Јаја: Збогом фудбалу, добар дан фудбалу!

Фудбалер из Обале Слоноваче завршио играчку каријеру и најавио да ће се посветити тренерском послу.  Оде Јаја у тренере! Крај каријере после 599 утакмица, 100 голова и 17 великих трофеја. . .

Фудбал 10.05.2019 | 19:03
Јаја: Збогом фудбалу, добар дан фудбалу!
Бивши везни фудбалер Барселоне и Манчестер ситија Јаја Туре окончао је каријеру у 35. години, потврдио је његов менаџер Дмитри Селук.

"Јаја је одлучио да прекине каријеру као шампион. Један је од најбољих афричких играча икада, са сјајном каријером", рекао је Селук за руски "Спорт24".

Он је открио да ће некадашњи репрезентативац Обале Слоноваче да се посвети тренерском послу и менаџменту у фудбалу.

"Сигуран сам да ће две године пошто добије професионалну тренерску лиценцу, Јаја водити један од озбиљних клубова и остварити велики тренерски успех. Већ је почео кораке који воде у том правцу", навео је Селук.

Туреов последњи клуб био је Олимпијакос, чији дрес је носио у два наврата, пре него што је споразумно раскинуо уговор прошлог децембра.

Најбоље партије пружао је у Манчестер ситију, којег је са капитенском траком водио до три титуле Премијер лиге, два Лига купа и ФА купа.

Успешан је био и у Барселони са трофејом Примере и Лиге шампиона, а током каријере играо је још за Монако, Металург из Доњецка и Беверен.

За репрезентатацију Обале Слоноваче, одиграо је 101 утакмицу и постигао 19 голова, а наступао је на Светским првенствима 2006, 2010. и 2014. године.

Јаја Туре је четири пута освајао титулу за најбољег афричког фудбалера.

Некадашњи везиста Барселона, Манчестер Ситија и селекције Обале Слоноваче - Јаја Туре, решио је да окачи копачке о клин у 35. години. Ову вест објавио је данас његов менаџер Дмитри Сељук, истакавши да ће Јаја ускоро почети да се бави тренерским послом. 

"Туре је одлучио да прекине каријеру. Учиниће то као шампион. Када је освојио Премијер лигу са Манчестер Ситијем то је заправо био његов опроштај и прави крај. Јаја ће остати упамћен као један од најбољих афричких играча у историји ове игре. Због тога је битно да оде на врхунцу. Да жели, могао би да игра још пет година".   

Корпулентни везиста наредних месеци посветиће се добијању потребних лиценци, а већ се спекулише да би тренерску каријеру могао да започне у Русији. Сељук је објаснио како је дошло до тога да Туре потпише за Олимпијкос пре шест месеци...

"Договор је био Јаја игра и буде помоћни тренер, како би учио занат и добио лиценцу. Али они нису испоштовали договор. Зато је дошло до раскида сарадње". 

Јаја Туре је у Европи прво играо за белгијски Беверен, онда за украјински Металург, па за Олимпијакос, Барселону, Манчестер Сити. Све до повратка у Пиреј. Када је 2010. стигао у Сити једно време важио је за најплаћенијег фудбалера на планети. 

У каријери одиграо 599 утакмица и постигао 100 голова, освојивши 17 великих трофеја.  

"Сигуран сам да ће као тренер бити барем једнако успешан, ако не и у успешнији", казао је Сељук. 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар