NBA plej-of: Ne smiješ potcijeniti Stefa Karija...!

Zapravo, možeš. Ali, to nije pametno.  KARIJEVA EKSPLOZIJA! Golden Stejt u finalu Zapada posle trijumfa nad Hjustonom (4:2).

Košarka 11.05.2019 | 12:39
NBA plej-of: Ne smiješ potcijeniti Stefa Karija...!
Toliko dobri da mogu bez najboljeg igrača lige. Ili, toliko dobar da je i sam jedan od najboljih. Nije bilo Kevina Durenta zbog povrede, pala je odgovornost na Stefona Karija, a plej Golden Stejta je jo-jo izdanjem u Hjustonu potvrdio da Ratnici imaju takav arsenal da malo ko može da ih zaustavi u nameri da se okite još jednim prstenom.

Skoro sam je Kari eliminisao ekipu iz Teksasa, pošto se u drugom poluvremenu šeste utakmice polufinala Zapadne konferencije NBA lige “otkačio” i utabao put ekipi Steva Kera ka završnici takmičenja (118:113). Posle katastrofalnog izdanja u prva 24 minuta kad nije pogodio ništa (promašio pet šuteva), u nastavku je zatrpao koš domaćina iz svih pozicija i sa 33 poena bio najzaslužniji za peto finale konferencije svoje ekipe u poslednjih pet sezona.

Usput je oborio dva lična rekorda. Prvi: 33 poena za poluvreme predstavljaju najveće dostignuće koje je napravio u karijeri za pomenutu deonicu. Drugi: nikad pre sinoćnjeg duela nije dao 23 poena u poslednjoj četvrtini. Koliko je bio dominantan kad se rezultat lomio pokazuje podatak da je u završnih pet minuta ubacio 16 poena, koliko i ceo tim Raketa.

Jedino što nije uspeo Stefon Kari jeste da obori rekod po broju poena bilo kog igrača u NBA plej-ofu u drugom poluremenu. I dalje je nedodirljiv Erik Flojd iz 1987. sa 39 pogodaka, ali to neće mnogo potresti jednog od najboljih šutera današnjice. Pogotovo što Golden Stejt može da se osloni na njega kad je najvažnije, o čemu svedoči činjenica da ima učinak od 29 trijumfa i samo četiri poraza u doigravanju kad Kari prebaci granicu od 30 poena.

Kari je iz igre pucao devet od 20, pogodio je četiri trojke iz 11 pokušaja, ali sve četiri su ušle u trenucima kad se rezultat lomio. Sjajno ga je ispratio Klej Tompson sa 27 poena (sedam trojki), a iks faktor predstavljali su još Kevon Luni (14) i Šon Livingston (11).

Na suprotnoj strani, po običaju, na visini zadatka je bio Džejms Harden (35 poena), ali je baš prva zvezda Hjustona zakazala sa linije penala (pet promašaja), Kris Pol je dodao 27. Gordon je ostao jednocifren (devet), mada je to samo jedan od razloga zbog kojih drugu vezanu sezonu Hjuston okončava porazom od Golden Stejta. Bolju šansu od ove teško da će imati.

Branilac trofeja će se za plasman u finale NBA lige boriti sa boljim iz duela Denver – Portland. Sedmi meč te serije na programu je u nedelju uveče od 21.30, dok Toronto i Filadelfija odlučuju o pobedniku serije na Istoku od jedan sat posle ponoći.



Kevin Durent napustio je, hramljući, parket u petoj utakmici serije u "Oraklu" i ostavio ekipu sa 17 poena prednosti nad Hjuston Roketsima, što je bilo taman dovoljno da šampion u završnici izbegne "brejk" i povede pred povratak u Teksas.

NBA planeta nestrpljivo je čekala da vidi kako će Golden Stejt Voriorsi zaigrati bez najboljeg strelca i dvostrukog MVP igrača finala plej-ofa, tim pre što je sa druge strane čekao prvi strelac ove sezone i najkorisniji igrač prošle, Džejms Harden.

Sve oči bile su uprte u Stefena Karija, neponovljivog šutera koji je kao dvostruki MVP širom otvorio vrata svlačionice Durentu po dolasku iz Oklahome i zbog toga, potom, često bio kritikovan.

O kakvom se igraču radi NBA planeta mogla je da se podseti u noći između petka i subote, kada je Stef Kari na prvo plej-of poluvreme u karijeri bez ubačenog poena odgovorio sa 33 u drugom i, kao nekada, uz pomoć "burazera" Kleja Tompsona odveo ekipu u peto uzastopno finale konferencije.

"Brada" je mogao samo da čestita boljima – 113:118 za 2:4 u reprizi prošlogodišnjeg finala Zapada.

Zapravo, ovo je četvrti put u poslednjih pet sezona da Hjuston završava sezonu posle serije sa Golden Stejtom.

Durent je ove sezone u plej-ofu beležio prosečno 34,2 poena, 5,2 skoka i 4,9 asistencija. Prema poslednjim prognozama trebalo bi da bude spreman za početak finala Zapada.

Dvostruki uzastopni šampioni sačekaće nedelju uveče i sedmi meč serije između Denver Nagetsa i Portland Trejlblejzersa kako bi saznali protiv koga će se, već u noći između utorka i srede, boriti za još jedno veliko finale i sedmu titulu prvaka.

"Nikad ne potcenjuj srce šampiona", tvitnuo je Lebron Džejms posle Karijevog plesa u Hjustonu.

Dvejn Vejd odgledao je meč i napisao na Twitteru da bi ljudi trebalo da prestanu da omalovažavaju Karija samo zbog toga što je timski igrač, spreman da se žrtvuje u određenim trenucima, "jer to ne znači da više nije zver".

"Noć kao ova ne bi bila moguća da ne verujem u sebe", rekao je Kari, koji je svoj nastup u prvom poluvremenu opisao rečima:

"Prilično užasno".

Kari je jutros igrao 102. plej-of utakmicu u karijeri i prvi put imao "krompir" na poluvremenu, u trećoj četvrtini ubacio je deset, a onda izrešetao mrežicu u poslednjoj sa 23 poena.

Kako razmišlja mozak šampiona, može se naslutiti iz ove njegove izjave…

"Na poluvremenu je bilo nerešeno, a imao sam nula poena, to uopšte nije bila loša situacija", rekao je Kari.

Harden, koji je u poslednjoj četvrtini pete utakmice u Ouklendu - nakon što je Durent morao da napusti igru - uputio samo jedan šut ka košu (!?), ovog puta uradio je to ukupno 37 puta i postigao 35 poena uz negativan plus/minus indeks od deset.

Levoruki šuter pokušao je 12 puta za jedan, 10 za dva i 15 za tri poena, ali je poslednji pokušaj ekipe da se vrati u meč pripao Džeraldu Grinu koji nije ubacio trojku na 104:110. Trener Majk D'Antoni tražio je tada brz faul, ekipa je poslala Karija na liniju penala, a Kari poslao Hjuston na odmor do oktobra i starta nove sezone.

"Dopustili smo da nam izmakne nekoliko prilika... Ako ne iskoristite šanse koje su pred vama, završite na poraženoj strani", prokomentarisao je Harden.

Tompson, koji je trojkom na 36 sekundi do kraja odgovorio Hardenu na polaganje, postavio rezultat 104:110 i slomio otpor rivala, upitan je za "retro" nastup Voriorsa u prvoj utakmici bez Durenta.

"Igramo bez jednog od najboljih igrača svih vremena i najboljeg strelca na svetu, nije moguće nadoknaditi sve što on radi. Ono što možete je da iskoračite i pomognete u postizanju poena", rekao je strelac 27 poena, koliko je imao i drugo "superstar" u redovima Roketsa, Kris Pol.

Rezultati:

petak na subotu

(4) Hjuston - (1) Golden Stejt 113:118, u seriji 2:4
/Kari 33, 5 sk, 4 as, Tompson 27 - Harden 35, 8 sk, 5 as, 4 ukr/

nedelja

(2) Denver - (3) Portland 21.30, u seriji 3:3

ponedeljak

(2) Toronto - (3) Filadelfija 1.00, u seriji 3:3

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar