Madrid: Za trofej Đoković - Cicipas!

Dvadesetogodišnji Grk uspeo je da prvi put u karijeri pobedi Rafaela Nadala.  Sudar generacija u finalu Madrida: Mladi lav Cicipas na teniskog kralja Đokovića! Novak u pohodu na 33. Masters. . .

Tenis 12.05.2019 | 13:04
Madrid: Za trofej Đoković - Cicipas!
Stari znanci, Novak Đoković i Rafael Nadal, neće se u nedelju boriti za titulu na turniru "Masters 1000" serije u Madridu!

Novakov rival biće fenomenalni Grk Stefanos Cicipas, koji je u polufinalu uspeo da "prelomi" španskog veterana i iz četvrtog pokušaja konačno dođe do trijumfa nad najboljim teniserom svih vremena na zemljanoj podlozi.

Cicipas - Nadal 2:1, po setovima 6:4, 2:6, 6:3!

Finale je na programu od 18.30 časova i biće to prilika da se Novak revanšira Cicipasu za poraz u jedinom međusobnom duelu do sada.

Bilo je to letos na mastersu u Torontu, kada je Grk napravio veliko iznenađenje u osmini finala i potom došao do meča za trofej, kada je izgubio upravo od Nadala.

Majorčanin ga je savladao i zimus, u polufinalu Australijan opena, ali je Cicipas u subotu uveče u "Magičnoj kutiji" dokazao da velikim koracima ide napred, ka samom vrhu svetskog tenisa.

Kada će tamo stići, pitanje je, ali posle ovog meča je sigurno da će u ponedeljak osvanuti, u najgorem slučaju, kao sedmi na ATP listi.

Ovaj polufinalni duel trajao je dva i po sata, mada je pitanje koliko će to, kao i nastup u kasnom večernjem terminu, uticati na Cicipasa, koji je protiv Nadala delovao kao da "puca" od snage i samopouzdanja.

Sudar generacija! Madridska šljaka daće odgovor na pitanje da li su mladi lavovi dovoljno stasali da preko starih asova, duže od deceniju dominantnih na svetskoj sceni, uzimaju velike trofeje. Novak Đoković u borbi za pehar, za 1.000 bodova za ATP listu i za 1.202.520 evra sudariće se sa Stefanosom Cicipasom (18.30, TV Sportklub 1), koji je sprečio teniski klasik, jer je u polufinalu eliminisao kralja šljake, Rafaela Nadala.

Đoković je poruku rivalima poslao u prethodnoj rundi. Izbacio je u dva seta Dominika Tima, kojeg mnogi nazivaju najboljim igračem na zemlji posle Nadala. Austrijanac je u Barseloni u finalu tukao Rafu, ali je u Madridu položio reket ispred Novaka.

Bliži se Rolan Garos, najveći Đokovićev cilj za ovaj deo sezone, a samim tim i kvalitet njegove igre je sve veći. Već sad je toliki da Tim nije uspeo da mu naudi.

Novak od Australijan opena nije igrao u finalu nekog turnira. Potrošio je prvi deo sezone, a da nije osvojio veliki broj bodova, što bi ga učvrstilo na vrhu ATP liste. Ipak, 1.000 poena u Madridu bi, već, bio lep ulov, pošto je srpski teniser pre godinu dana ispao u šesnaestini finala.

Ima najbolji teniser sveta još jedan motiv: osvajanjem Madrida izjednačio bi se sa Nadalom po broju uzetih mastersa - po 33.

Ali, da će biti lako - neće. Stefanos Cicipas je uradio vraški težak posao: izbacio je Nadala na šljaci, u polufinalu. Mladi Grk je već poskidao skalpove svim vodećim teniserima sveta i čini se da je mnogo bliži da on bude pravi vođa nove generacije nego Aleksandar Zverev, koji jeste visoko na ATP listi, ali mu fale rezultati na najvećim turnirima.

Cicipas čak ima i pozitivan skor sa Đokovićem! Istina, igrali su samo jednom, na mastersu u Kanadi prošle godine, kada je Grk pobedio sa 2:1 u setovima.

Stefanos je u sjajnoj formi, ima ove sezone osvojena već dva turnira, Estoril i Marsej, dok je u Dubaiju izugbio od Federera u finalu. Ovo mu je najbolji period u karijeri i vrhunac bi bio osvajanje prvog mastersa, preko Novaka Đokovića.

Ipak, najbolji teniser sveta ne pada tako lako. Pogotovo što je Rolan Garos tu, na dohvat ruke i valja ponovo zaplašiti konkurenciju.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar