Novo zaduženje za vraćanje dugova

Grad Banjaluka raspisao je međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za refinansiranje gradskog duga u iznosu od 60,2 miliona konvertibilnih maraka. Dok iz Gradske uprave najavljuju da je namjera svega da se dodatno umanje kamate i oslobode sredstva za nova ulaganja, ekonomisti pitaju da li to znači da grad ponovo ima problema sa prezaduženošću.

Republika Srpska 10.05.2019 | 20:55
Novo zaduženje za vraćanje dugova
Grad Banjaluka se zadužuje za 60 miliona maraka, međutim, iz Gradske uprave kažu da je riječ o refinansiranju starih dugova i pokušaju da dođu u povoljniji finansijski položaj zbog trenda pada kamatnih stopa, a taj novac će osloboditi sredstva za nove javne radove.

„Na tržištu novca sada se mogu ostvariti još povoljnije kamate nego što je to bio slučaj 2017. godine, kad smo, sa istim ciljem, 'prepakivali' gradski dug. Ovim potezom možemo ostvariti dvojak efekat – uštedjeti u izmirenju kreditnih obaveza, jer ih sada otplaćujemo po kamati od 4,4 odsto, te ujedno osloboditi novac za realizaciju dodatnih, javnih projekata“, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Rok otplate je do deset godina, a maksimalna kamata 2,9 odsto. Iz gradske opozicije pitaju da li ovo znači da je Banjaluka prezadužena i da li se ovim kreditom pokušava pokriti prekomjerno podizanje kredita iz ranijeg perioda.

Ekonomisti objašnjavaju da je zamjena starijih kredita novim sa manjim kamatama, opravdan potez. Međutim, pitanje je da li grad ima dovoljno dobre garancije, da dobije povoljnije kredite.

Ovo je drugo refinansiranje dugova Grada Banjaluka. Prvo, u iznosu od 73 miliona maraka, obavljeno je 2017. godine. I tada se kredit u najvećoj mjeri koristio za izmirenje postojećih dugova.



BN TV 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pendula

10.05.2019 18:58

No sikiriki bili braca Rusi danas u BL narucili cak 20 kamiona jabuka ,cim legnu Rublje vracamo hahahhahah

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

10.05.2019 19:33

Употребиће их за нове кружне токове, то је кључ успјешног града!

ODGOVORITE
Name

Milan

10.05.2019 19:55

Jeli to ona prica kako su imali prihode 116,9 milona a obaveze 115 miliona pa su pred bankrotom. Ahahahaha. Naravno kada se oduzme iznos obaveza od prihoda dolazi se do suficita u iznosu od 1,9 miliona maraka. Jasno kao dan.

ODGOVORITE
Name

Baja

10.05.2019 21:50

Ziranti srpska sirotinja koja nije pobegla iz srpske.manje omladine veci porez za ove sto ostanu.spiric kupuje nekretnine po becu a sirotinja vraca

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.05.2019 23:24

Dug zbog duga. Zacarani lanac duznickog ropstva. Placamo cijenu odabira nesposobnog i korumpiranog rezima da nas i dalje krade i krade nasu buducnost.

ODGOVORITE