БЛ: Бајерн "скривао карте", Дортмунд се још нада!

Одлука о шампиону Њемачке, ипак, наредног викенда, у посљедњем колу Бундеслиге.  Бајерн заустављен, Срби се питају о шампиону Немачке у последњем колу! Ајнтрахт наредне недеље иде у Минхен и уколико успе да савлада Баварце, омогућиће Дортмунду шансу да претекне браниоца титуле. . .

Фудбал 11.05.2019 | 20:00
БЛ: Бајерн "скривао карте", Дортмунд се још нада!
Бајерн није искористио прву меч лопту! Бикови из Лајпцига узели су бод лидеру, па ћемо шампиона Намачке добити наредне недеље у последњем колу. Борусија из Дортмунда оправдала је улогу фаворита и уз доста муке сломила отпор Дизелдорфа. Баварци сада највећем ривалу беже само два бода, међутим и даље је све у њиховим рукама. Оно што је посебно занимљиво јесте чињеница да ће о новом прваку одлучивати и Срби. Боље рећи српски Ајнтрахт (Јовић, Костић, Гаћиновић), који у последњем колу гостује у Минхену. Спектакл је, дакле, загарантован.  

Данас смо били сведоци драме какву само Бунделсига може да изрежира. У Лајпцигу је било завршено (0:0) када се Борусија на свом Вестфалену грчевито борила да сачува предност од 3:2. Играло се осам минута надокнаде, гости из Дизелдорфа кидисали су као да им живот од резултата зависи, али нису успели. Милионери су се одбранили, сачували гол предности и наду да у последњем колу могу до чуда. 

За тако нешто биће потребно да се издогађа много тога, али теорија је ту. За почетак, Дортмунд мора да добије у Менхенгладбаху свог имењака који ће у том мечу играти за Лигу шампиона. То је онај, да кажемо, лакши део, где се они питају. Овај други биће далеко, далеко тежи. Потребно је да Бајерн изгуби од Ајнтрахта на Алијанц арени. Реми не би био довољан, јер у случају да екипе заврше изједначене шампион ће постати Бајерн који има много бољу гол разлику, ненадокнадиву.   

Бољи су били момци Ника Ковача у Лајпцигу, имали више шанси, више опасних напада. Један гол им је и поништен (због офсајда, оправдано, мада је Горецка заиста мајсторски погодио), међутим домаћин се испрсио из све снаге иако му овај дуел није много значио. Још једна потврда да се у Немачкој рађа ново ривалство. Ривалство за будућност.

А са Борусијом мора драма, тако је мање више увек. Тој одбрани Милионера, рак рани овог тима, данас се прикључио голман Марвин Хиц. Бурки је због серије киксева склоњен са гола, а да видите тек шта је Хиц урадио почетком другог дела, када је Фортуна анулирала вођство домаћина. Муку је мучила Борусија да би стигла до новог вођства, онда су гости и пенал промашили, остали са човеком мање, па се чинило да је све готово након Гецеовог гола у другом минуту судијске надокнаде. Али не, ни тада 80.000 душа на Вестфалену није могло да одахне. Опсада гола Хица трајала је добрих два-три минута. Срећа је, овога пута, погледала Дортмунд и Лусијана Фавра.  

Након осам утакмица 33. рунде још није решено који ће четврти немачки клуб у Лигу шампиона. Тријумфом у Нирнбергу од 4:0 Менш је изгубио на четврту позицију јер има бољу гол разлику од Леверкузена, који је озбиљно кикснуо одигравши само 1:1 са Шалкеом. У најбољој позицији, тренутно, налази се Ајнтрахт. Екипа Адија Хитера сутра има шансу да се врати у ТОП 4. Потребно је да савлада Мајнц. Али онда у последњем колу треба преживети Минхен. 

Мада ништа не зависи од Левера, тај тим не треба отписати јер имаће најлакшег ривала у последњем колу (гостовање незаинтересованој Херти). На Бајеру је да добије и чека кикс Менхенгладбаха и Ајнтрахта. 

Марко Грујић пружио је добру партију у најефикаснијем мечу кола. Његова Херта славила је у Аугзбургу, а српски интернационалац постигао је гол за 2:2. Корнер је извео Валентино Лазаро, а Грујић највише скочио и закуцао лопту у мрежу. 

Када је доњи део табеле у питању из лиге су званично испали Хановер и Нирнберг, док ће Штутгарт у бараж за опстанак. Швабе чекају расплет у Цвајти и свог ривала у том доигравању... 

Фудбалери Бајерна пропустили су прву "меч лопту" за освајање 29. титуле.

У дербију претпосљедње рунде Бундеслиге, Баварци су ремизирали без голова у гостима са "РБ Лајпцигом", а тим Нике Ковача као да је "скривао карте" пред финале њемачког купа, који ће управо против "бикова" играти 25. маја у Берлину-

Очекивао се спектакл у Лајпцигу, гости су имали прилику да побједом коло прије краја осигурају седму узастопну, а укупно 29. титулу у историји, али голова на крају ипак није било.

РБ Лајпциг наставио је сјајну серију, с обзиром да ни у 15. узастопном мечу није поражен (10 побједа и пет ремија), док ће апсолутни рекордер њемачког фудбала на затварању сезоне пред својим навијачима тражити тријумф за ново славље.

Задатак неће бити нимало лак, с обзиром да у Минхен стиже увијек незгодни Ајнтрахт, док ће Борусија Дортмунд у госте имењаку из Менхенгладбаха.

Упркос чињеници да су мреже мировале, прилика је било.

Леон Горецка атрактивно је погодио из волеја у 50. минуту, али гол ипак није признат. Након реакције из ВАР собе, гол је поништен због офсајда Роберта Левандовског у зачетку акције. Практично у истом минуту када је Фортуна стигла до изједначења у Дортмунду.

Серж Гнабри могао је осигурати титулу гостима у 66. минуту, али је погодио пречку.

Шансе су имали и домаћи, али гледаоци на "Ред Бул Арени" ипак нису видјели голове.

Борусија из Дортмунда у исто вријеме вребала је кикс Бавараца, како би тријумфом против Фортуне продужила наду да може до титуле.

ГОЛ ГРУЈИЋА

Херта је славила у гостима против Аугзбурга 4:3, а други погодак за екипу из Берлина постигао је Марко Грујић. Српском интернационалцу био је то пети гол ове сезоне у Бундеслиги.

На крају је успјела да слави 3:2, али далеко теже од очекиваног.

Гости су средином првог полувремена преко Додија Лукебакија постигли гол, али је исти поништен због милиметарског офсајда, након чега су домаћи у финишу првог дијела стигли до предности. Мрежу гостију из Диселдорфа затресао је Кристијан Пулишић.

Почетком наставка - изједначење. Марио Геце поклонио је лопту ривалу, услиједила је акција гостију, Оливер Финк је шутирао, након чега је голман Борусије Марвин Хиц катастрофално реаговао. Лопта му је прошла кроз ноге и завршила иза његових леђа.

Срећом по домаће, предност су вратили врло брзо, када је погодио Томас Дилејни. Ипак, услиједила је нова грешка у одбрани Дортмунда, када је досуђен пенал за госте. Лукебакио је траљаво шутирао са 11 метара и промашио цијели гол.

Стрепили су домаћи до краја, иако су у надокнади стигли до два гола предности (Геце погодио за 3:1), јер је Давид Ковнацки у 95. минуту смањио на 3:2. Имала је Фортуна послије тога још неколико прилика за изједначење, у седмом и осмом минуту надокнаде, али није успјела да изједначи!

Одлука о шампиону ће, дакле, пасти у посљедњем, 34. колу, које је на програму у суботу, 18. маја од 15.30.

У случају да Баварци ремизирају на крају, а Дортмунд слави, титула ће припасти Бајерну, који има далеко бољу гол-разлику, али и међусобни скор.

Занимљива ће бити и борба за Лигу шампиона. Бајерну, Борусији Дортмунд и РБ Лајпцигу у европској елити покушаће да се придруже Борусија Менхенгладбах, Бајер Леверкузен и Ајнтрахт, које уочи одлучујуће рунде дијели само бод.

Истина, тим из Франкфурта свој меч 33. кола игра сутра, код куће против Мајнца.

Велику шансу пропустио је данас Бајер Леверкузен, који је одиграо само 1:1 против растерећеног Шалкеа, док је Менхенгладбах "покером" у гостима против Нирнберга бар привремено преузео четвру позицију.

Штутгарт је убједљивом побједом против Волфсбурга 3:0 задржао позицију која води у бараж, па ће у доигравању са трећепласираним тимом Цвајте покушати да сачува бундеслигашки статус.

БУНДЕСЛИГА - 33. КОЛО:

Хофенхајм - Вердер 0:1 (0:1)
/Ј. Егештајн 39/

Борусија Дортмунд - Фортуна 3:2 (1:0)
/Пулишић 41, Дилејни 53, Геце 90+2 - Финк 47, Ковнацки 90+5/

Бајер Леверкузен - Шалке 1:1 (1:0)
/Хаверц 31 - Бургшталер 49/

РБ Лајпциг - Бајерн Минхен 0:0

Штутгарт - Волфсбург 3:0 (1:0)
/Кастро 45+1, Донис 56, Дидави 83/

Аугзбург - Херта 3:4 (1:0)
/Хан 10, Грегорич 50 пен, 70 - Платенхарт 48, Грујић 66, Калу 75, 90+2 пен/

Хановер - Фрајбург 3:0 (1:0)
/Антон 39, Бебу 51, Валас 81/

Нирнберг - Борусија Менхенгладбах 0:4 (0:0)
/Дрмић 56, Мил 63 аг, Азар 65, Закарија 80/

У недјељу:

Ајнтрахт - Мајнц (18.00)

ТАБЕЛА: Бајерн Минхен 75, Борусија Дортмунд 73, РБ Лајпциг 66, Борусија Менхенгладбах 55, Бајер Леверкузен 55, Ајнтрахт (-1) 54, Волфсбург 52, Хофенхајм 51, Вердер 50, Херта 43, Фортуна 41, Мајнц (-1) 37, Фрајбург 33, Аугзбург 32, Шалке 32, Штутгарт 27, Хановер 21, Нирнберг 19.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар