Јокић без подршке - трио Портланда заказао 7. меч!

Кошаркаши Денвера пропустили су меч лопту у Портланду, Блејзерси су победили Нагетсе 119:108 и изборили седми меч полуфинала Запада НБА плеј-офа.  Јокић изашао раније, Денвер опет у седмој утакмици! Нагетси су прву плеј-оф победу после десет година остварили у "мајсторици" са Спарсима. Сада их чека још једна "победи или иди кући" утакмица, овог пута са Блејзерсима.  Јокић фантастичан и усамљен, Портландова спољна линија разнела Денвер! Играће се мајсторица. . .

Кошарка 10.05.2019 | 10:10
Јокић без подршке - трио Портланда заказао 7. меч!
Нагетси су сјајно кренули и на крилима Николе Јокића стекли двоцифрену предност већ у првој четвртини (24:14), али чим је наш играч отишао на клупу, Портланд је надокнадио заостатак.

Предвођени триом Лилард, Мекалум, Худ – Блејзерси серијом 11:2 преокрећу до полувремена, да би након неизвесног трећег квартала, уз упитан судијски критеријум меч решили у последњем серијом 13:5 за недостижних 104:90.

Један од кључних тренутака меча догодио се на старту последњег квартала када је Милсап после тројке за 87:83 упропастио контранапад суманутим алеј-упом за Бизлија, након чега Мекалум погађа за 89:83 и након тога Денвер више није имао шансу да се примакне Портланду.

Јокић је стао на два корака од петог трипл-дабла у плеј-офу, постигао је 29 поена (10/15 из игре), 12 скокова и 8 асистенција. Међутим, није имао адекватну подршку саиграча, иако су сви стартери Денвера имали двоцифрен учинак.

Џамал Мареј је постигао 24 поена уз 10 скокова и 5 асистенција, али је шутирао 7/20 из игре и био невидљив док се меч "ломио".

Пол Милсап је додао 17 поена уз 6 скокова, 15 је убацио Хери Херис уз 5 асистенција, док је 10 додао Тони Крег.

С друге стране, незадрживи су били Демијен Лилард са 32, Си Џеј Мекалум са 30 и Родни Худ са 25 поена.

Лилард је режирао победу Портланда са 17 поена у трећем кварталу, док су Худ и Мекалум тројкама у последњем дотукли госте из Колорада.

Ко ће играти у финалу Запада сазнаћемо у недељу увече у Денверу.

У другом полуфиналу конференције Голден Стејт води 3-2 против Хјустона, али је остао без најбиљег стрелца плеј-офа Кевина Дурента до краја серије.

Денвер је сјајно отворио меч и на крилима Јокића, који је постигао 10 поена без промашаја уз 4 скокова и 4 асистенције, стекао солидну предност у првој четвртини (26:34).

Међутим, чим је Мелоун извео Јокића да одмори, Портланд се враћа у егал у року од три минута (37:38). Денвер одржава кош предности до средине другог периода (45:43), али је изгубио ритам, па се Јокић враћа на паркет.

Упркос новом кошу Јокића, Блејзерси не испуштају моментум, распуцали су се Лилард и Мекалум па Портланд серијом 11:2 преокреће резултат на 52:47 и ту предност одржавају до полувремена (58:54).

Крег са две тројке те Јокић новим поенима одржавају Нагетсе у егалу у трећем периоду, али се Лилард распуцао у овом кварталу и са 17 поена одвео Портланд на 86:78 на два минута пре краја четвртине.

Тада Јокић опет напушта паркет, али Лилард не успева да дотуче госте, промашује наредна четири шута, па Мареј одржава Денвер у животу (87:80).

Јокић је одмарао и у прва три минута одлучујућег периода, што Портланд користи и на крилима Худа стиже до +9 (94:85).

Србин се вратио на терен и одмах поентирао, а потом и асистирао, међутим, Мекалум и Худ су били незадрживи па доносе Портланду +14 (104:90).

Јокић погађа тројку наде, али након што је Мареј промашио зицер испод обруча, Лилард погађа из невероватне позиције и вероватно ставља тачку на меч (106:105) на 200 секунди пре краја.

Јокић и Милсап погађају слободна бацања, али 80 секунди пре краја Мекалум новом сјајном тројком званично "оверава" победу Портланда за 3-3 у серији.

У међувремену је српски кошаркаш завршио меч због шесте личне, па је стао на две асистенције од новог трипл-дабла.



Денвер је пропустио прву меч лопту за финале Запада, Портланд је победом 119:108 на свом паркету изједначио на 3:3 у серији, па ће се играти седма у Колораду. Као и против Сан Антонија у четвртфиналу, НиколаЈокић и Денвер Нагетси ће имати мајсторицу на свом паркету за пролаз у финале Запада.

Јокић је јутрос одиграо још једну сјајну партију, био надомак новог трипл-дабла, али није могао сам против расположених Блејзерса. Изостала је адекватнија помоћ саиграча. Сомобрац је за 39 минута на паркету уписао 29 поена , 12 скокова и осам асистенција. Шутирао је сјајних 10/15 из игре, тројке је гађао 2/3, пенале 7/8, али шта то вреди када га је остатак екипе опет оставио на цедилу. И приде није успео да заустави распомамљену бековску линију Портланда.

Демијан Лилард је за Нагетсе постигао 32 поена (17 у трећој четвртини), Си-Џеј Меколум је додао 30, а Родни Худ 25. Од Јокићевих сиграча, најефикаснији је био Мареј са 24 поена и 10 асистенција, али уз шут из игре 7/20. Милсап је додао 17, а Херис 15.

Јокић је фантастично отворио меч и био нерешива енигма за Портланда. Прву четвртину је завршио са 10 поена без промашаја из игре (5/5), пет скокова и четири асистенције. Блистао је и донео Денверу 34:26 на крају квартала. Тада је Мајк Мелоун ризиковао и решио да одмори српског аса. Без Јокића у тиму, Денвер је потпуно посрнуо у другој четвртини. На крилима Меколума и Худа, Портланд је серијом 11:2 смањио на 37:38. Јокић се вратио на паркет али је било касно да се врати и велика предност стечена на почетку меча.

Пробудио се и Лилард, бековска линија Портланда је затрпавала кош Денвера и донела највећих шест поена предности у првом полувремену, пре него што је Јокић 16. поеном на мечу поставио коначних 58:54 пред одлазак на велики одмор.

Јокић је на почетку другог полувремена одржавао Денвер у игри, помагао му је Крејг са тројкама, али Мареја није било нигде или је промашивао када би се изборио за шут.  Јокић је са пет везаних поена донео преокрет и вођство 76:75, а онда експлозија Дема Лиларда! Тројка са 10 метара, па два бацања, па још једна тројка... Везао је 12 поена од укупно 17 колико је дао у трећој четвртини! Портланд је отишао на девет разлике, а четвртина је окончана са 87:80.

Незаустављивији Блејзерси решетају са дистанце и на средини последњег квартала имају плус 14. Јокић се после предаха вратио на паркет, једини постизао кошеве за Денвер али није имао помоћ сиаграча. На све то је направио и пету личну у нападу после чега је дошло до велике гужве на терену и техничких за Бартона и Карија. Меколумова тројка за 113:101 је ставила тачку, а Јокић је шестом личном завршио меч пре краја.

Седми и одлучујући меч је на програму у ноћи између недеље и понедељка од један час после поноћи.



Невољно и уморно, уз одобравање 19.980 задовољних навијача на трибинама, Никола Јокић напустио је игру после шесте личне на 52,6 секунди до последње сирене, свестан да његов тим није имао шансе јутрос у Портланду.

Да ли ће Нагетси после прве плеј-оф победе у последњих десет година остварене у седмој утакмици серије са Сан Антонио Спарсима изборити и прво финале Запада у последњих десет година, сазнаћемо у ноћи између недеље и понедељка када ће у Денверу бити одиграна још једна "мајсторица".

Трејблејзерси су је заслужили одговорном и паметном одбраном из које је Демијану Лиларду било лако да "командује" не само игром свог тима, већ и целим током утакмице. 

Денвер - Портланд 3:3

утакмица 1 / 121:113

утакмица 2 / 90:97

утакмица 3 / 140:137

утакмица 4 / 112:116

утакмица 5 / 124:98

утакмица 6 / 119:108

утакмица 7 / понедељак

"Дејм" је убацио 32 поена, од чега 17 у трећој четвртини, за мирну завршницу и ново изједначење - 119:108, укупно 3:3.

"Лудило... Сви причају о искуству. Били смо у тој позицији већ", рекао је Џамал Мареј, уобичајено други стрелац екипе са 24 поена, десет скокова и пет асистенција, али уз само седам погодака из игре у 20 покушаја.

Јокић је играо 37 минута, погодио 10 од 15 шутева из игре за 29 поена, покупио 12 скокова, поделио осам асистенција, али и сам деловао недовољно свеже и уверено да је повратак у утакмицу могућ након што је Лилард убацио последњих 12 поена за Блејзерсе у трећој четвртини за вођство од 87:78.

Што је важније - бољи је!

Јокић је у серији са Спарсима бележио просечно 23,1 поен, 12,1 скок и 9,1 асистенцију, док одлуку против Блејзерса чека са 26,8 поена, 14 скокова и 8,7 асистенција. Током лигашког дела сезоне имао је просек од 20,1 поен, 10,8 скокова и 7,3 асистенција.

Само још једном узвратили су момци тренера Мајкла Малоуна, тројком Пола Милсапа пришли на 89:85, али онда упали у још једну серију током које су Си Џеј Мекалум, Родни Худ и Сет Кари погодили апсолутно све са дистанце и одвели Портланд на великих 104:90 на само 6:16 до краја утакмице.

Јокић је тада направио пету личну у нападу одгурнувши Зака Колинса, овај подлетео под ноге Вилу Бартону, Кари пришао да подигне саиграча и испровоцирао кратку кавгу коју су судије решиле са четири техничке најратоборнијима, али тих 30-ак напетих секунди нису били и наговештај неизвесности у наставку меча, напротив.

Нагетси су одбијени енергијом унутрашње линије екипе тренера Терија Стотса убацили само 21 од 54 шута за два поена што износи свега 38,8 одсто. Ако бисмо од тога одбили и Јокићевих осам од 12 за два, остатак тима "тукао" је алармантних 30,9 одсто што би било премало и за октобарску победу над Сансима у Финиксу, а камоли пред бучном публиком у Орегону.

Поређења ради, Нагетси су тројке шутирали 12/32, односно 37,5 одсто.

Стотс је прву од две "победи или иди кући" утакмице преломио у периодима игре који традиционално припадају резервистима међу којима је улогу "шестог човека" поново перфектно одиграо леворуки Худ. Играч који је погодио три везана "клач" шута у непоновљивој трећој утакмици серије на истом месту, овог пута убацио је осам од 12 шутева за пресудних 25 поена на страни бољег тима.

С Худом у игри, Блејзерси су били 21 поен у плусу, два мање са темпераментним Сетом, који је убацио само једну тројку, а опет био део петорке која је "почистила" Малоунову клупу. Док су мама Соња и тата Дел поносно су аплаудирали кошу свог млађег сина, саиграчи су морали да смирују бесног брата Стефена Карија како не би зарадио суспензију пред одлучујући меч.

Карија је испровоцирао Бартон до мере када би и искључење било адекватна казна код неких НБА судија, срећом по Стотса не и тројке Џејмс Капрес, Ед Малој и Шон Рајт.

Кавга је започета након што је фантастични Колинс изнудио пету Јокићеву личну и подлетео Бартону под ноге. Пре и после тога, Стотсова резервна "четворка" убацила је 14 поена, уз четири скока и чак пет блокада - по две Јокићу и Милсапу.

Најскупље плаћеном кошаркашу Денвера, који ће у последњој сезони мамутског уговора зарадити округло 30 милиона долара, била су потребна 23 шута са пенала и из игре за 17 поена. Осам је убацио са линије слободних бацања, која ће у припреми седмог дуела Малоуну послужити као стартна линија (30/32 укупно).

Резервни играчи Денвера убацили су заједно 13 поена, а Бартон је за 26 минута на паркету у чествовао у минусу од 25 поена.

Полуфинале Запада, 6. меч:

Портланд – Денвер 119:108 (26:34, 32:20, 29:26, 32:28), 3-3
Мода Центер, 20.022 гледалаца
Судије: Џејмс Кејперс, Ед Мелој, Шон Рајт

Портланд: Амину 7, Харклес 2, Кантер 6 (14ск), Лилард 32 (5ас), Мекалум 30 (6ск), Колинс 14 (5бл), Кари 3, Тарнер (7ск, 7ас), Худ 25, Лабисије, Леонард, Лејман, Симонс

Денвер: Милсап 17 (6ск), Крег 10, Јокић 20 (12ск, 8ас), Мареј 24 (10ск, 5ас), Херис 15, Пламли 4, Бизли 2, Бартон 7, Ернангомес, Вандербилт, Лајлес, Морис, Томас

Резултати:

четвртак на петак

(3) Филаделфија - (2) Торонто 112:101, у серији 3:3
/Батлер 25, 6 ск, 8 ас, Симонс 21, 8 ск, 6 ас - Ленард 29, 12, 5 ск, Сиакам 21, 6, 3/

(3) Портланд - (2) Денвер 119:108, у серији 3:3
/Лилард 32, 3 ск, 5 ас, Мекалум 30, 6 ск, 3 ас - Јокић 29, 12 ск, 8 ас, Мареј 24, 10 ск, 5 ас/

петак на суботу

(4) Хјустон - (1) Голден Стејт 3.00, у серији 2:3

недеља на понедељак

(2) Торонто - (3) Филаделфија 1.00, у серији 3:3

(2) Денвер - (3) Портланд 4.00, у серији 3:3

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар