BL: Bajern "skrivao karte", Dortmund se još nada!

Odluka o šampionu Njemačke, ipak, narednog vikenda, u posljednjem kolu Bundeslige.  Bajern zaustavljen, Srbi se pitaju o šampionu Nemačke u poslednjem kolu! Ajntraht naredne nedelje ide u Minhen i ukoliko uspe da savlada Bavarce, omogućiće Dortmundu šansu da pretekne branioca titule. . .

Fudbal 11.05.2019 | 20:00
BL: Bajern "skrivao karte", Dortmund se još nada!
Bajern nije iskoristio prvu meč loptu! Bikovi iz Lajpciga uzeli su bod lideru, pa ćemo šampiona Namačke dobiti naredne nedelje u poslednjem kolu. Borusija iz Dortmunda opravdala je ulogu favorita i uz dosta muke slomila otpor Dizeldorfa. Bavarci sada najvećem rivalu beže samo dva boda, međutim i dalje je sve u njihovim rukama. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da će o novom prvaku odlučivati i Srbi. Bolje reći srpski Ajntraht (Jović, Kostić, Gaćinović), koji u poslednjem kolu gostuje u Minhenu. Spektakl je, dakle, zagarantovan.  

Danas smo bili svedoci drame kakvu samo Bundelsiga može da izrežira. U Lajpcigu je bilo završeno (0:0) kada se Borusija na svom Vestfalenu grčevito borila da sačuva prednost od 3:2. Igralo se osam minuta nadoknade, gosti iz Dizeldorfa kidisali su kao da im život od rezultata zavisi, ali nisu uspeli. Milioneri su se odbranili, sačuvali gol prednosti i nadu da u poslednjem kolu mogu do čuda. 

Za tako nešto biće potrebno da se izdogađa mnogo toga, ali teorija je tu. Za početak, Dortmund mora da dobije u Menhengladbahu svog imenjaka koji će u tom meču igrati za Ligu šampiona. To je onaj, da kažemo, lakši deo, gde se oni pitaju. Ovaj drugi biće daleko, daleko teži. Potrebno je da Bajern izgubi od Ajntrahta na Alijanc areni. Remi ne bi bio dovoljan, jer u slučaju da ekipe završe izjednačene šampion će postati Bajern koji ima mnogo bolju gol razliku, nenadoknadivu.   

Bolji su bili momci Nika Kovača u Lajpcigu, imali više šansi, više opasnih napada. Jedan gol im je i poništen (zbog ofsajda, opravdano, mada je Gorecka zaista majstorski pogodio), međutim domaćin se isprsio iz sve snage iako mu ovaj duel nije mnogo značio. Još jedna potvrda da se u Nemačkoj rađa novo rivalstvo. Rivalstvo za budućnost.

A sa Borusijom mora drama, tako je manje više uvek. Toj odbrani Milionera, rak rani ovog tima, danas se priključio golman Marvin Hic. Burki je zbog serije kikseva sklonjen sa gola, a da vidite tek šta je Hic uradio početkom drugog dela, kada je Fortuna anulirala vođstvo domaćina. Muku je mučila Borusija da bi stigla do novog vođstva, onda su gosti i penal promašili, ostali sa čovekom manje, pa se činilo da je sve gotovo nakon Geceovog gola u drugom minutu sudijske nadoknade. Ali ne, ni tada 80.000 duša na Vestfalenu nije moglo da odahne. Opsada gola Hica trajala je dobrih dva-tri minuta. Sreća je, ovoga puta, pogledala Dortmund i Lusijana Favra.  

Nakon osam utakmica 33. runde još nije rešeno koji će četvrti nemački klub u Ligu šampiona. Trijumfom u Nirnbergu od 4:0 Menš je izgubio na četvrtu poziciju jer ima bolju gol razliku od Leverkuzena, koji je ozbiljno kiksnuo odigravši samo 1:1 sa Šalkeom. U najboljoj poziciji, trenutno, nalazi se Ajntraht. Ekipa Adija Hitera sutra ima šansu da se vrati u TOP 4. Potrebno je da savlada Majnc. Ali onda u poslednjem kolu treba preživeti Minhen. 

Mada ništa ne zavisi od Levera, taj tim ne treba otpisati jer imaće najlakšeg rivala u poslednjem kolu (gostovanje nezainteresovanoj Herti). Na Bajeru je da dobije i čeka kiks Menhengladbaha i Ajntrahta. 

Marko Grujić pružio je dobru partiju u najefikasnijem meču kola. Njegova Herta slavila je u Augzburgu, a srpski internacionalac postigao je gol za 2:2. Korner je izveo Valentino Lazaro, a Grujić najviše skočio i zakucao loptu u mrežu. 

Kada je donji deo tabele u pitanju iz lige su zvanično ispali Hanover i Nirnberg, dok će Štutgart u baraž za opstanak. Švabe čekaju rasplet u Cvajti i svog rivala u tom doigravanju... 

Fudbaleri Bajerna propustili su prvu "meč loptu" za osvajanje 29. titule.

U derbiju pretposljednje runde Bundeslige, Bavarci su remizirali bez golova u gostima sa "RB Lajpcigom", a tim Nike Kovača kao da je "skrivao karte" pred finale njemačkog kupa, koji će upravo protiv "bikova" igrati 25. maja u Berlinu-

Očekivao se spektakl u Lajpcigu, gosti su imali priliku da pobjedom kolo prije kraja osiguraju sedmu uzastopnu, a ukupno 29. titulu u istoriji, ali golova na kraju ipak nije bilo.

RB Lajpcig nastavio je sjajnu seriju, s obzirom da ni u 15. uzastopnom meču nije poražen (10 pobjeda i pet remija), dok će apsolutni rekorder njemačkog fudbala na zatvaranju sezone pred svojim navijačima tražiti trijumf za novo slavlje.

Zadatak neće biti nimalo lak, s obzirom da u Minhen stiže uvijek nezgodni Ajntraht, dok će Borusija Dortmund u goste imenjaku iz Menhengladbaha.

Uprkos činjenici da su mreže mirovale, prilika je bilo.

Leon Gorecka atraktivno je pogodio iz voleja u 50. minutu, ali gol ipak nije priznat. Nakon reakcije iz VAR sobe, gol je poništen zbog ofsajda Roberta Levandovskog u začetku akcije. Praktično u istom minutu kada je Fortuna stigla do izjednačenja u Dortmundu.

Serž Gnabri mogao je osigurati titulu gostima u 66. minutu, ali je pogodio prečku.

Šanse su imali i domaći, ali gledaoci na "Red Bul Areni" ipak nisu vidjeli golove.

Borusija iz Dortmunda u isto vrijeme vrebala je kiks Bavaraca, kako bi trijumfom protiv Fortune produžila nadu da može do titule.

GOL GRUJIĆA

Herta je slavila u gostima protiv Augzburga 4:3, a drugi pogodak za ekipu iz Berlina postigao je Marko Grujić. Srpskom internacionalcu bio je to peti gol ove sezone u Bundesligi.

Na kraju je uspjela da slavi 3:2, ali daleko teže od očekivanog.

Gosti su sredinom prvog poluvremena preko Dodija Lukebakija postigli gol, ali je isti poništen zbog milimetarskog ofsajda, nakon čega su domaći u finišu prvog dijela stigli do prednosti. Mrežu gostiju iz Diseldorfa zatresao je Kristijan Pulišić.

Početkom nastavka - izjednačenje. Mario Gece poklonio je loptu rivalu, uslijedila je akcija gostiju, Oliver Fink je šutirao, nakon čega je golman Borusije Marvin Hic katastrofalno reagovao. Lopta mu je prošla kroz noge i završila iza njegovih leđa.

Srećom po domaće, prednost su vratili vrlo brzo, kada je pogodio Tomas Dilejni. Ipak, uslijedila je nova greška u odbrani Dortmunda, kada je dosuđen penal za goste. Lukebakio je traljavo šutirao sa 11 metara i promašio cijeli gol.

Strepili su domaći do kraja, iako su u nadoknadi stigli do dva gola prednosti (Gece pogodio za 3:1), jer je David Kovnacki u 95. minutu smanjio na 3:2. Imala je Fortuna poslije toga još nekoliko prilika za izjednačenje, u sedmom i osmom minutu nadoknade, ali nije uspjela da izjednači!

Odluka o šampionu će, dakle, pasti u posljednjem, 34. kolu, koje je na programu u subotu, 18. maja od 15.30.

U slučaju da Bavarci remiziraju na kraju, a Dortmund slavi, titula će pripasti Bajernu, koji ima daleko bolju gol-razliku, ali i međusobni skor.

Zanimljiva će biti i borba za Ligu šampiona. Bajernu, Borusiji Dortmund i RB Lajpcigu u evropskoj eliti pokušaće da se pridruže Borusija Menhengladbah, Bajer Leverkuzen i Ajntraht, koje uoči odlučujuće runde dijeli samo bod.

Istina, tim iz Frankfurta svoj meč 33. kola igra sutra, kod kuće protiv Majnca.

Veliku šansu propustio je danas Bajer Leverkuzen, koji je odigrao samo 1:1 protiv rasterećenog Šalkea, dok je Menhengladbah "pokerom" u gostima protiv Nirnberga bar privremeno preuzeo četvru poziciju.

Štutgart je ubjedljivom pobjedom protiv Volfsburga 3:0 zadržao poziciju koja vodi u baraž, pa će u doigravanju sa trećeplasiranim timom Cvajte pokušati da sačuva bundesligaški status.

BUNDESLIGA - 33. KOLO:

Hofenhajm - Verder 0:1 (0:1)
/J. Egeštajn 39/

Borusija Dortmund - Fortuna 3:2 (1:0)
/Pulišić 41, Dilejni 53, Gece 90+2 - Fink 47, Kovnacki 90+5/

Bajer Leverkuzen - Šalke 1:1 (1:0)
/Haverc 31 - Burgštaler 49/

RB Lajpcig - Bajern Minhen 0:0

Štutgart - Volfsburg 3:0 (1:0)
/Kastro 45+1, Donis 56, Didavi 83/

Augzburg - Herta 3:4 (1:0)
/Han 10, Gregorič 50 pen, 70 - Platenhart 48, Grujić 66, Kalu 75, 90+2 pen/

Hanover - Frajburg 3:0 (1:0)
/Anton 39, Bebu 51, Valas 81/

Nirnberg - Borusija Menhengladbah 0:4 (0:0)
/Drmić 56, Mil 63 ag, Azar 65, Zakarija 80/

U nedjelju:

Ajntraht - Majnc (18.00)

TABELA: Bajern Minhen 75, Borusija Dortmund 73, RB Lajpcig 66, Borusija Menhengladbah 55, Bajer Leverkuzen 55, Ajntraht (-1) 54, Volfsburg 52, Hofenhajm 51, Verder 50, Herta 43, Fortuna 41, Majnc (-1) 37, Frajburg 33, Augzburg 32, Šalke 32, Štutgart 27, Hanover 21, Nirnberg 19.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar