Мадрид: За трофеј Ђоковић - Циципас!

Двадесетогодишњи Грк успео је да први пут у каријери победи Рафаела Надала.  Судар генерација у финалу Мадрида: Млади лав Циципас на тениског краља Ђоковића! Новак у походу на 33. Мастерс. . .

Тенис 12.05.2019 | 13:04
Мадрид: За трофеј Ђоковић - Циципас!
Стари знанци, Новак Ђоковић и Рафаел Надал, неће се у недељу борити за титулу на турниру "Мастерс 1000" серије у Мадриду!

Новаков ривал биће феноменални Грк Стефанос Циципас, који је у полуфиналу успео да "преломи" шпанског ветерана и из четвртог покушаја коначно дође до тријумфа над најбољим тенисером свих времена на земљаној подлози.

Циципас - Надал 2:1, по сетовима 6:4, 2:6, 6:3!

Финале је на програму од 18.30 часова и биће то прилика да се Новак реваншира Циципасу за пораз у једином међусобном дуелу до сада.

Било је то летос на мастерсу у Торонту, када је Грк направио велико изненађење у осмини финала и потом дошао до меча за трофеј, када је изгубио управо од Надала.

Мајорчанин га је савладао и зимус, у полуфиналу Аустралијан опена, али је Циципас у суботу увече у "Магичној кутији" доказао да великим корацима иде напред, ка самом врху светског тениса.

Када ће тамо стићи, питање је, али после овог меча је сигурно да ће у понедељак осванути, у најгорем случају, као седми на АТП листи.

Овај полуфинални дуел трајао је два и по сата, мада је питање колико ће то, као и наступ у касном вечерњем термину, утицати на Циципаса, који је против Надала деловао као да "пуца" од снаге и самопоуздања.

Судар генерација! Мадридска шљака даће одговор на питање да ли су млади лавови довољно стасали да преко старих асова, дуже од деценију доминантних на светској сцени, узимају велике трофеје. Новак Ђоковић у борби за пехар, за 1.000 бодова за АТП листу и за 1.202.520 евра судариће се са Стефаносом Циципасом (18.30, ТВ Спортклуб 1), који је спречио тениски класик, јер је у полуфиналу елиминисао краља шљаке, Рафаела Надала.

Ђоковић је поруку ривалима послао у претходној рунди. Избацио је у два сета Доминика Тима, којег многи називају најбољим играчем на земљи после Надала. Аустријанац је у Барселони у финалу тукао Рафу, али је у Мадриду положио рекет испред Новака.

Ближи се Ролан Гарос, највећи Ђоковићев циљ за овај део сезоне, а самим тим и квалитет његове игре је све већи. Већ сад је толики да Тим није успео да му науди.

Новак од Аустралијан опена није играо у финалу неког турнира. Потрошио је први део сезоне, а да није освојио велики број бодова, што би га учврстило на врху АТП листе. Ипак, 1.000 поена у Мадриду би, већ, био леп улов, пошто је српски тенисер пре годину дана испао у шеснаестини финала.

Има најбољи тенисер света још један мотив: освајањем Мадрида изједначио би се са Надалом по броју узетих мастерса - по 33.

Али, да ће бити лако - неће. Стефанос Циципас је урадио врашки тежак посао: избацио је Надала на шљаци, у полуфиналу. Млади Грк је већ поскидао скалпове свим водећим тенисерима света и чини се да је много ближи да он буде прави вођа нове генерације него Александар Зверев, који јесте високо на АТП листи, али му фале резултати на највећим турнирима.

Циципас чак има и позитиван скор са Ђоковићем! Истина, играли су само једном, на мастерсу у Канади прошле године, када је Грк победио са 2:1 у сетовима.

Стефанос је у сјајној форми, има ове сезоне освојена већ два турнира, Есторил и Марсеј, док је у Дубаију изугбио од Федерера у финалу. Ово му је најбољи период у каријери и врхунац би био освајање првог мастерса, преко Новака Ђоковића.

Ипак, најбољи тенисер света не пада тако лако. Поготово што је Ролан Гарос ту, на дохват руке и ваља поново заплашити конкуренцију.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар