''Nema mjesta za stvaranje panike''

Javno preduzeće "Vode Srpske" saopštilo je da su vodostaji svih rijeka u Republici Srpskoj u opadanju osim Save na području Gradiške i Srpca, gdje je u porastu, ali daleko ispod kote redovne odbrane od poplava, te da nema mjesta za stvaranje panike u javnosti.

Republika Srpska 11.05.2019 | 15:55
''Nema mjesta za stvaranje panike''
Prema današnjim procjenama, kao i tokom jučerašnjeg dana, najavljeni nivo padavina i stanje vodostaja daleko je od situacije u maju 2014. godine zbog čega nema mjesta za stvaranje panike u javnosti, poručili su iz "Voda Srpske".

U saopštenju se navodi da je, prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prognozni model padavina danas povoljniji u odnosu na jučerašnje prognoze.

Očekivani nivo padavina na području Republike Srpske manji je u odnosu na ranije prognoze. Najavljeno je i pomjeranje obilnijih padavina za 24 časa i one se očekuju 13. maja, napomenuto je u saopštenju.

Iz "Voda Srpske" poručuju da stručne službe ove javne ustanove nastavljaju danonoćni nadzor vodostaja i stanja sistema zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović danas je sa saradnicima posjetio opštinu Modriča gdje je proglašena redovna odbrana od poplava, a tokom dana boraviće i u Gradišci i Brodu.

Milovanović je danas sa načelnikom opštine Modriče Mladenom Krekićem obišao tri lokacije gdje se izvode radovi u skladu sa naredbom o uvođenju mjera redovne odbrane od poplava.

"Na dva mjesta vrši se izmuljavanje lateralnih kanala kako bi se obezbijedio veći protok nadolazećih visokih voda, a u mjesnoj zajednici Dobor radi se stabilizacija i uzvišenje postojećeg nasipa u dužini od 1.400 metara", ističu iz "Voda Srpske".

Milovanović će danas u Gradišci i Brodu obići područne kancelarije "Voda Srpske" da bi se lično uvjerio u stanje pripravnosti zaposlenih na terenu i funkcionisanje opreme na crpnim stanicama koje predstavljaju sastavni dio sistema zaštite od poplava.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

RASPUCHIN

11.05.2019 16:28

Па зар није бивши директор "вода" рјешио све проблеме???

ODGOVORITE
Name

...

11.05.2019 17:10

Sve rijesijo kao sto ce i novi....

Name

Otaharin

11.05.2019 17:10

...spomenka je rijesila,SVE probleme!Ko zna,zna!

Name

Supermen

11.05.2019 16:53

Spasice bas Obren sve zajedno sa Dodikom i bijelom cizmicom.Srecno,trebace vam bas srece!

ODGOVORITE
Name

Direkt

11.05.2019 18:03

Ne treba paniciti, ali treba biti oprezan, spreman i ocekivati sve moguce i nemoguce scenarije i vec sad preuzeti neke bezbjednosne mjere. Znaci kisa, podvodne vode, kontrola stanja nasipa, priprema vreca sa pijeskom, sve procjene rizika, osiguranje, priprema opreme za spasavanje u slucaju poplave, vjezbe od strane vatrogasaca i profesionalnih plivaca i drugih profesionalaca u segmentu spasavanja u slucaju poplave I drugih prirodnih nepogoda. Dobro bi bilo da i pripadnici OSBiH odrade neku vjezbu po ovom pitanju, ako vec nisu, da bi se sto vise minimizovala steta: ekonomska i ljudska. Ne moze se uticati na cud prirode (mada I to moze, ali treba dugorocna visedecenijska strategija za to), ali moze se uticati na smanjenje nivoa stete, koja je uz to nadoknadiva tj. moze se popraviti, sem ugasenih ljudskih zivota. Bas zbog ovog zadnjeg moraju sve mjere da se preduzmu. Prevencija je pola posla. Sto bolja pripremljenost, to manje stete svake vrste.

ODGOVORITE
Name

Poplava 2014

11.05.2019 18:12

Nemojte nas više braniti, k'o Boga vas molim!

ODGOVORITE
Name

Nema nade

11.05.2019 22:51

Nema mjesta panici. Ko preživi vode, bujice i poplave ima da poskapa od suše i žeđi. Ili jedno ili drugo. Spasa nema, Đavo došao po svoje, a on nikad ne miruje. Taka je to vodoprivreda, eklatantan primjer čiste i otvorene, neskrivene korupcije.

ODGOVORITE