''Живјела Европа, живјела Србија''

Европска унија препознала је европску перспективу западног Балкана, а нарочито Србије, изјавио је шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, истичући да је Србија изабрана да постане дио европске породице, те да ће ЕУ помоћи на том путу.

Свијет 09.05.2019 | 21:14
''Живјела Европа, живјела Србија''
"Србија није сама, ми смо ту да помогнемо...Разумијемо да је процес тежак и болан, али као што су то доказали оснивачи ЕУ, могуће је. Промјене су увијек тешке, али могуће", рекао је Фабрици обраћајући се на пријему поводом обиљежавања Дана Европе.

Поручио је да Дан Европе представља прилику да се истакне важност мира и трајног помирења.

Фабрици је подсјетио на Шуманову декарацију, коју је 9. Маја 1950. године прочитао тадашњи министар спољних послова Француске Роберт Шуман, којом је предложена сарадња Њемачке и Француске на пољу производње челика и угља.

Шуманову декларацију назвао је једноставним, али револуционарним концептом, који је Европу након два свјетска рата претворио у уједињен и сигуран континент.

"Тешких смо дана имали доказујући да се ЕУ неће нестати након криза...Ово је дан да прославимо живот...Свијет у којем живимо се мијења, изазови се појављују и ЕУ би требало да обликује сопствену будућност", рекао је Фрабрици.

Фабрици је истакао да су нада и младост двије јако битне ријечи у рјечнику ЕУ, а говор је завршио обративши се на српском: "Живјела Европа, живјела Србија".

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Фаирплаy

09.05.2019 19:19

Предивно и дирљиво. Јос само фали "смрт фасизму, слобода народу", али то нико из ЕУ не би могао да превали преко уста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

09.05.2019 19:40

Мозда зато сто знамо ста су комбији који су тровали гасом радили по Београду, и како су јевреји нестајали, но наравно боље а о том не прицамо јер то не постоји. То је измисљена прица... само не знамо одакле су потекли антифасисти, мозда из Сумадије или из Босне/Крајине

Name

Будала као и ти

09.05.2019 22:48

Ма немој.

Name

Игор

10.05.2019 05:53

Нема љепсег и слободнијег комада земаљске кугле од Европе . Обнова Западног Римског царства и Византије је спас . Енглези са Америком а ни Русија то неце дозволити јер нико од њих није пријатељ Европи и европској слободи .

Name

Не ваља

09.05.2019 19:30

А братска Русија, нека цркне, жвијела Европа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

09.05.2019 22:53

Ја сам луд био за Русијом.Цијели живот свој.Русија је за пожелити земља.Утопија.Врх.Ево сад одох да се селим.У Русију.Не знам зашто, ал' одо у Русију.Једва ме чекају.

Name

Јоја

10.05.2019 08:47

и русија

ОДГОВОРИТЕ