''Evropa mora da ubrza integraciju''

Brisel se suočava sa ozbiljnim problemima, ali to ne znači da su se izgubila pravila pod kojim se postaje član EU, kaže politički analitičar Milovan Jovanović. On navodi da je jasno da je pristupanje EU uslovljeno članstvom u NATO-u.

Republika Srpska 09.05.2019 | 21:45
''Evropa mora da ubrza integraciju''
Nakon sastanka lidera procesa Brdo-Brioni Evropi je poslata kurtoazna poruka, jasan je Jovanović. On navodi da Evropa mora da ubrza integraciju država zapadnog Balkana u EU iako se danas suočava sa brojnim izazovima za koje nema rješenje.

„Nema rješenje na ekonomsku i migrantsku krizu, na terorizam, na korupciju, na populizam lijevi i desni, kao što nema rješenje za Bregzit“, tvrdi Jovanović.

Države kandidati moraju da ispune očekivanja i reforme privedu kraju.

„Ako želite da uđete u neki klub, onda morate da ispunite pravila koja taj klub propisuje. Ne možete da kažete da vam se od 10 pravila sviđaju samo 4, a da ostale ne želite da ispunite. Takođe bitno je napomenuti da nijedna zemlja Varšavskog pakta, nijedna zemlja Brozove Jugoslavije koja je postala članica EU, a da prije toga nije postala članica NATO-a.“



BiH najviše zaostaje u svim reformama, kaže Jovanović. Suštinski, jedino dobro od Dejtona do danas u BiH je to što nije izbio novi rat.

„Sve ostalo za te 24 godine, je isto ako ne i gore kada se potpisivao Dejtonski sporazum. Siromaštvo, nezaposlenost, bijeda, korupcija, kriminal, simbioza partija i države, egzodus i starih, i mladih. Dakle BiH propada, ona je varvarizovana.“

Jovanović ističe da nije isključeno da Visoki predstavnik iskoristi bonska ovlašćenja.

„Dodik se danas pita `kako će on to da smjenjuje`? Vrlo lako. Oni će da ga smijene vrlo lako, a on će da kaže da to ne priznaje. Kao što je pod sankcijama SAD, tako će sve zemlje EU da uvedu sankcije, a Dodik će da kaže da može da putuje u Rusiju i Beograd. Međutim neće moći ni u Beograd. Vršiće i dodatni pritisak na Beograd. Dovoljna su četiti tvita da se promijeni situacija i da se pošalje poruka svim investitorima da se povuku. Dakle, Milorad Dodik postaje sve veće opterećenje za Srbiju i Aleksandra Vučića. S druge strane, stoji činjenica da je on čovjek koji je izašao na izbore i pobijedio“, rekao je Jovanović.

Jedino ostaje nepoznanica šta od BiH želi da napravi međunarodna zajednica i SAD. Ukoliko SAD budu željele, stvari u BiH će se brzo promijeniti.



BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

srecko

09.05.2019 20:40

Srbija i republika srpaka su sve potpisale sa nato osim zakljucnog potpisa nevidim zasto to vec jednom ne urade a potpisace zar nije bolje ranije jer se vec nalaze u nato. neka ne gledaju na rusiju jer da nas rus toliko voli davno bi mi imali s300 ali ga ni danas nemamo sto znaci stara narodna „uzdaj se use i u svoje kljuse“ Jer ako pi..mo uz vjetar ostacemo mokri a najvise sirotinja koja najvise ispasta dok lopovi navijaju za ruse a saradjuju sa zapadom i zive zivot.

ODGOVORITE
Name

Bas tako

09.05.2019 21:06

100% podrzavam sve sta si rekao.Ovaj Dodik svojim radom ima da nam ukine RS.Zivi bili pa videli,i to uskoro,jer nesmijemo zaboraviti da nas je NATO vec opkolijo.Dejton 2 vec u procesu.

Name

prave nas budalama

09.05.2019 21:22

Kakve nebuloze ti pises. Necemo u NATO i gotovo a u EU nas NECE kad cete shvatiti. Ne zele nas sad ni ikad ne nas Srbe ne zele nikog sa Balkana.

Name

Drzavni sluzbenik

10.05.2019 08:22

Treba povecati poreze i namete.PDV dignut na 35% ,uskoro se uvodi ulazna takasa za strane automobili to je dobro,uvesti akacize na hranu i dodatne poreze.ne moze drzava da zivi sa ovolikim malim prihodima zato je neophodno obezbjediti vece prihode kroz dodatno oporezivanje.Mogao bi se uvesti i porez na rad u inostranstvu pa da svi koji rade i zaradjuju vani placaju porez ,tu ima dosta obaveznika i mogo bi se za drzavu veliki prihod ostvarit

Name

Direkt

09.05.2019 20:55

Da su htjeli, dosad su mogli, no nisu jer su nas najvise uslovljavali, i sad to cine, dok su druge pustali, opekli se i sad nas uslovljavaju jos vise, tako da opet igraju u korist svoje stete. To je sve dokaz da ni oni samo ne znaju sta rade. I kako ocekivati od nas budemo ozbiljni kad ni oni ne znaju sta ce sami sa sobom, a kamoli sa nama tako da od EU nema nista. Neke stvari moramo sami jer infrastrukturu i posao moramo sami svojom politikom graditi. E tu lezi nas problem. Kako cemo u EU, kad i na unutrasnjem planu smo u .rcu?!

ODGOVORITE
Name

re

09.05.2019 22:03

Nisam bolju i iskreniju priču za srpski narod čuo do večeras od gospodina Jovanovića, samo što je najgori problem za srpski narod što su se srpski kriminalci spetljali sa Rusima radi svoji interesa.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

09.05.2019 22:43

Ko je ovaj gospodin?

Name

Sve tačno

10.05.2019 04:06

Ova ljudina je sve rekao iskreno i tačno ko želi da shvati i čuje istinu! Respekt!

Name

Žorž

10.05.2019 01:46

U BiH je najveći problem ,pravosuđe i vladavina prava i zakona koju kontrolira politika iz sjene jel ona postavlja ,imenuje i razrjesuje kadrove .....

ODGOVORITE
Name

Vuk

10.05.2019 02:47

Necemo u nato i eu.Prvi korak nema kosova i republike srpske!Drugi korak nema sandzaka.Treci korak nema vojvodine.Cetvrti korak srbija moli na koljenima da ude u nato i eu.Peti i najvazniji korak srbija unistena vojno i ekonomski,razorena sa ogromnim ljudskim zrtvama ulazi u nato i eu.(sve ovo jos uvijek mozemo izbjeci pametnom politikom).

ODGOVORITE
Name

dzoo

10.05.2019 04:10

E gde su oni od juce sto me napadose i kritikovase da sam Srbomrzac ili sta vec mi ne izgovorise.Zar ja nepisem sve o ovome danima ali kod polupismenih i krezubih Srba nemozes reci istinu odma te napadnu.Kazem vam opet ne pise nam se dobro Srbija sve kraca i manja.A MI SRBI BAS KAKO covek rece Hocemo da postanemo veci katolici od pape.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

10.05.2019 07:12

Dzooo pusti seljake sta misle o tvom misljenju vazda zboris pametno i svaka ti je na mjestu bravo.

Name

:)

10.05.2019 05:17

Bez Dejtona 2 i ukidanja paradržave RS nema napredka . Ne može jedan na desno drugi na lijevo a treba pravo. RS se koristi kao paravan za bogaćenje i uzimanje kredita . Narod od RS nema ništa osim da su sve zaduzeniji i siromašniji .

ODGOVORITE
Name

Re

10.05.2019 07:24

Jedina paradrzava koju ja ovdje vidim je BiH. Nista ne funkcionise kako treba.

Name

Re re

10.05.2019 08:11

Ko uzamlja svaki mjesec 30-40 miliona kredita ( to sto se javno objavi ) da opstane ?