Mhtarijan ne igra finale LE zbog politike?!

Arsenal ne sme da vodi Mhitarjana na finale Lige Evrope! Zašto rizikovati. . . ? Jermenski fudbaler će najverovatnije propustiti finale Lige Evrope, jer Jermenija i Azerbejdžan nemaju diplomatske odnose.  

Fudbal 10.05.2019 | 15:20
Mhtarijan ne igra finale LE zbog politike?!
Arsenal je u četvrtak izborio finale Lige Evrope posle dve pobede u duelima sa španskom Valensijom. "Tobdžije" će, postalo je jasno istog trenutka kada su overili vizu za Azerbejdžan, igrati bez jednog od najboljih - Henrika Mhtarijana.

A, razlog zbog kojeg Jermen neće putovato u Baku je strogo politički. Nisu u pitanju ni kartoni, ni povreda, a ni neka naknadna suspenzija UEFA.

Finalna utakmica masovnijeg klupskog takmičenja Evropske fudbalske unije, koja će biti odigrana 29. maja u gradu na obali Kaspijskog jezera, protećiće bez Mhtarijana, jer su politički odnosi između Azerbejdžana i Jermenije godinama hladni, tačnije ne postoje.

Nekadašnje republike Sovjetskog Saveza sukobile su se još za vreme velike države oko Nagorno-Karabaha. Rat je počeo 1988. i trajao je sve do 1994. godine. U pitanju je bio sukob između Republike Azerbejdžan i većinskih Jermena iz Nagorno-Karabaha, koji su imali podršku matice.

Tada su prekinuti svi diplomatski odnosi između dve države, a na snazi je i zabrana ulaska Jermena u Azerbejdžan i obrnuto.

"Henrik, znaš i sam, ti sa nama ne možeš u Baku. Navijaćeš ispred televizora", glasila je poruka koju je menadžer Arsenala, Unaji Emeri, rekao svom fudbaleru.

UEFA je objavila kako će podržati Arsenal u traženju vize za svog igrača, ali konačnu odluku doneće, ipak, azerbajdžanska vlada.

Arsenal u finalu Lige Evrope, gotovo je izvesno, neće moći da računa na Henrika Mhitarjana, a razlog su tekuće diplomatske tenzije između njegove domovine Jermenije i domaćina finalne utakmice Azerbejdžana. 

Mhitarjan je sinoć u revanšu protiv Valensije ušao u drugom poluvremenu umesto indisponiranog Mesuta Ozila i pokrenuo Tobdžije. Od njegovog uslaka gosti su postigli dva gola i overili trijumf, a nekadašnji vezista Mančester Junajteda i Borusije iz Dortmunda uspeo je da upiše i asistenciju. Sa te tačke gledišta za Unaija Emerija to neće biti mali hendikep. 

Podsetimo, Miki je već propustio Arsenalovo gostovanje Karabagu u okviru grupne faze Lige Evrope ove sezone. Arsenal tada nije želeo ni da aplicira za vizu kod azerbejdžanske Vlade. 

"Henrik ne može na ovo putovanje. Moj posao je fudbal i želim samo njime da se bavim", kazao je tom prilikom Unai Emeri. 

Podsetimo, dve zemlje nemaju diplomatske odnose još od 1994, kada su prekinuta ratna dejstva. 

I 2015. godine Mhitarjan je trebalo da igra utakmicu u Azerbejdžanu, tada sa Dortmundom. Uprkos tome što je UEFA Nemcima obećala vizu, od puta se odustalo iz bezbednosnih razloga. Bezbednosni rizik postoji i ovogaputa, tako bi bilo pravo čudo da Emeri promeni mišljenje i ovoga puta povede Mhitarjana u Azerbejdžan. 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar