Jokić bez podrške - trio Portlanda zakazao 7. meč!

Košarkaši Denvera propustili su meč loptu u Portlandu, Blejzersi su pobedili Nagetse 119:108 i izborili sedmi meč polufinala Zapada NBA plej-ofa.  Jokić izašao ranije, Denver opet u sedmoj utakmici! Nagetsi su prvu plej-of pobedu posle deset godina ostvarili u "majstorici" sa Sparsima. Sada ih čeka još jedna "pobedi ili idi kući" utakmica, ovog puta sa Blejzersima.  Jokić fantastičan i usamljen, Portlandova spoljna linija raznela Denver! Igraće se majstorica. . .

Košarka 10.05.2019 | 10:10
Jokić bez podrške - trio Portlanda zakazao 7. meč!
Nagetsi su sjajno krenuli i na krilima Nikole Jokića stekli dvocifrenu prednost već u prvoj četvrtini (24:14), ali čim je naš igrač otišao na klupu, Portland je nadoknadio zaostatak.

Predvođeni triom Lilard, Mekalum, Hud – Blejzersi serijom 11:2 preokreću do poluvremena, da bi nakon neizvesnog trećeg kvartala, uz upitan sudijski kriterijum meč rešili u poslednjem serijom 13:5 za nedostižnih 104:90.

Jedan od ključnih trenutaka meča dogodio se na startu poslednjeg kvartala kada je Milsap posle trojke za 87:83 upropastio kontranapad sumanutim alej-upom za Bizlija, nakon čega Mekalum pogađa za 89:83 i nakon toga Denver više nije imao šansu da se primakne Portlandu.

Jokić je stao na dva koraka od petog tripl-dabla u plej-ofu, postigao je 29 poena (10/15 iz igre), 12 skokova i 8 asistencija. Međutim, nije imao adekvatnu podršku saigrača, iako su svi starteri Denvera imali dvocifren učinak.

Džamal Marej je postigao 24 poena uz 10 skokova i 5 asistencija, ali je šutirao 7/20 iz igre i bio nevidljiv dok se meč "lomio".

Pol Milsap je dodao 17 poena uz 6 skokova, 15 je ubacio Heri Heris uz 5 asistencija, dok je 10 dodao Toni Kreg.

S druge strane, nezadrživi su bili Demijen Lilard sa 32, Si Džej Mekalum sa 30 i Rodni Hud sa 25 poena.

Lilard je režirao pobedu Portlanda sa 17 poena u trećem kvartalu, dok su Hud i Mekalum trojkama u poslednjem dotukli goste iz Kolorada.

Ko će igrati u finalu Zapada saznaćemo u nedelju uveče u Denveru.

U drugom polufinalu konferencije Golden Stejt vodi 3-2 protiv Hjustona, ali je ostao bez najbiljeg strelca plej-ofa Kevina Durenta do kraja serije.

Denver je sjajno otvorio meč i na krilima Jokića, koji je postigao 10 poena bez promašaja uz 4 skokova i 4 asistencije, stekao solidnu prednost u prvoj četvrtini (26:34).

Međutim, čim je Meloun izveo Jokića da odmori, Portland se vraća u egal u roku od tri minuta (37:38). Denver održava koš prednosti do sredine drugog perioda (45:43), ali je izgubio ritam, pa se Jokić vraća na parket.

Uprkos novom košu Jokića, Blejzersi ne ispuštaju momentum, raspucali su se Lilard i Mekalum pa Portland serijom 11:2 preokreće rezultat na 52:47 i tu prednost održavaju do poluvremena (58:54).

Kreg sa dve trojke te Jokić novim poenima održavaju Nagetse u egalu u trećem periodu, ali se Lilard raspucao u ovom kvartalu i sa 17 poena odveo Portland na 86:78 na dva minuta pre kraja četvrtine.

Tada Jokić opet napušta parket, ali Lilard ne uspeva da dotuče goste, promašuje naredna četiri šuta, pa Marej održava Denver u životu (87:80).

Jokić je odmarao i u prva tri minuta odlučujućeg perioda, što Portland koristi i na krilima Huda stiže do +9 (94:85).

Srbin se vratio na teren i odmah poentirao, a potom i asistirao, međutim, Mekalum i Hud su bili nezadrživi pa donose Portlandu +14 (104:90).

Jokić pogađa trojku nade, ali nakon što je Marej promašio zicer ispod obruča, Lilard pogađa iz neverovatne pozicije i verovatno stavlja tačku na meč (106:105) na 200 sekundi pre kraja.

Jokić i Milsap pogađaju slobodna bacanja, ali 80 sekundi pre kraja Mekalum novom sjajnom trojkom zvanično "overava" pobedu Portlanda za 3-3 u seriji.

U međuvremenu je srpski košarkaš završio meč zbog šeste lične, pa je stao na dve asistencije od novog tripl-dabla.



Denver je propustio prvu meč loptu za finale Zapada, Portland je pobedom 119:108 na svom parketu izjednačio na 3:3 u seriji, pa će se igrati sedma u Koloradu. Kao i protiv San Antonija u četvrtfinalu, NikolaJokić i Denver Nagetsi će imati majstoricu na svom parketu za prolaz u finale Zapada.

Jokić je jutros odigrao još jednu sjajnu partiju, bio nadomak novog tripl-dabla, ali nije mogao sam protiv raspoloženih Blejzersa. Izostala je adekvatnija pomoć saigrača. Somobrac je za 39 minuta na parketu upisao 29 poena , 12 skokova i osam asistencija. Šutirao je sjajnih 10/15 iz igre, trojke je gađao 2/3, penale 7/8, ali šta to vredi kada ga je ostatak ekipe opet ostavio na cedilu. I pride nije uspeo da zaustavi raspomamljenu bekovsku liniju Portlanda.

Demijan Lilard je za Nagetse postigao 32 poena (17 u trećoj četvrtini), Si-Džej Mekolum je dodao 30, a Rodni Hud 25. Od Jokićevih sigrača, najefikasniji je bio Marej sa 24 poena i 10 asistencija, ali uz šut iz igre 7/20. Milsap je dodao 17, a Heris 15.

Jokić je fantastično otvorio meč i bio nerešiva enigma za Portlanda. Prvu četvrtinu je završio sa 10 poena bez promašaja iz igre (5/5), pet skokova i četiri asistencije. Blistao je i doneo Denveru 34:26 na kraju kvartala. Tada je Majk Meloun rizikovao i rešio da odmori srpskog asa. Bez Jokića u timu, Denver je potpuno posrnuo u drugoj četvrtini. Na krilima Mekoluma i Huda, Portland je serijom 11:2 smanjio na 37:38. Jokić se vratio na parket ali je bilo kasno da se vrati i velika prednost stečena na početku meča.

Probudio se i Lilard, bekovska linija Portlanda je zatrpavala koš Denvera i donela najvećih šest poena prednosti u prvom poluvremenu, pre nego što je Jokić 16. poenom na meču postavio konačnih 58:54 pred odlazak na veliki odmor.

Jokić je na početku drugog poluvremena održavao Denver u igri, pomagao mu je Krejg sa trojkama, ali Mareja nije bilo nigde ili je promašivao kada bi se izborio za šut.  Jokić je sa pet vezanih poena doneo preokret i vođstvo 76:75, a onda eksplozija Dema Lilarda! Trojka sa 10 metara, pa dva bacanja, pa još jedna trojka... Vezao je 12 poena od ukupno 17 koliko je dao u trećoj četvrtini! Portland je otišao na devet razlike, a četvrtina je okončana sa 87:80.

Nezaustavljiviji Blejzersi rešetaju sa distance i na sredini poslednjeg kvartala imaju plus 14. Jokić se posle predaha vratio na parket, jedini postizao koševe za Denver ali nije imao pomoć siagrača. Na sve to je napravio i petu ličnu u napadu posle čega je došlo do velike gužve na terenu i tehničkih za Bartona i Karija. Mekolumova trojka za 113:101 je stavila tačku, a Jokić je šestom ličnom završio meč pre kraja.

Sedmi i odlučujući meč je na programu u noći između nedelje i ponedeljka od jedan čas posle ponoći.



Nevoljno i umorno, uz odobravanje 19.980 zadovoljnih navijača na tribinama, Nikola Jokić napustio je igru posle šeste lične na 52,6 sekundi do poslednje sirene, svestan da njegov tim nije imao šanse jutros u Portlandu.

Da li će Nagetsi posle prve plej-of pobede u poslednjih deset godina ostvarene u sedmoj utakmici serije sa San Antonio Sparsima izboriti i prvo finale Zapada u poslednjih deset godina, saznaćemo u noći između nedelje i ponedeljka kada će u Denveru biti odigrana još jedna "majstorica".

Trejblejzersi su je zaslužili odgovornom i pametnom odbranom iz koje je Demijanu Lilardu bilo lako da "komanduje" ne samo igrom svog tima, već i celim tokom utakmice. 

Denver - Portland 3:3

utakmica 1 / 121:113

utakmica 2 / 90:97

utakmica 3 / 140:137

utakmica 4 / 112:116

utakmica 5 / 124:98

utakmica 6 / 119:108

utakmica 7 / ponedeljak

"Dejm" je ubacio 32 poena, od čega 17 u trećoj četvrtini, za mirnu završnicu i novo izjednačenje - 119:108, ukupno 3:3.

"Ludilo... Svi pričaju o iskustvu. Bili smo u toj poziciji već", rekao je Džamal Marej, uobičajeno drugi strelac ekipe sa 24 poena, deset skokova i pet asistencija, ali uz samo sedam pogodaka iz igre u 20 pokušaja.

Jokić je igrao 37 minuta, pogodio 10 od 15 šuteva iz igre za 29 poena, pokupio 12 skokova, podelio osam asistencija, ali i sam delovao nedovoljno sveže i uvereno da je povratak u utakmicu moguć nakon što je Lilard ubacio poslednjih 12 poena za Blejzerse u trećoj četvrtini za vođstvo od 87:78.

Što je važnije - bolji je!

Jokić je u seriji sa Sparsima beležio prosečno 23,1 poen, 12,1 skok i 9,1 asistenciju, dok odluku protiv Blejzersa čeka sa 26,8 poena, 14 skokova i 8,7 asistencija. Tokom ligaškog dela sezone imao je prosek od 20,1 poen, 10,8 skokova i 7,3 asistencija.

Samo još jednom uzvratili su momci trenera Majkla Malouna, trojkom Pola Milsapa prišli na 89:85, ali onda upali u još jednu seriju tokom koje su Si Džej Mekalum, Rodni Hud i Set Kari pogodili apsolutno sve sa distance i odveli Portland na velikih 104:90 na samo 6:16 do kraja utakmice.

Jokić je tada napravio petu ličnu u napadu odgurnuvši Zaka Kolinsa, ovaj podleteo pod noge Vilu Bartonu, Kari prišao da podigne saigrača i isprovocirao kratku kavgu koju su sudije rešile sa četiri tehničke najratobornijima, ali tih 30-ak napetih sekundi nisu bili i nagoveštaj neizvesnosti u nastavku meča, naprotiv.

Nagetsi su odbijeni energijom unutrašnje linije ekipe trenera Terija Stotsa ubacili samo 21 od 54 šuta za dva poena što iznosi svega 38,8 odsto. Ako bismo od toga odbili i Jokićevih osam od 12 za dva, ostatak tima "tukao" je alarmantnih 30,9 odsto što bi bilo premalo i za oktobarsku pobedu nad Sansima u Finiksu, a kamoli pred bučnom publikom u Oregonu.

Poređenja radi, Nagetsi su trojke šutirali 12/32, odnosno 37,5 odsto.

Stots je prvu od dve "pobedi ili idi kući" utakmice prelomio u periodima igre koji tradicionalno pripadaju rezervistima među kojima je ulogu "šestog čoveka" ponovo perfektno odigrao levoruki Hud. Igrač koji je pogodio tri vezana "klač" šuta u neponovljivoj trećoj utakmici serije na istom mestu, ovog puta ubacio je osam od 12 šuteva za presudnih 25 poena na strani boljeg tima.

S Hudom u igri, Blejzersi su bili 21 poen u plusu, dva manje sa temperamentnim Setom, koji je ubacio samo jednu trojku, a opet bio deo petorke koja je "počistila" Malounovu klupu. Dok su mama Sonja i tata Del ponosno su aplaudirali košu svog mlađeg sina, saigrači su morali da smiruju besnog brata Stefena Karija kako ne bi zaradio suspenziju pred odlučujući meč.

Karija je isprovocirao Barton do mere kada bi i isključenje bilo adekvatna kazna kod nekih NBA sudija, srećom po Stotsa ne i trojke Džejms Kapres, Ed Maloj i Šon Rajt.

Kavga je započeta nakon što je fantastični Kolins iznudio petu Jokićevu ličnu i podleteo Bartonu pod noge. Pre i posle toga, Stotsova rezervna "četvorka" ubacila je 14 poena, uz četiri skoka i čak pet blokada - po dve Jokiću i Milsapu.

Najskuplje plaćenom košarkašu Denvera, koji će u poslednjoj sezoni mamutskog ugovora zaraditi okruglo 30 miliona dolara, bila su potrebna 23 šuta sa penala i iz igre za 17 poena. Osam je ubacio sa linije slobodnih bacanja, koja će u pripremi sedmog duela Malounu poslužiti kao startna linija (30/32 ukupno).

Rezervni igrači Denvera ubacili su zajedno 13 poena, a Barton je za 26 minuta na parketu u čestvovao u minusu od 25 poena.

Polufinale Zapada, 6. meč:

Portland – Denver 119:108 (26:34, 32:20, 29:26, 32:28), 3-3
Moda Center, 20.022 gledalaca
Sudije: Džejms Kejpers, Ed Meloj, Šon Rajt

Portland: Aminu 7, Harkles 2, Kanter 6 (14sk), Lilard 32 (5as), Mekalum 30 (6sk), Kolins 14 (5bl), Kari 3, Tarner (7sk, 7as), Hud 25, Labisije, Leonard, Lejman, Simons

Denver: Milsap 17 (6sk), Kreg 10, Jokić 20 (12sk, 8as), Marej 24 (10sk, 5as), Heris 15, Plamli 4, Bizli 2, Barton 7, Ernangomes, Vanderbilt, Lajles, Moris, Tomas

Rezultati:

četvrtak na petak

(3) Filadelfija - (2) Toronto 112:101, u seriji 3:3
/Batler 25, 6 sk, 8 as, Simons 21, 8 sk, 6 as - Lenard 29, 12, 5 sk, Siakam 21, 6, 3/

(3) Portland - (2) Denver 119:108, u seriji 3:3
/Lilard 32, 3 sk, 5 as, Mekalum 30, 6 sk, 3 as - Jokić 29, 12 sk, 8 as, Marej 24, 10 sk, 5 as/

petak na subotu

(4) Hjuston - (1) Golden Stejt 3.00, u seriji 2:3

nedelja na ponedeljak

(2) Toronto - (3) Filadelfija 1.00, u seriji 3:3

(2) Denver - (3) Portland 4.00, u seriji 3:3

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar