао пет минута прије краја преко Федерика Дионизија), док је знатно тежи задатак имао Емполи у Ђенови.

Опуштену игру Сампдорију казнили су гости и поготком Дијега Фаријаса најавили тријумф, а онда га и потврдили преко Ђованија Ди Лоренца, који је био најприсебнији након што је пенал промашио Франческо Капуто.

Први стријелац лиге Фабио Кваљарела није био претјерано расположен за игру, али је ипак успио да се упише у стријелце, и то голом у 92. минуту из пенала, што је био његов 26. погодак у сезони.

Емполи је тако први пут славио ове сезоне ван свог стадиона, након 12 пораза и пет ремија!

У посљедња два кола стрепе и Болоња и Парма, који би у понедјељак у међусобном дуелу 36. рунде могли одлучити кога ћемо и наредне сезоне гледати у Серији А, а кога можда не.

Чак ни Каљари и Фиорентина, који дијеле 12. и 13. мјесто са 40 бодова, нису безбрижни, јер су само пет корака удаљени од опасне зоне, а у игри до краја првенства је још шест бодова.

Потпуна драма у борби за опстанак у Серији А трајаће, изгледа, до последње секунде. Ни 36. коло није ништа решило, јер су два тима која се грчевито боре за голи живот, Удинезе и Емполи, уписали победе у гостима.

Удинезе је прегазио Фрозиноне, што је донекле могло и да се очекује, јер је домаћин раније испао и нема такмичарски мотив у финишу сезоне – 3:1.

Црно-бели су убили домаћина већ у првих 45 минута, када су поситгли сва три гола. Стефано Окака је био двоструки стрелац, док се једном уписао Самир.

Удинезе је после пет кола уписао победу, сачувао је растојање у односу на Емполи. До краја га чекају још дуели са СПАЛ-ом у Удинама и са Каљаријем у гостима.

Емполи је остварио другу узастопну победу и чува наду да може до луке спаса. У 36. колу је као гост савладао Сампдорију – 2:1.

Госте је до вођства довео Фаријас у 56. минуту, а победу је оверио Ди Лоренцо у 75. минуту, након што је Капуто промашио пенал.

У последња два кола Емполи ће играти са Торином код куће и Интером у гостима, што је врло тежак распоред, јер се оба тима боре за место у Лиги шампиона.

СЕРИЈА А - 36. КОЛО:

Торино - Сасуоло 3:2 (0:1)
/Белоти 56, 82, Заза 81 - Бурабија 27, Лирола 71/

Фрозиноне - Удинезе 1:3 (0:3)
/Дионизи 85 - Окака 11, 45, Сами 41/

Сампдорија - Емполи 1:2 (0:0)
/Кваљарела 90+2 пен - Фаријас 56, Ди Лоренцо 75/

СПАЛ - Наполи (18.00)
Рома - Јувентус (20.30)

Одиграно у суботу:

Аталанта - Ђенова 2:1 (0:0)
/Бероу 46, Кастање 52 - Пандев 89/

Каљари - Лацио 1:2 (0:1)
/Паволети 90+1 - Л. Алберто 31, Кореа 53/

Фиорентина - Милан 0:1 (0:1)
/Чалханоглу 36/

У понедјељак:

Болоња - Парма (19.00)
Интер - Кјево (21.00)

ТАБЕЛА: Јувентус (-1) 89, Наполи (-1) 73, Аталанта 65, Интер (-1) 63, Милан 62, Торино 60, Рома (-1) 59, Лацио 58, Сампдорија 49, Сасуоло 42, СПАЛ (-1) 42, Каљари 40, Фиорентина 40, Парма (-1) 38, Болоња (-1) 37, Удинезе 37, Ђенова 36, Емполи 35, Фрозиноне 24, Кјево (-1) 15*.

*НАПОМЕНА Италијанска фудбалска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар