Мадрид, 1/2-финале: Поглед у будућност...

Након што му је Чилић јуче предао меч, Новак данас у полуфиналу од 16 часова одморан чека Тима који је прошао праву голготу против Федерера. Од 21 час Надал тестира Циципаса.

Тенис 11.05.2019 | 13:28
Мадрид, 1/2-финале: Поглед у будућност...
Последње две сезоне присуствујемо новом валу младих тенисера који полако, али сигурно сустижу идоле са врха и поткопавају им чврсте темеље скоро дводеценијске владавине.  Колико су близу "великој тројци", то јест Новаку Ђоковићу, Рафаелу Надалу и Роџеру Федереру видећемо већ данас у полуфиналу мастерса у Мадриду (шљакаста подлога на отвореном, наградни фонд 7.021.128 €).

Истина, Федекс, коме је ово био први турнир са шљаком након три године паузе је већ отпао, и то јуче пошто га је кући, односно у Рим где се игра следећи мастерс послао Доминик Тим. Био је то заиста епски, тросетни меч на стадиону "Маноло Сантана" који је могао да оде и на другу страну пошто је Швајцарац проустио две меч лопте. Није имао снаге и концентрације што је Аустријанац искористио и славио.

Сад питање је колико је снаге Тим сачувао за данашњи обрачун за финале са Новаком Ђоковићем и да ли може у два дана да савлада две живе легенде белог спорта, људе који су заједно освојили чак 35 гренд слемова. А одговор је - може. Али, питаће се ипак Србин који је јуче одморио пошто му је Марин Чилић предао четврфинале због тровања храном након што је избацио Ласла Ђереа. Новаку је ово већ 64. мастрс полуфинале, а Тиму шесто и то довољно говори о односу искуства, али и успеха у каријери.

Момак из Винер Нојштада је у одличној форми што је показао недавним освајањем Барселоне. Наш ас води са 5-2 у међусобним дуелима, али последња два су припаћа Аустријанцу који највише воли да игра управо на шљаци, што значи да му је овај део сезоне круцијалан за пласман. Новаку није, али мора дати све од себе не би ли сакупио што више поена пре него што крене у одбрану преко 7.000 бодова након Ролан Гароса. Тим је, мада то квоте не показују благи фаворит што је показао и у прошлом колу победивши Федерера, који га је вероватно мало уморио те ће Новак имати предност ако ово полуфинале потраје. Али ако све буде ббрзо готово предност дајемо тренутно петом рекету света.

"Већег изазова од Ђоковића тренутно не можете имати! Истина је да сам био бољи на последња два наша меча, и да су оба играна на шљаци, али он тада није био у форми. Сада је освајач три последња гренд слема и верујем да ће бити тешко", напометуо је Тим.

И друго полуфинале, као што смо и напоменули доноси нам од 21 час "поглед у будућност", то јест обрачун искуства и младости, Рафаела Надала и Стефаноса Циципаса где је много лакше одлучити о фавориту. А то је наравно Шпанац који не само да има предност по томе што ће цео стадион бити уз њега, него је и даље непревазиђени мајстор игре на шљаци, То је и показао јуче када је на брзину преслишао Стена Вавринку, те тако није превише оптерећивао болна колена.

"Био је ово најбољи мој меч на земљи ове сезоне", блистао је Рафа, "Али, најважније што сам примертио је то што имам довољно снаге у ногама, а и одлично осећам лопту".

Статистика је такође уз Матадора са Мајорке који је прилично лагано славио на сва три обрачуна са младим Грком који му ипак још није дорастао. Да би Циципас славио морао би да одигра космички, а да Надалу не иде.  Занимљиво је напоменути да су обојица синоћ веома касно завртшили мечеве, Надал нешто пре поноћи, а Циципас и касније пошто је са Веслијем Кохлофом изгубио полуфинале дубла.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар