Ništa novo u Italiji: Ko je morao - pobijedio je!

Beloti naoštren protiv Sasuola - makazice 2/3! Torino je preokrenuo meč protiv Sasuola i došao do važna tri boda u trci za Ligu Evrope. Andrea Beloti od tragičara do heroja.  Grande, Torino! Grande, Andrea! Spektakularne Belotijeve makazice vredne Evrope.  Kakvi šokovi u meču Bikova i Sasuola! "Već viđene" pobjede "davljenika"! Dvije ekipe koje se grčevito bore za opstanak u Seriji A, "morale" su da pobijede kao gosti nezainteresovane Frozinone i Sampdoriju, kako bi sačuvale kakve-takve šanse da izbjegnu selidbu u niži rang. I učinile su to.

Fudbal 12.05.2019 | 19:20
Ništa novo u Italiji: Ko je morao - pobijedio je!
Torino sanja, Torino može, Torino zna i da se iščupa! Grandioznim preokretom protiv Sasuola ekipa Valtera Macarija ostala je na evropskom kursu i u završna dva kola Serije A pojuriće mesto u Ligi Evrope, a možda, zavisno od drugih rezultata, nacilja i – Ligu šampiona.

Takvu privilegiju Bikovima je omogućio njihov najbolji igrač Andrea Beloti, koji je sa dva gola u drugom poluvremenu „obrnuo“ utakmicu nedeljnog matinea (3:2), a potez meča, možda i celog kola, napravio je osam minuta pre kraja. Sevnule su spektakularne makazice na centaršut dvostrukog asistenta Lorenca di Silvestrija, zaplivao je kapiten kroz vazduh i navijačima na krcatom Olimpijskom stadionu priuštio istinsko zadovoljstvo.

Majstorstvo vredno aplauza.

Na taj način Torino je stigao do 60 bodova u sezoni, što je klupski rekord otkako se trijumf obračunava sa tri poena. Na istoj granici bio je u sezoni 1984/49, kad je odbranio titulu prvaka Italije. No, u poređenju sa tim u kakvom vremenu živimo, ko mu je gradski rival, kakve se cifre vrte u fudbalu ono što Maracijev sastav radi ove sezone je izvanredno. Ostali su mu još mečevi sa Empolijem u gostima i Lacijom kod kuće i deluje da je Evropa dostižna. Prvi put posle pet godina i generacije koju su u napadu predvodili Alesio Čerči i Čiro Imobile.

Sad Torino ima Andreu Belotija, koji je dobacio do 15 golova u prvenstvu, a lako je mogao da ima i jedan više, da je u uvodu susreta (17. minut) iskoristio penal. Šesti put je promašio otkako nosi dres Granata. Srećom po domaćina, nije ga to koštalo, iako je reklasirani Saosulo dvaput vodio, između ostalog zahvaljujući našem napadaču Filipu Đuričiću, asistentu za prvi gol.

No, Beloti je bio izuzetno motivisan i u kombinaciji za De Silvestrijem i rezervistom Zazom (ušao umesto Saše Lukića u 49. minutu) režirao preokret u finišu, dostojan evropskog takmičenja Uostalom, Torino osam kola ne zna za poraz. A to mora da se ceni.

Sjajan meč u matine terminu Serije A u kojem smo vidjeli penal, crveni karton i pet golova od kojih je onaj "devetke" Torina bio za TV špice!

Na stadionu "Grande Olimpiko" domaćini su dva puta bili u zaostatku, Mehdi Burabija je pogodio za vođstvo gostiju, ali je poravnanje donio Beloti u drugom dijelu.

Sasuolo je ponovo stigao do prednosti nakon što se Lirola odlično snašao u šesnaestercu, ali su Simone Zaza i Andrea Beloti u 81. i 82. donijeli "bikovima" preokret i nastavak trke za plasman u Ligu Evrope.

Torino - Sasuolo 3:2 (0:1)

Ekipa Valtera Macarija se od starta nametnula kao ekipa kojoj tri boda igraju veliku ulogu, dok su gosti sigurni na sredini tabele. Ali, tako nisu igrali.

Domaćini su prvu veliku priliku imali u 17. minutu kada je Frančesko Manjaneli igrao rukom u šesnaestercu. Odgovornost sa bijele tačke je preuzeo Beloti i pogodio prečku, sa gornje strane.

Kazna je stigla deset minuta kasnije. Burabija je sa 25 metara sjajnim udarcem pogodio dalji ugao i savladao Salvatorea Sirigua. Ali potom nanio veliku štetu svom timu.

Marokanac je tokom proslave pogotka navukao dres preko glave i zaradio drugi žuti karton i put u svlačionicu.

"Bikovi" su u nastavku pucali iz svih oružja, prilike su se redale kao na traci ali je završnici nedostajalo mirnoće. Nekad i sreće.

Fantastičan pokušaj Belotija makazicama je krajnim naporom ispod prečke izvadio Andrea Konsilji, ali je u 56. minutu ipak bio nemoćan nakon što je Lorenco De Silvestri pronašao svoju "devetku" na gol liniji. "Il Galo" je predobar da bi takvu priliku propustio.

Macari je zbog igrača više u polju sa terena povukao Sašu Lukića u 49. i u igru poslao Simonea Zazu. Nekadašnji reprezentativac Italije je u periodu od 60. do 70. minuta igre propustio tri velike prilike da donese prednost Torinu.

Sasuolo je bio na konopcima, limitiran na kontranapade i bilo je pitanje vremena kada će ponovo kapitulirati. A, onda šok za domaćine.

Žeremi Boga se sjajno probio po desnom krilu, šutirao u dalji ugao, a lopta se odbila do Pola Lirole koji je petom poslao u mrežu.

Domaćini nisu posustajali u napadima što im se isplatilo u 81. i 82. minutu.

Zaza je iz četvrtog pokušaja napokon savladao Konsiljija, a Beloti je iz "popravnog" pokušaja na pravi način uhvatio makazice nakon centaršuta De Silvetrija i postavio konačnih 3:2.

Zanimljivo, Beloti je i u avgustu 2017. godine na asistenciju De Silvestrija postigao gol makazicama protiv Sasuola. Iz tri pokušaja dva u metu.

Svaka čast!

"Već viđene" pobjede "davljenika"! Dvije ekipe koje se grčevito bore za opstanak u Seriji A, "morale" su da pobijede kao gosti nezainteresovane Frozinone i Sampdoriju, kako bi sačuvale kakve-takve šanse da izbjegnu selidbu u niži rang. I učinile su to.

Biće vatre do poslednjeg minuta: Udineze pobedio, ali pobedio je i Empoli. Oba tima koja se bore za opstanak slavila u gostima.

Udineze i Empoli hvataju posljednje slamke spasa u Seriji A.

Đenova je juče poražena u Bergamu, što je otvorilo put njenim rivalima da je mogu stići, ali i prestići u samom finišu sezone i tako izbjeći selidbu u niži rang.

To su i učinili, na gostovanjima Frozinoneu i Sampdoriji.

Postala je redovna pojava u posljednjim kolima italijanskog prvenstva, da ekipe koje "moraju" da slave, to i učine, pa je tako bilo i ovog popodneva na Apeninima.

Tim iz Udina "prošetao" se stadionom "Benito Stirpe", gdje je golovima dvostrukog strijelca Stefana Okake Čuke i Samira ubjedljivo savladao već otpisani Frozinone 3:1 (počasni gol domaćin postigao pet minuta prije kraja preko Federika Dionizija), dok je znatno teži zadatak imao Empoli u Đenovi.

Opuštenu igru Sampdoriju kaznili su gosti i pogotkom Dijega Farijasa najavili trijumf, a onda ga i potvrdili preko Đovanija Di Lorenca, koji je bio najprisebniji nakon što je penal promašio Frančesko Kaputo.

Prvi strijelac lige Fabio Kvaljarela nije bio pretjerano raspoložen za igru, ali je ipak uspio da se upiše u strijelce, i to golom u 92. minutu iz penala, što je bio njegov 26. pogodak u sezoni.

Empoli je tako prvi put slavio ove sezone van svog stadiona, nakon 12 poraza i pet remija!

U posljednja dva kola strepe i Bolonja i Parma, koji bi u ponedjeljak u međusobnom duelu 36. runde mogli odlučiti koga ćemo i naredne sezone gledati u Seriji A, a koga možda ne.

Čak ni Kaljari i Fiorentina, koji dijele 12. i 13. mjesto sa 40 bodova, nisu bezbrižni, jer su samo pet koraka udaljeni od opasne zone, a u igri do kraja prvenstva je još šest bodova.

Potpuna drama u borbi za opstanak u Seriji A trajaće, izgleda, do poslednje sekunde. Ni 36. kolo nije ništa rešilo, jer su dva tima koja se grčevito bore za goli život, Udineze i Empoli, upisali pobede u gostima.

Udineze je pregazio Frozinone, što je donekle moglo i da se očekuje, jer je domaćin ranije ispao i nema takmičarski motiv u finišu sezone – 3:1.

Crno-beli su ubili domaćina već u prvih 45 minuta, kada su positgli sva tri gola. Stefano Okaka je bio dvostruki strelac, dok se jednom upisao Samir.

Udineze je posle pet kola upisao pobedu, sačuvao je rastojanje u odnosu na Empoli. Do kraja ga čekaju još dueli sa SPAL-om u Udinama i sa Kaljarijem u gostima.

Empoli je ostvario drugu uzastopnu pobedu i čuva nadu da može do luke spasa. U 36. kolu je kao gost savladao Sampdoriju – 2:1.

Goste je do vođstva doveo Farijas u 56. minutu, a pobedu je overio Di Lorenco u 75. minutu, nakon što je Kaputo promašio penal.

U poslednja dva kola Empoli će igrati sa Torinom kod kuće i Interom u gostima, što je vrlo težak raspored, jer se oba tima bore za mesto u Ligi šampiona.

SERIJA A - 36. KOLO:

Torino - Sasuolo 3:2 (0:1)
/Beloti 56, 82, Zaza 81 - Burabija 27, Lirola 71/

Frozinone - Udineze 1:3 (0:3)
/Dionizi 85 - Okaka 11, 45, Sami 41/

Sampdorija - Empoli 1:2 (0:0)
/Kvaljarela 90+2 pen - Farijas 56, Di Lorenco 75/

SPAL - Napoli (18.00)
Roma - Juventus (20.30)

Odigrano u subotu:

Atalanta - Đenova 2:1 (0:0)
/Berou 46, Kastanje 52 - Pandev 89/

Kaljari - Lacio 1:2 (0:1)
/Pavoleti 90+1 - L. Alberto 31, Korea 53/

Fiorentina - Milan 0:1 (0:1)
/Čalhanoglu 36/

U ponedjeljak:

Bolonja - Parma (19.00)
Inter - Kjevo (21.00)

TABELA: Juventus (-1) 89, Napoli (-1) 73, Atalanta 65, Inter (-1) 63, Milan 62, Torino 60, Roma (-1) 59, Lacio 58, Sampdorija 49, Sasuolo 42, SPAL (-1) 42, Kaljari 40, Fiorentina 40, Parma (-1) 38, Bolonja (-1) 37, Udineze 37, Đenova 36, Empoli 35, Frozinone 24, Kjevo (-1) 15*.

*NAPOMENA Italijanska fudbalska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar