НБА плеј-оф: Не смијеш потцијенити Стефа Карија...!

Заправо, можеш. Али, то није паметно.  КАРИЈЕВА ЕКСПЛОЗИЈА! Голден Стејт у финалу Запада после тријумфа над Хјустоном (4:2).

Кошарка 11.05.2019 | 12:39
НБА плеј-оф: Не смијеш потцијенити Стефа Карија...!
Толико добри да могу без најбољег играча лиге. Или, толико добар да је и сам један од најбољих. Није било Кевина Дурента због повреде, пала је одговорност на Стефона Карија, а плеј Голден Стејта је јо-јо издањем у Хјустону потврдио да Ратници имају такав арсенал да мало ко може да их заустави у намери да се оките још једним прстеном.

Скоро сам је Кари елиминисао екипу из Тексаса, пошто се у другом полувремену шесте утакмице полуфинала Западне конференције НБА лиге “откачио” и утабао пут екипи Стева Кера ка завршници такмичења (118:113). После катастрофалног издања у прва 24 минута кад није погодио ништа (промашио пет шутева), у наставку је затрпао кош домаћина из свих позиција и са 33 поена био најзаслужнији за пето финале конференције своје екипе у последњих пет сезона.

Успут је оборио два лична рекорда. Први: 33 поена за полувреме представљају највеће достигнуће које је направио у каријери за поменуту деоницу. Други: никад пре синоћњег дуела није дао 23 поена у последњој четвртини. Колико је био доминантан кад се резултат ломио показује податак да је у завршних пет минута убацио 16 поена, колико и цео тим Ракета.

Једино што није успео Стефон Кари јесте да обори рекод по броју поена било ког играча у НБА плеј-офу у другом полуремену. И даље је недодирљив Ерик Флојд из 1987. са 39 погодака, али то неће много потрести једног од најбољих шутера данашњице. Поготово што Голден Стејт може да се ослони на њега кад је најважније, о чему сведочи чињеница да има учинак од 29 тријумфа и само четири пораза у доигравању кад Кари пребаци границу од 30 поена.

Кари је из игре пуцао девет од 20, погодио је четири тројке из 11 покушаја, али све четири су ушле у тренуцима кад се резултат ломио. Сјајно га је испратио Клеј Томпсон са 27 поена (седам тројки), а икс фактор представљали су још Кевон Луни (14) и Шон Ливингстон (11).

На супротној страни, по обичају, на висини задатка је био Џејмс Харден (35 поена), али је баш прва звезда Хјустона заказала са линије пенала (пет промашаја), Крис Пол је додао 27. Гордон је остао једноцифрен (девет), мада је то само један од разлога због којих другу везану сезону Хјустон окончава поразом од Голден Стејта. Бољу шансу од ове тешко да ће имати.

Бранилац трофеја ће се за пласман у финале НБА лиге борити са бољим из дуела Денвер – Портланд. Седми меч те серије на програму је у недељу увече од 21.30, док Торонто и Филаделфија одлучују о победнику серије на Истоку од један сат после поноћи.



Кевин Дурент напустио је, храмљући, паркет у петој утакмици серије у "Ораклу" и оставио екипу са 17 поена предности над Хјустон Рокетсима, што је било таман довољно да шампион у завршници избегне "брејк" и поведе пред повратак у Тексас.

НБА планета нестрпљиво је чекала да види како ће Голден Стејт Вориорси заиграти без најбољег стрелца и двоструког МВП играча финала плеј-офа, тим пре што је са друге стране чекао први стрелац ове сезоне и најкориснији играч прошле, Џејмс Харден.

Све очи биле су упрте у Стефена Карија, непоновљивог шутера који је као двоструки МВП широм отворио врата свлачионице Дуренту по доласку из Оклахоме и због тога, потом, често био критикован.

О каквом се играчу ради НБА планета могла је да се подсети у ноћи између петка и суботе, када је Стеф Кари на прво плеј-оф полувреме у каријери без убаченог поена одговорио са 33 у другом и, као некада, уз помоћ "буразера" Клеја Томпсона одвео екипу у пето узастопно финале конференције.

"Брада" је могао само да честита бољима – 113:118 за 2:4 у репризи прошлогодишњег финала Запада.

Заправо, ово је четврти пут у последњих пет сезона да Хјустон завршава сезону после серије са Голден Стејтом.

Дурент је ове сезоне у плеј-офу бележио просечно 34,2 поена, 5,2 скока и 4,9 асистенција. Према последњим прогнозама требало би да буде спреман за почетак финала Запада.

Двоструки узастопни шампиони сачекаће недељу увече и седми меч серије између Денвер Нагетса и Портланд Трејлблејзерса како би сазнали против кога ће се, већ у ноћи између уторка и среде, борити за још једно велико финале и седму титулу првака.

"Никад не потцењуј срце шампиона", твитнуо је Леброн Џејмс после Каријевог плеса у Хјустону.

Двејн Вејд одгледао је меч и написао на Тwиттеру да би људи требало да престану да омаловажавају Карија само због тога што је тимски играч, спреман да се жртвује у одређеним тренуцима, "јер то не значи да више није звер".

"Ноћ као ова не би била могућа да не верујем у себе", рекао је Кари, који је свој наступ у првом полувремену описао речима:

"Прилично ужасно".

Кари је јутрос играо 102. плеј-оф утакмицу у каријери и први пут имао "кромпир" на полувремену, у трећој четвртини убацио је десет, а онда изрешетао мрежицу у последњој са 23 поена.

Како размишља мозак шампиона, може се наслутити из ове његове изјаве…

"На полувремену је било нерешено, а имао сам нула поена, то уопште није била лоша ситуација", рекао је Кари.

Харден, који је у последњој четвртини пете утакмице у Оукленду - након што је Дурент морао да напусти игру - упутио само један шут ка кошу (!?), овог пута урадио је то укупно 37 пута и постигао 35 поена уз негативан плус/минус индекс од десет.

Леворуки шутер покушао је 12 пута за један, 10 за два и 15 за три поена, али је последњи покушај екипе да се врати у меч припао Џералду Грину који није убацио тројку на 104:110. Тренер Мајк Д'Антони тражио је тада брз фаул, екипа је послала Карија на линију пенала, а Кари послао Хјустон на одмор до октобра и старта нове сезоне.

"Допустили смо да нам измакне неколико прилика... Ако не искористите шансе које су пред вама, завршите на пораженој страни", прокоментарисао је Харден.

Томпсон, који је тројком на 36 секунди до краја одговорио Хардену на полагање, поставио резултат 104:110 и сломио отпор ривала, упитан је за "ретро" наступ Вориорса у првој утакмици без Дурента.

"Играмо без једног од најбољих играча свих времена и најбољег стрелца на свету, није могуће надокнадити све што он ради. Оно што можете је да искорачите и помогнете у постизању поена", рекао је стрелац 27 поена, колико је имао и друго "суперстар" у редовима Рокетса, Крис Пол.

Резултати:

петак на суботу

(4) Хјустон - (1) Голден Стејт 113:118, у серији 2:4
/Кари 33, 5 ск, 4 ас, Томпсон 27 - Харден 35, 8 ск, 5 ас, 4 укр/

недеља

(2) Денвер - (3) Портланд 21.30, у серији 3:3

понедељак

(2) Торонто - (3) Филаделфија 1.00, у серији 3:3

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар