Мхтаријан не игра финале ЛЕ због политике?!

Арсенал не сме да води Мхитарјана на финале Лиге Европе! Зашто ризиковати. . . ? Јерменски фудбалер ће највероватније пропустити финале Лиге Европе, јер Јерменија и Азербејџан немају дипломатске односе.  

Фудбал 10.05.2019 | 15:20
Мхтаријан не игра финале ЛЕ због политике?!
Арсенал је у четвртак изборио финале Лиге Европе после две победе у дуелима са шпанском Валенсијом. "Тобџије" ће, постало је јасно истог тренутка када су оверили визу за Азербејџан, играти без једног од најбољих - Хенрика Мхтаријана.

А, разлог због којег Јермен неће путовато у Баку је строго политички. Нису у питању ни картони, ни повреда, а ни нека накнадна суспензија УЕФА.

Финална утакмица масовнијег клупског такмичења Европске фудбалске уније, која ће бити одиграна 29. маја у граду на обали Каспијског језера, протећиће без Мхтаријана, јер су политички односи између Азербејџана и Јерменије годинама хладни, тачније не постоје.

Некадашње републике Совјетског Савеза сукобиле су се још за време велике државе око Нагорно-Карабаха. Рат је почео 1988. и трајао је све до 1994. године. У питању је био сукоб између Републике Азербејџан и већинских Јермена из Нагорно-Карабаха, који су имали подршку матице.

Тада су прекинути сви дипломатски односи између две државе, а на снази је и забрана уласка Јермена у Азербејџан и обрнуто.

"Хенрик, знаш и сам, ти са нама не можеш у Баку. Навијаћеш испред телевизора", гласила је порука коју је менаџер Арсенала, Унаји Емери, рекао свом фудбалеру.

УЕФА је објавила како ће подржати Арсенал у тражењу визе за свог играча, али коначну одлуку донеће, ипак, азербајџанска влада.

Арсенал у финалу Лиге Европе, готово је извесно, неће моћи да рачуна на Хенрика Мхитарјана, а разлог су текуће дипломатске тензије између његове домовине Јерменије и домаћина финалне утакмице Азербејџана. 

Мхитарјан је синоћ у реваншу против Валенсије ушао у другом полувремену уместо индиспонираног Месута Озила и покренуо Тобџије. Од његовог услака гости су постигли два гола и оверили тријумф, а некадашњи везиста Манчестер Јунајтеда и Борусије из Дортмунда успео је да упише и асистенцију. Са те тачке гледишта за Унаија Емерија то неће бити мали хендикеп. 

Подсетимо, Мики је већ пропустио Арсеналово гостовање Карабагу у оквиру групне фазе Лиге Европе ове сезоне. Арсенал тада није желео ни да аплицира за визу код азербејџанске Владе. 

"Хенрик не може на ово путовање. Мој посао је фудбал и желим само њиме да се бавим", казао је том приликом Унаи Емери. 

Подсетимо, две земље немају дипломатске односе још од 1994, када су прекинута ратна дејства. 

И 2015. године Мхитарјан је требало да игра утакмицу у Азербејџану, тада са Дортмундом. Упркос томе што је УЕФА Немцима обећала визу, од пута се одустало из безбедносних разлога. Безбедносни ризик постоји и овогапута, тако би било право чудо да Емери промени мишљење и овога пута поведе Мхитарјана у Азербејџан. 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар