Мадрид: Циципас бољи од Рафе! У финалу на Нолета!

Атомски тенис – Циципас елиминисао Надала и заказао дуел с Ђоковићем! Рафаел Надал елиминисан је у полуфиналу Мастерса у Мадриду, пошто је после велике борбе поражен у три сета од Стефаноса Циципаса. Тенис за скадокусце - Циципас преко Надала до финала с Ђоковићем! Грчки тенисер направио изненађење у Мадриду и славио с 2:1 у сетовима.

Тенис 12.05.2019 | 00:05
Мадрид: Циципас бољи од Рафе! У финалу на Нолета!
За трофеј Ђоковић - Циципас! Двадесетогодишњи Грк успео је да први пут у каријери победи Рафаела Надала.

Стари знанци, Новак Ђоковић и Рафаел Надал, неће се у недељу борити за титулу на турниру "Мастерс 1000" серије у Мадриду!

Новаков ривал биће феноменални Грк Стефанос Циципас, који је у полуфиналу успео да "преломи" Рафаела Надала и из четвртог покушаја дође до победе над најбољим тенисером свих времена на земљаној подлози.

Циципас - Надал 2:1, по сетовима 6:4, 2:6, 6:3!

Финале је на програму од 18.30 часова и биће то прилика да се Новак реваншира Циципасу за пораз у једином међусобном дуелу до сада.

Било је то летос на мастерсу у Торонту, када је Грк направио велико изненађење у осмини финала и потом дошао до меча за трофеј, када је изгубио управо од Надала.

Мајорчанин га је савладао и зимус, у полуфиналу Аустралијан опена, али је Циципас у суботу у "Магичној кутији" доказао да великим корацима иде напред, ка самом врху светског тениса.

Када ће тамо стићи, питање је, али после овог меча је сигурно да ће у понедељак осванути у најгорем случају као седми на АТП листи.

Млади грчки тенисер одиграо је феноменалан меч и после двоипосатне борбе успео је да савлада "краља шљаке" – 6:4, 2:6, 6:3.

Циципас ће у великом финалу у "Магичној кутији" играти против најбољег тенисера света Новака Ђоковића, који је раније у току дана савладао Доминика Тима.

Биће ово други дуел српског и грчког тенисера, а минималну предност Стефанос – 1:0.

Надал је одиграо доста нетипичан меч, пошто је у првом сету дозволио младом грчком тенисеру да му чак три пута одузме сервис. У прва два наврата одмах је успевао да дође до рибрејка, али код трећег није успео.

Циципас је повео са 5:4 и сервирао за освајање сета. У тој намери је успео и после сат времена игре на семафору је било 1-0.

Други сет није много обећавао за Рафу, гледали смо његову нешто бољу игру, али је то опет било од његове препознатљиве игре. Ипак, Надал је успео да "уђе у главу" Грку и да фуриозном игром дође до изједначења. "Краљ шљаке" освојио је четири гема заредом и као "дланом о длан" дошао је до 1-1.

Током трећег сета гледали су атомски тенис. Обојица тенисера нису била у стању да искористе прве шансе, па је на семафору били 2:2. Ипак, први до брејка долази млади грчки тенисер. Циципас га је потом и потврдио и повео са 4:2.

Девети тенисер света искористио надмоћ и одмах након тога направио нови брејк и дошао у ситуацију да сервира за победу. Трема је урадила своје, па је Надал успео да врати један брејк, али је поклекао у гему у којем је требало да га потврди.

Шпанац је спасао три меч лопте, али није успео и трећу. Циципас долази до велике победе у каријери и за трофеј у Мадриду играће против Новака Ђоковића у недељу од 18.30.

Магични тенис у Магичној кутији и победа Стефаноса Циципаса! 

Пружио је феноменалан отпор Рафаелу Надалу у полуфиналу Мастерса у Мадриду и успео да савлада Бика са Мајорке у његовој земљи на његовој подлози и да на тај начин дође до финала где га чека ни мање ни више него - Новак Ђоковић. На крају је грчки тенисер славио са 2:1 (6:4, 2:6, 6:3). Са овом победом Циципас је стигао до седмог места на АТП листи и то му је најбољи ранкинг у каријери.

Сјајан тенис Грка и мораће Ђоковић да буде на свом нивоу како би се домогао новог мастерса јер ће га преко пута мреже гледати опасан играч. До сада су се Ђоковић и Циципас једном састали, а занимљиво, Грк је добио тај дуел у Канади. Ето прилике за реванш Ђоковића.

Циципас је у овај дуел против Надала ушао као аутсајдер, али је показао да има херца, да се не плаши, да сме да игра против Надала у Мадриду и то му се исплатило у првом сету. Био је оштрији на ударцима и заслужено је стигао до првог сета са 6:3 и то тако што је чак три пута узео брејк Надалу, а два пута изгубио свој сервис.

После тог помало чудног сета, очекивало се да ће Надал да покаже реакцију. То се није догодило на самом старту сета, али јесте убрзо. Надал је направио брејк за 4:2 и врло брзо привео сет крају. Буквално је Надал подигао ниво игре на дупло већи ниво и стигао до 1:1. Са таквим залетом, само је било питање колики ће Циципас успети отпор да пружи у трећем сету. Многи су помислили да ће бити пометлан са терена. Али, то се свакако није догодило.

Од самог старта трећег сета се видело да је Циципас у бољем расположењу, успео је да направи два брејка предности, потом је Надал вратио један, смањио на 3:5, али је Циципас брејком завршио меч иако је Надал неколико пута спасавао брејк лопте.

Показао је Циципас да може равноправно да игра са Надалом на шљаци, да га савлада, да има опасне ударце, и форхенд и једноручни бекхенд му раде врло добро, успевао је да издржи и дугачке размене са Рафом, тако да ће Ђоковић у финалу имати прави изазов против тенисера који је страшно гладан успеха, док је Новаку и Ролан Гарос негде у подсвести.

Једно је сигурно - биће то сјајно финале између Стефаноса и Новака. Спектакл у најави, меч за уживање сутра од 18 часова и 30 минута.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марко

12.05.2019 06:31

Добар,нема ста ! Млад,игра зрело,размисља брзо,смирен.Далеко це догурати !

ОДГОВОРИТЕ