''Нема мјеста за стварање панике''

Јавно предузеће "Воде Српске" саопштило је да су водостаји свих ријека у Републици Српској у опадању осим Саве на подручју Градишке и Српца, гдје је у порасту, али далеко испод коте редовне одбране од поплава, те да нема мјеста за стварање панике у јавности.

Република Српска 11.05.2019 | 15:55
''Нема мјеста за стварање панике''
Према данашњим процјенама, као и током јучерашњег дана, најављени ниво падавина и стање водостаја далеко је од ситуације у мају 2014. године због чега нема мјеста за стварање панике у јавности, поручили су из "Вода Српске".

У саопштењу се наводи да је, према информацијама Републичког хидрометеоролошког завода, прогнозни модел падавина данас повољнији у односу на јучерашње прогнозе.

Очекивани ниво падавина на подручју Републике Српске мањи је у односу на раније прогнозе. Најављено је и помјерање обилнијих падавина за 24 часа и оне се очекују 13. маја, напоменуто је у саопштењу.

Из "Вода Српске" поручују да стручне службе ове јавне установе настављају даноноћни надзор водостаја и стања система заштите од поплава у Републици Српској.

Директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић данас је са сарадницима посјетио општину Модрича гдје је проглашена редовна одбрана од поплава, а током дана боравиће и у Градишци и Броду.

Миловановић је данас са начелником општине Модриче Младеном Крекићем обишао три локације гдје се изводе радови у складу са наредбом о увођењу мјера редовне одбране од поплава.

"На два мјеста врши се измуљавање латералних канала како би се обезбиједио већи проток надолазећих високих вода, а у мјесној заједници Добор ради се стабилизација и узвишење постојећег насипа у дужини од 1.400 метара", истичу из "Вода Српске".

Миловановић ће данас у Градишци и Броду обићи подручне канцеларије "Вода Српске" да би се лично увјерио у стање приправности запослених на терену и функционисање опреме на црпним станицама које представљају саставни дио система заштите од поплава.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

11.05.2019 14:28

Па зар није бивши директор "вода" рјешио све проблеме???

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

11.05.2019 15:10

Све ријесијо као сто це и нови....

Name

Отахарин

11.05.2019 15:10

...споменка је ријесила,СВЕ проблеме!Ко зна,зна!

Name

Супермен

11.05.2019 14:53

Спасице бас Обрен све заједно са Додиком и бијелом цизмицом.Срецно,требаце вам бас среце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.05.2019 16:03

Не треба паницити, али треба бити опрезан, спреман и оцекивати све могуце и немогуце сценарије и вец сад преузети неке безбједносне мјере. Знаци киса, подводне воде, контрола стања насипа, припрема вреца са пијеском, све процјене ризика, осигурање, припрема опреме за спасавање у слуцају поплаве, вјезбе од стране ватрогасаца и професионалних пливаца и других професионалаца у сегменту спасавања у слуцају поплаве И других природних непогода. Добро би било да и припадници ОСБиХ одраде неку вјезбу по овом питању, ако вец нису, да би се сто висе минимизовала стета: економска и људска. Не мозе се утицати на цуд природе (мада И то мозе, али треба дугороцна виседеценијска стратегија за то), али мозе се утицати на смањење нивоа стете, која је уз то надокнадива тј. мозе се поправити, сем угасених људских зивота. Бас због овог задњег морају све мјере да се предузму. Превенција је пола посла. Сто боља припремљеност, то мање стете сваке врсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поплава 2014

11.05.2019 16:12

Немојте нас више бранити, к'о Бога вас молим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема наде

11.05.2019 20:51

Нема мјеста паници. Ко преживи воде, бујице и поплаве има да поскапа од суше и жеђи. Или једно или друго. Спаса нема, Ђаво дошао по своје, а он никад не мирује. Така је то водопривреда, еклатантан примјер чисте и отворене, нескривене корупције.

ОДГОВОРИТЕ