Ново задужење за враћање дугова

Град Бањалука расписао је међународни тендер за избор најповољнијег понуђача за рефинансирање градског дуга у износу од 60,2 милиона конвертибилних марака. Док из Градске управе најављују да је намјера свега да се додатно умање камате и ослободе средства за нова улагања, економисти питају да ли то значи да град поново има проблема са презадуженошћу.

Република Српска 10.05.2019 | 20:55
Ново задужење за враћање дугова
Град Бањалука се задужује за 60 милиона марака, међутим, из Градске управе кажу да је ријеч о рефинансирању старих дугова и покушају да дођу у повољнији финансијски положај због тренда пада каматних стопа, а тај новац ће ослободити средства за нове јавне радове.

„На тржишту новца сада се могу остварити још повољније камате него што је то био случај 2017. године, кад смо, са истим циљем, 'препакивали' градски дуг. Овим потезом можемо остварити двојак ефекат – уштедјети у измирењу кредитних обавеза, јер их сада отплаћујемо по камати од 4,4 одсто, те уједно ослободити новац за реализацију додатних, јавних пројеката“, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Рок отплате је до десет година, а максимална камата 2,9 одсто. Из градске опозиције питају да ли ово значи да је Бањалука презадужена и да ли се овим кредитом покушава покрити прекомјерно подизање кредита из ранијег периода.

Економисти објашњавају да је замјена старијих кредита новим са мањим каматама, оправдан потез. Међутим, питање је да ли град има довољно добре гаранције, да добије повољније кредите.

Ово је друго рефинансирање дугова Града Бањалука. Прво, у износу од 73 милиона марака, обављено је 2017. године. И тада се кредит у највећој мјери користио за измирење постојећих дугова.



БН ТВ 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пендула

10.05.2019 18:58

Но сикирики били браца Руси данас у БЛ наруцили цак 20 камиона јабука ,цим легну Рубље врацамо хахаххахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

10.05.2019 19:33

Употребиће их за нове кружне токове, то је кључ успјешног града!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.05.2019 19:55

Јели то она прица како су имали приходе 116,9 милона а обавезе 115 милиона па су пред банкротом. Ахахахаха. Наравно када се одузме износ обавеза од прихода долази се до суфицита у износу од 1,9 милиона марака. Јасно као дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

10.05.2019 21:50

Зиранти српска сиротиња која није побегла из српске.мање омладине веци порез за ове сто остану.спириц купује некретнине по бецу а сиротиња враца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.05.2019 23:24

Дуг због дуга. Зацарани ланац дузницког ропства. Плацамо цијену одабира неспособног и корумпираног резима да нас и даље краде и краде насу будуцност.

ОДГОВОРИТЕ