Jaja: Zbogom fudbalu, dobar dan fudbalu!

Fudbaler iz Obale Slonovače završio igračku karijeru i najavio da će se posvetiti trenerskom poslu.  Ode Jaja u trenere! Kraj karijere posle 599 utakmica, 100 golova i 17 velikih trofeja. . .

Fudbal 10.05.2019 | 19:03
Jaja: Zbogom fudbalu, dobar dan fudbalu!
Bivši vezni fudbaler Barselone i Mančester sitija Jaja Ture okončao je karijeru u 35. godini, potvrdio je njegov menadžer Dmitri Seluk.

"Jaja je odlučio da prekine karijeru kao šampion. Jedan je od najboljih afričkih igrača ikada, sa sjajnom karijerom", rekao je Seluk za ruski "Sport24".

On je otkrio da će nekadašnji reprezentativac Obale Slonovače da se posveti trenerskom poslu i menadžmentu u fudbalu.

"Siguran sam da će dve godine pošto dobije profesionalnu trenersku licencu, Jaja voditi jedan od ozbiljnih klubova i ostvariti veliki trenerski uspeh. Već je počeo korake koji vode u tom pravcu", naveo je Seluk.

Tureov poslednji klub bio je Olimpijakos, čiji dres je nosio u dva navrata, pre nego što je sporazumno raskinuo ugovor prošlog decembra.

Najbolje partije pružao je u Mančester sitiju, kojeg je sa kapitenskom trakom vodio do tri titule Premijer lige, dva Liga kupa i FA kupa.

Uspešan je bio i u Barseloni sa trofejom Primere i Lige šampiona, a tokom karijere igrao je još za Monako, Metalurg iz Donjecka i Beveren.

Za reprezentataciju Obale Slonovače, odigrao je 101 utakmicu i postigao 19 golova, a nastupao je na Svetskim prvenstvima 2006, 2010. i 2014. godine.

Jaja Ture je četiri puta osvajao titulu za najboljeg afričkog fudbalera.

Nekadašnji vezista Barselona, Mančester Sitija i selekcije Obale Slonovače - Jaja Ture, rešio je da okači kopačke o klin u 35. godini. Ovu vest objavio je danas njegov menadžer Dmitri Seljuk, istakavši da će Jaja uskoro početi da se bavi trenerskim poslom. 

"Ture je odlučio da prekine karijeru. Učiniće to kao šampion. Kada je osvojio Premijer ligu sa Mančester Sitijem to je zapravo bio njegov oproštaj i pravi kraj. Jaja će ostati upamćen kao jedan od najboljih afričkih igrača u istoriji ove igre. Zbog toga je bitno da ode na vrhuncu. Da želi, mogao bi da igra još pet godina".   

Korpulentni vezista narednih meseci posvetiće se dobijanju potrebnih licenci, a već se spekuliše da bi trenersku karijeru mogao da započne u Rusiji. Seljuk je objasnio kako je došlo do toga da Ture potpiše za Olimpijkos pre šest meseci...

"Dogovor je bio Jaja igra i bude pomoćni trener, kako bi učio zanat i dobio licencu. Ali oni nisu ispoštovali dogovor. Zato je došlo do raskida saradnje". 

Jaja Ture je u Evropi prvo igrao za belgijski Beveren, onda za ukrajinski Metalurg, pa za Olimpijakos, Barselonu, Mančester Siti. Sve do povratka u Pirej. Kada je 2010. stigao u Siti jedno vreme važio je za najplaćenijeg fudbalera na planeti. 

U karijeri odigrao 599 utakmica i postigao 100 golova, osvojivši 17 velikih trofeja.  

"Siguran sam da će kao trener biti barem jednako uspešan, ako ne i u uspešniji", kazao je Seljuk. 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar