''Европа мора да убрза интеграцију''

Брисел се суочава са озбиљним проблемима, али то не значи да су се изгубила правила под којим се постаје члан ЕУ, каже политички аналитичар Милован Јовановић. Он наводи да је јасно да је приступање ЕУ условљено чланством у НАТО-у.

Република Српска 09.05.2019 | 21:45
''Европа мора да убрза интеграцију''
Након састанка лидера процеса Брдо-Бриони Европи је послата куртоазна порука, јасан је Јовановић. Он наводи да Европа мора да убрза интеграцију држава западног Балкана у ЕУ иако се данас суочава са бројним изазовима за које нема рјешење.

„Нема рјешење на економску и мигрантску кризу, на тероризам, на корупцију, на популизам лијеви и десни, као што нема рјешење за Брегзит“, тврди Јовановић.

Државе кандидати морају да испуне очекивања и реформе приведу крају.

„Ако желите да уђете у неки клуб, онда морате да испуните правила која тај клуб прописује. Не можете да кажете да вам се од 10 правила свиђају само 4, а да остале не желите да испуните. Такође битно је напоменути да ниједна земља Варшавског пакта, ниједна земља Брозове Југославије која је постала чланица ЕУ, а да прије тога није постала чланица НАТО-а.“



БиХ највише заостаје у свим реформама, каже Јовановић. Суштински, једино добро од Дејтона до данас у БиХ је то што није избио нови рат.

„Све остало за те 24 године, је исто ако не и горе када се потписивао Дејтонски споразум. Сиромаштво, незапосленост, биједа, корупција, криминал, симбиоза партија и државе, егзодус и старих, и младих. Дакле БиХ пропада, она је варваризована.“

Јовановић истиче да није искључено да Високи представник искористи бонска овлашћења.

„Додик се данас пита `како ће он то да смјењује`? Врло лако. Они ће да га смијене врло лако, а он ће да каже да то не признаје. Као што је под санкцијама САД, тако ће све земље ЕУ да уведу санкције, а Додик ће да каже да може да путује у Русију и Београд. Међутим неће моћи ни у Београд. Вршиће и додатни притисак на Београд. Довољна су четити твита да се промијени ситуација и да се пошаље порука свим инвеститорима да се повуку. Дакле, Милорад Додик постаје све веће оптерећење за Србију и Александра Вучића. С друге стране, стоји чињеница да је он човјек који је изашао на изборе и побиједио“, рекао је Јовановић.

Једино остаје непознаница шта од БиХ жели да направи међународна заједница и САД. Уколико САД буду жељеле, ствари у БиХ ће се брзо промијенити.



БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

срецко

09.05.2019 20:40

Србија и република српака су све потписале са нато осим закљуцног потписа невидим засто то вец једном не ураде а потписаце зар није боље раније јер се вец налазе у нато. нека не гледају на русију јер да нас рус толико воли давно би ми имали с300 али га ни данас немамо сто знаци стара народна „уздај се усе и у своје кљусе“ Јер ако пи..мо уз вјетар остацемо мокри а највисе сиротиња која највисе испаста док лопови навијају за русе а сарадјују са западом и зиве зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

09.05.2019 21:06

100% подрзавам све ста си рекао.Овај Додик својим радом има да нам укине РС.Зиви били па видели,и то ускоро,јер несмијемо заборавити да нас је НАТО вец опколијо.Дејтон 2 вец у процесу.

Name

праве нас будалама

09.05.2019 21:22

Какве небулозе ти писес. Нецемо у НАТО и готово а у ЕУ нас НЕЦЕ кад цете схватити. Не зеле нас сад ни икад не нас Србе не зеле никог са Балкана.

Name

Дрзавни слузбеник

10.05.2019 08:22

Треба повецати порезе и намете.ПДВ дигнут на 35% ,ускоро се уводи улазна такаса за стране аутомобили то је добро,увести акацизе на храну и додатне порезе.не мозе дрзава да зиви са оволиким малим приходима зато је неопходно обезбједити веце приходе кроз додатно опорезивање.Могао би се увести и порез на рад у иностранству па да сви који раде и зарадјују вани плацају порез ,ту има доста обавезника и мого би се за дрзаву велики приход остварит

Name

Директ

09.05.2019 20:55

Да су хтјели, досад су могли, но нису јер су нас највисе условљавали, и сад то цине, док су друге пустали, опекли се и сад нас условљавају јос висе, тако да опет играју у корист своје стете. То је све доказ да ни они само не знају ста раде. И како оцекивати од нас будемо озбиљни кад ни они не знају ста це сами са собом, а камоли са нама тако да од ЕУ нема ниста. Неке ствари морамо сами јер инфраструктуру и посао морамо сами својом политиком градити. Е ту лези нас проблем. Како цемо у ЕУ, кад и на унутрасњем плану смо у .рцу?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.05.2019 22:03

Нисам бољу и искренију причу за српски народ чуо до вечерас од господина Јовановића, само што је најгори проблем за српски народ што су се српски криминалци спетљали са Русима ради своји интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

09.05.2019 22:43

Ко је овај господин?

Name

Све тачно

10.05.2019 04:06

Ова људина је све рекао искрено и тачно ко жели да схвати и чује истину! Респект!

Name

Жорж

10.05.2019 01:46

У БиХ је највећи проблем ,правосуђе и владавина права и закона коју контролира политика из сјене јел она поставља ,именује и разрјесује кадрове .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

10.05.2019 02:47

Нецемо у нато и еу.Први корак нема косова и републике српске!Други корак нема сандзака.Треци корак нема војводине.Цетврти корак србија моли на кољенима да уде у нато и еу.Пети и највазнији корак србија унистена војно и економски,разорена са огромним људским зртвама улази у нато и еу.(све ово јос увијек моземо избјеци паметном политиком).

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

10.05.2019 04:10

Е где су они од јуце сто ме нападосе и критиковасе да сам Србомрзац или ста вец ми не изговорисе.Зар ја неписем све о овоме данима али код полуписмених и крезубих Срба немозес реци истину одма те нападну.Казем вам опет не писе нам се добро Србија све краца и мања.А МИ СРБИ БАС КАКО цовек реце Хоцемо да постанемо веци католици од папе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

10.05.2019 07:12

Дзооо пусти сељаке ста мисле о твом мисљењу вазда зборис паметно и свака ти је на мјесту браво.

Name

:)

10.05.2019 05:17

Без Дејтона 2 и укидања парадржаве РС нема напредка . Не може један на десно други на лијево а треба право. РС се користи као параван за богаћење и узимање кредита . Народ од РС нема ништа осим да су све задузенији и сиромашнији .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2019 07:24

Једина парадрзава коју ја овдје видим је БиХ. Ниста не функционисе како треба.

Name

Ре ре

10.05.2019 08:11

Ко узамља сваки мјесец 30-40 милиона кредита ( то сто се јавно објави ) да опстане ?