Madrid, 1/2-finale: Pogled u budućnost...

Nakon što mu je Čilić juče predao meč, Novak danas u polufinalu od 16 časova odmoran čeka Tima koji je prošao pravu golgotu protiv Federera. Od 21 čas Nadal testira Cicipasa.

Tenis 11.05.2019 | 13:28
Madrid, 1/2-finale: Pogled u budućnost...
Poslednje dve sezone prisustvujemo novom valu mladih tenisera koji polako, ali sigurno sustižu idole sa vrha i potkopavaju im čvrste temelje skoro dvodecenijske vladavine.  Koliko su blizu "velikoj trojci", to jest Novaku Đokoviću, Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru videćemo već danas u polufinalu mastersa u Madridu (šljakasta podloga na otvorenom, nagradni fond 7.021.128 €).

Istina, Fedeks, kome je ovo bio prvi turnir sa šljakom nakon tri godine pauze je već otpao, i to juče pošto ga je kući, odnosno u Rim gde se igra sledeći masters poslao Dominik Tim. Bio je to zaista epski, trosetni meč na stadionu "Manolo Santana" koji je mogao da ode i na drugu stranu pošto je Švajcarac proustio dve meč lopte. Nije imao snage i koncentracije što je Austrijanac iskoristio i slavio.

Sad pitanje je koliko je snage Tim sačuvao za današnji obračun za finale sa Novakom Đokovićem i da li može u dva dana da savlada dve žive legende belog sporta, ljude koji su zajedno osvojili čak 35 grend slemova. A odgovor je - može. Ali, pitaće se ipak Srbin koji je juče odmorio pošto mu je Marin Čilić predao četvrfinale zbog trovanja hranom nakon što je izbacio Lasla Đerea. Novaku je ovo već 64. mastrs polufinale, a Timu šesto i to dovoljno govori o odnosu iskustva, ali i uspeha u karijeri.

Momak iz Viner Nojštada je u odličnoj formi što je pokazao nedavnim osvajanjem Barselone. Naš as vodi sa 5-2 u međusobnim duelima, ali poslednja dva su pripaća Austrijancu koji najviše voli da igra upravo na šljaci, što znači da mu je ovaj deo sezone krucijalan za plasman. Novaku nije, ali mora dati sve od sebe ne bi li sakupio što više poena pre nego što krene u odbranu preko 7.000 bodova nakon Rolan Garosa. Tim je, mada to kvote ne pokazuju blagi favorit što je pokazao i u prošlom kolu pobedivši Federera, koji ga je verovatno malo umorio te će Novak imati prednost ako ovo polufinale potraje. Ali ako sve bude bbrzo gotovo prednost dajemo trenutno petom reketu sveta.

"Većeg izazova od Đokovića trenutno ne možete imati! Istina je da sam bio bolji na poslednja dva naša meča, i da su oba igrana na šljaci, ali on tada nije bio u formi. Sada je osvajač tri poslednja grend slema i verujem da će biti teško", napometuo je Tim.

I drugo polufinale, kao što smo i napomenuli donosi nam od 21 čas "pogled u budućnost", to jest obračun iskustva i mladosti, Rafaela Nadala i Stefanosa Cicipasa gde je mnogo lakše odlučiti o favoritu. A to je naravno Španac koji ne samo da ima prednost po tome što će ceo stadion biti uz njega, nego je i dalje neprevaziđeni majstor igre na šljaci, To je i pokazao juče kada je na brzinu preslišao Stena Vavrinku, te tako nije previše opterećivao bolna kolena.

"Bio je ovo najbolji moj meč na zemlji ove sezone", blistao je Rafa, "Ali, najvažnije što sam primertio je to što imam dovoljno snage u nogama, a i odlično osećam loptu".

Statistika je takođe uz Matadora sa Majorke koji je prilično lagano slavio na sva tri obračuna sa mladim Grkom koji mu ipak još nije dorastao. Da bi Cicipas slavio morao bi da odigra kosmički, a da Nadalu ne ide.  Zanimljivo je napomenuti da su obojica sinoć veoma kasno zavrtšili mečeve, Nadal nešto pre ponoći, a Cicipas i kasnije pošto je sa Veslijem Kohlofom izgubio polufinale dubla.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar