''Živjela Evropa, živjela Srbija''

Evropska unija prepoznala je evropsku perspektivu zapadnog Balkana, a naročito Srbije, izjavio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ističući da je Srbija izabrana da postane dio evropske porodice, te da će EU pomoći na tom putu.

Svijet 09.05.2019 | 21:14
''Živjela Evropa, živjela Srbija''
"Srbija nije sama, mi smo tu da pomognemo...Razumijemo da je proces težak i bolan, ali kao što su to dokazali osnivači EU, moguće je. Promjene su uvijek teške, ali moguće", rekao je Fabrici obraćajući se na prijemu povodom obilježavanja Dana Evrope.

Poručio je da Dan Evrope predstavlja priliku da se istakne važnost mira i trajnog pomirenja.

Fabrici je podsjetio na Šumanovu dekaraciju, koju je 9. Maja 1950. godine pročitao tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman, kojom je predložena saradnja Njemačke i Francuske na polju proizvodnje čelika i uglja.

Šumanovu deklaraciju nazvao je jednostavnim, ali revolucionarnim konceptom, koji je Evropu nakon dva svjetska rata pretvorio u ujedinjen i siguran kontinent.

"Teških smo dana imali dokazujući da se EU neće nestati nakon kriza...Ovo je dan da proslavimo život...Svijet u kojem živimo se mijenja, izazovi se pojavljuju i EU bi trebalo da oblikuje sopstvenu budućnost", rekao je Frabrici.

Fabrici je istakao da su nada i mladost dvije jako bitne riječi u rječniku EU, a govor je završio obrativši se na srpskom: "Živjela Evropa, živjela Srbija".

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Fairplay

09.05.2019 19:19

Predivno i dirljivo. Jos samo fali "smrt fasizmu, sloboda narodu", ali to niko iz EU ne bi mogao da prevali preko usta!

ODGOVORITE
Name

Christian Sweden

09.05.2019 19:40

Mozda zato sto znamo sta su kombiji koji su trovali gasom radili po Beogradu, i kako su jevreji nestajali, no naravno bolje a o tom ne pricamo jer to ne postoji. To je izmisljena prica... samo ne znamo odakle su potekli antifasisti, mozda iz Sumadije ili iz Bosne/Krajine

Name

Budala kao i ti

09.05.2019 22:48

Ma nemoj.

Name

Igor

10.05.2019 05:53

Nema ljepseg i slobodnijeg komada zemaljske kugle od Evrope . Obnova Zapadnog Rimskog carstva i Vizantije je spas . Englezi sa Amerikom a ni Rusija to nece dozvoliti jer niko od njih nije prijatelj Evropi i evropskoj slobodi .

Name

Ne valja

09.05.2019 19:30

A bratska Rusija, neka crkne, žvijela Evropa

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

09.05.2019 22:53

Ja sam lud bio za Rusijom.Cijeli život svoj.Rusija je za poželiti zemlja.Utopija.Vrh.Evo sad odoh da se selim.U Rusiju.Ne znam zašto, al' odo u Rusiju.Jedva me čekaju.

Name

Joja

10.05.2019 08:47

i rusija

ODGOVORITE